In ziua de azi, sa arati doar bine nu este suficient. Trebuie sa ne argumentam permanent statutul si puterea de seductie prin toate metodele pe care le avem la indemina, de la forme augmentate chirurgical pina la poze cu vino-ncoa pe pagina de Facebook. Si, contrar opiniilor misogine, nu facem aceste eforturi pentru a incuraja fluieratul muncitorilor de pe santier (de care cred ca toate avem oroare) si in multe cazuri nici pentru a compensa carentele de incredere in sine.
Aceste strategii sint inventate pentru a ne spori valoarea si controlul pe care il avem in relatiile de orice gen si pentru a bate barbatii cu propriile lor arme; pe principiul mega-vehiculat in reclame ca, daca aratam foarte hot (conform unor standarde variabile de la un produs la altul), putem obtine absolut orice, de la popularitate pina la orgasme multiple. Astfel ne pliem mintile si trupurile pe fanteziile masculine pentru a ne simti puternice si demne de apreciere.
„Traim vremuri in care sint valorizate accesoriile, gadget-urile, high-tech-ul. In argoul contemporan, sanii femeilor sint deja denumiti airbag-uri frontale. Metafora subliniaza aspectul functional al femeii, care este transformata intr-un obiect si privata de caracteristicile unui subiect uman. In cazul barbatilor care se complac in aceasta viziune, vorbim de imaturitate psihologica si dificultati majore in a trai intimitatea', spune psihoterapeutul Virgil Ricu.
Desigur, ne simtim bine atunci cind sintem privite si dorite. In acelasi mod in care poseta cea mai rivnita a sezonului stirneste aplauzele tuturor fashionistelor, un look ingrijit si un corp sexy invita la admiratie, cum cinta Eddie Cantor intr-un musical din anii 30: „Its your duty to be beautiful, if you want to be loved”. Dar granita dintre lucrurile pe care le facem de dragul nostru si compromisurile la care recurgem pentru a obtine validarea altora este foarte fina.
De exemplu, o rinoplastie acolo unde este cazul, corectarea asimetriilor sau trecerea de la cupa A la cupa C sint niste schimbari binevenite, daca lipsa acestora creeaza un complex si este absolut OK sa vrei sa te simti bine in propria piele. „A avea un trup «recunoscut social» declanseaza o competitie acerba a femeilor pentru a-l obtine, dar totul pare sa se reduca la imaginea exterioara si nimic mai mult, ca la un concurs in care premiul cel mare (masculul si, implicit, fericirea totala) pare a fi garantat', spune Andreea Dumitrescu, psihoterapeut psihanalitic.
Dar la o femeie care isi doreste buzele Angelinei, fundul lui Kim Kardashian si sanii Annei Nicole Smith concomitent (si chiar are de gind sa faca demersurile necesare pentru a le obtine) este evident ca vrea ceva mai mult decit sa intre in normalitate sau sa nu permita defectelor sa ii umbreasca personalitatea. Ea isi doreste putere, influenta si crede ca asa le poate obtine.
Si, din pacate, citeodata aceasta reteta chiar functioneaza daca o luam ca model pe Jordan, alias Katie Price. Punctul de pornire al celebritatii si al succesului ei personal si financiar au fost sanii imensi obtinuti prin operatii. „Apelul repetat – si as completa disperat – al unei persoane la un numar mare de interventii chirurgicale trimite catre o patologie adictiv-masochista. Acest lucru se refera la conflicte masive si probleme interne psihice care isi gasesc calea de exprimare (auto-agresiva) in aceste actiuni intruzive corporal', completeaza Andreea Dumitrescu.
Dar chiar daca, pentru majoritatea oamenilor de pe Terra, Jordan are un aspect oarecum monstruos, vor fi mereu barbati precum Peter Andre (fostul iubit al divei) care vor sti sa ii aprecieze frumusetea, conturile din banca, faima… Cu alte cuvinte, puterea. Dar este eliberare sau subjugare sexuala sa ne pretam la acceptarea stereotipurilor feminine conturate in secole intregi de dominatie patriarhala?
Page: 1 2