Sa calatoresti e unul dintre cele mai placute hobby-uri, dar uneori e destul de costisitor, iar micile amanunte organizatorice pot da dureri de cap celor mai putin practici. Iata cateva sfaturi care iti pot salva cardul bancar si iti vor face calatoria mai placuta.
Cel mai ieftin zbor. Nu te repezi sa-ti rezervi zborul pe primul site pe care ai intrat sau pe site-ul pe care il folosesti de ani de zile! Astazi exista tot felul de site-uri care scaneaza companiile aeriene si brokerii de tipul Expedia, comparand preturile in cateva secunde. Cele mai bine cotate sunt Skyscanner, Kayak, TravelSupermarket.
Fii loial. In incercarea de a-si fideliza clientii, companiile aeriene din intreaga lume si-au creat programe speciale prin care iti acorda tot felul de beneficii pe masura ce apelezi mai mult la serviciile lor. Nu le ignora, fiindca iti fac calatoria mai placuta, mai ieftina si uneori poti zbura chiar gratis – locuri mai bune in avion, acces la lounge-uri in aeroporturi, reduceri la hoteluri si firme care inchiriaza masini etc. Pentru ca aici e mai mult de povestit, vezi la finalul materialului, unde am exemplificat cu programul Flying Blue, oferit de alianta Skyteam.
Mix and match. Unele site-uri (precum Skyscanner) iti permit sa folosesti companii aeriene si chiar aeroporturi diferite (aflate in apropierea aceluiasi oras) pentru zborul dus si cel intors, astfel incit sa poti alege cea mai ieftina varianta.
Check-in online. Daca ai ales o companie low-cost, nu uita sa faci check-in online, altfel vei fi nevoita sa platesti o taxa suplimentara in aeroport. Se poate intampla ca site-ul companiei alese sa nu functioneze chiar perfect, asa ca, daca nu reusesti sa faci check-in online, printeaza neaparat mesajul de eroare pe care il primesti, ca sa poti dovedi in aeroport ca n-ai putut face check-in online.
Cel putin un gadget. Kindle si orice fel de eReader sunt perfecte pentru calatorii. Nu ocupa spatiu si poti „cara cu tine cate carti/ghiduri de calatorie vrei. De asemenea, un iPod sau un mp3 player iti asigura coloana sonora a calatoriei si, in plus, iti poate fi de mare folos ca sa scapi de tipetele copilului de pe randul din spate, de conversatiile zgomotoase ale unui grup de adolescenti sau de dialogul dintre vecinii de scaun la care nu ai chef sa fii martora.
Un extra-layer. Pune-ti in geanta de mana o jacheta pe care sa o poti trage repede pe tine atunci cand temperatura din avion coboara sub nivelul tau de confort. Un sal moale si cat mai mare (sau chiar un sarong), in care sa te poti infasura (sau pe care il poti folosi pe post de perna) se poate dovedi, de asemenea, foarte util. Opteaza pentru un top cu gluga – vei fi uimita de senzatia de intimitate si izolare pe care ti-o ofera.
Tine-ti copilul ocupat. Un zbor impreuna cu ingerasul tau de trei ani se poate dovedi o incercare grea. Cel mai important lucru este sa te asiguri ca-l tii ocupat cat mai mult timp. Un DVD player, un laptop sau o tableta pe care sa poti rula filme sau jocuri sunt un must. Alte lucruri utile: cartea preferata, o revista pentru copii, jucarii mici, un pachet cu carti de carton desenate, stickere (copiilor le place la nebunie sa lipeasca, iar o sticla de apa goala, de exemplu, poate fi suportul perfect de decorat).
Atentie la factura telefonica! Chiar daca in Europa tarifele pentru convorbiri telefonice, mesaje si transfer de date au scazut considerabil, daca destinatia ta este in afara Europei factura telefonica post-vacanta poate sa-ti usuce contul bancar. Aplicatiile de pe smartphone pot descarca date, chiar daca le folosesti sau nu, asa ca verifica setarile inainte de a pleca si dezactiveaza optiunea „data roaming.
Descarca totul in avans. Inainte de plecare descarca pe telefonul tau tot ce crezi ca-ti va folosi: harti, ghiduri de calatorie, documente atasate in e-mail-uri, muzica etc., pentru a le putea folosi offline, fara costuri.
Mobile version. Descarca variantele pentru mobil ale site-urilor preferate si foloseste-le exclusiv – sunt concepute sa utilizeze mai putin spatiu decat variantele de computer.
Sistem de navigare pe smartphone. Daca ai un smart phone cu GPS, descarca aplicatia Navfree (www.navmii.com/navfree) si ai acces la harti, rute si ghidaj vocal oriunde. Partea cu adevarat buna e ca, odata ce ti-ai descarcat hartile de care ai nevoie pe telefonul tau, aplicatia lucreaza offline, deci nu mai platesti transfer de date (ceea ce nu e cazul cu Google Maps, de exemplu).
Asigura-te. Nu neglija asigurarea de calatorie, iar daca ai mai mult de doua plecari intr-un an, incheie o asigurare anuala si economisesti considerabil.
Cardurile Flying Blue
Aliantele dintre diverse companii aeriene acorda clientilor lor tot felul de beneficii atunci cand utilizeaza serviciile companiilor componente. De exemplu, una dintre cele mai cunoscute aliante la nivel global este Skyteam, din care fac parte 18 companii –
dintre acestea, 7 au zboruri din Romania: Air France, KLM Romania, Alitalia, CSA, Aeroflot, Delta (zboruri code-share) si TAROM. Programul de fidelitate al Skyteam se numeste Flying Blue, iar pentru a beneficia de avantajele sale nu trebuie decat sa te inregistrezi, dupa care vei primi un card Flying Blue.
Exista patru tipuri de carduri: Ivory (pe care il primesti cind te inregistrezi), Silver, Gold si Platinum. Pe masura ce calatoresti, pe cardul tau se acumuleaza asa-numitele mile de calatorie, care se traduc (in functie de tipul de card pe care il ai) in mult doritele avantaje: check-in la ghiseul Business Class, bagaje de cala suplimentare, acces gratuit in lounge-urile din peste 500 de aeroporturi, locuri mai bune in avion, preturi reduse la hotelurile si firmele de rent-a-car partenere si chiar bilete de avion gratuite. Merita, nu?
de Mihaela Frank
Foto: Guliver