Prietenii sunt asemenea unor piloni. In unele situatii ei sunt cei care te sustin, alteori se bazeaza pe tine. Uneori, tot ce ai nevoie e sa stii ca sunt alaturi de tine.
Un aspect important este prietenia dintre persoanele implicate intr-o relatie. Daca relatia se bazeaza pe prietenie, si nu doar pe atractie, obstacolele vor putea fi depasite cu o mai mare usurinta.
Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le ai in vedere:
Unul dintre cele mai importante principii este sa ii tratezi pe cei din jur in maniera in care ti-ai dori sa te trateze si ei, la randul lor. Prietenia are la baza lucruri cum ar fi altruismul, grija pe care le-o porti celorlalti in mod dezinteresat, abilitatea de a asculta in momentul in care cealalta persoana simte nevoia sa se descarce. Cand iti respecti prietenii si le arati recunostinta pentru prietenia lor, fii sigur ca vei avea parte de aceleasi lucruri si din partea lor.
Cateodata, simpla ta prezenta este suficienta. Vor fi momente cand nu vei sti ce sa spui, dar prietenii tai nu au nevoie de cuvinte pentru a simti ca esti acolo pentru ei.
Chiar daca modul in care te comporti cu persoanele din jurul tau influenteaza modul in care ei se comporta cu tine, acest lucru nu ar trebui sa fie valabil si invers. Nu trebuie sa reactionezi ostil daca esti tratat cu ostilitate.
2. Cu cat oferi mai mult, cu atat primesti mai mult.
Daca dai dovada de intelegere si de rabdarea necesara pentru a privi lucrurile si din perspectiva celuilalt, vei castiga prieteni importanti. De asemenea, fiecare gest de generozitate iti va fi rasplatit.
Daca analizezi cu atentie critica primita, cel mai probabil vei realiza ca persoanele care te-au criticat iti sunt intr-o mai mare masura prieteni decat acei ‘prieteni’ care te lauda chiar si atunci cand gresesti. Acest mod de gandire, insotit de o usoara schimbare a atitudinii te poate ajuta sa iti transformi criticii in prieteni (si ambele parti vor avea de castigat).
Te simti in largul tau in compania unei persoane pesimiste, care poate anima atmosfera numai daca paraseste incaparea? Raspunsul este evident! Nu deveni genul asta de persoana. Oamenilor le place sa fie in compania celor care emana energie pozitiva. Optimismul iti poate aduce prietenii neasteptate.
Carisma este, de asemenea, extrem de importanta.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa te faci placuta:
– Zambeste atunci cand vezi o persoana. Nu trebuie sa afisezi un zambet larg si fals. Un suras sincer este de ajuns.
– Vorbeste intr-o maniera prietenoasa. Nu trebuie ca persoanele carora li te adresezi sa fie unii dintre cei mai buni prieteni pentru a le vorbi astfel.
– Urmeaza un curs despre vorbitul in public. Abilitatea de a te exprima si de a te face inteleasa va atrage atentia (in sensul bun al cuvantului).
– Valorifica-ti simtul umorului.
Critica poate fi constructiva, intr-adevar. Dar trebuie sa fii precauta si sa nu intreci limita bunului simt. Incearca sa vezi partea buna a lucrurilor, calitatile oamenilor si sa ii incurajezi mai degraba decat sa cauti defecte.
Text: Oana Iosif
Foto: PR