Seximul la Jocurile Olimpice de la Rio

De peste 100 de ani femeile pot participa la Jocurile Olimpice, insa chiar si in 2016 rezultatele lor sunt considerate fie mai putin importante decat cele ale barbatilor, fie datorate acestora.

Prin anul doi de facultate, la cursul de sociologie citeam cum rolul femeii in trecut era sa aiba grija de copii si de casa. Potrivit cercetatorilor, din cauza corpului sau a capacitatii intelectuale, femeia era considerata inferioara barbatului, el avand drepturi depline asupra acesteia. Desigur, informatiile citite mi s-au parut absurde, dar ma bucuram ca in societatea din ziua de azi, cel putin in jurul meu, lucrurile au evoluat.


In secolul XXI femeia poate avea un job, poate ajunge in pozitii de conducere, insa, daca e sa ne luam dupa unii comentatori de la Jocurile Olimpice, nu va fi niciodata la fel de buna ca un barbat.

Te-ai gandi ca in 2016 remarcele sexiste din sport au disparut, insa iata ca anul acesta au existat atat de multe gafe, incat putem sa ne dam seama ca este vorba mai mult despre o mentalitate gresita, decat despre cuvintele prost interpretate ale unor oameni care, conform pozitiei lor, ar trebui sa vorbeasca obiectiv despre performantele sportivilor. In ultimele zile am urmarit cum rezultatele uimitoare ale femeilor au fost diminuate, ignorate sau comparate cu cele ale barbatilor de catre mass-media.


Citeste si:
Menstruatia in sport – un tabu care trebuie depasit

Una din marile gafe a apartinut comentatorului NBC care a considerat ca in spatele medaliei de aur a inotatoarei Katinka Hosszu se afla sotul acesteia (care este si antrenorul ei), lui datorandu-i-se acest succes. Practic, tot efortul pe care l-a depus sportiva care a atins un nou record mondial, nu i-ar fi adus succesul daca nu ar fi fost sotul ei acolo. Nu este un lucru gresit sa apreciezi si antrenorii, insa de cate ori s-a spus ca vreo medalie se datoreaza antrenorului sau vreunei sotii? Niciodata, nu?

Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul americancei Corey Cogdell-Unrein. Presa a scris despre performanta ei, insa intr-un mod dezamagitor: ,,Sotia tehnicianului echipei Bears a castigat medalia de bronz la trap’. Probabil ca, in viziunea celor care au scris acel articol, sportiva si medalia ei sunt insignifiante in fata faptelor sotului acesteia.

La fel de suparator este si modul in care a fost prezentata performanta inotatoarei Katie Ledecky. Desi a castigat medalia de aur si a stabilit un nou record mondial, jurnalistii au considerat ca medalia de argint a lui Michael Phelps este mai importanta, succesul sau fiind scris cu litere mari, in timp ce Katie ocupa doar subtitlul. In plus, comentatorii au comparat constant performanta sa cu cea a unui barbat, spunand ca timpul scos de ea este respectabil chiar si pentru barbati sau ca are forta unui inotator.


Daca in cazurile anterioare meritele au fost diminuate sau acordate barbatilor, aurul obtinut de patru ori de catre Serena si Venus a fost ignorat complet, prezentatorul BBC spunand ca Andy Murray este prima persoana care a castigat de doua ori aurul olimpic. Din fericire, Murray i-a atras atentia si a amintit de performantele celor doua sportive, in cadrul unui moment care, speram, va ramane emblematic pentru aceasta Olimpiada.

Printre celalalte gafe care au aparut pe internet se numara si cea in care sotia unei jucatoare de volei este numita sot de catre un comentator sportiv. Anul acesta, in Brazilia au participat la competitie cupluri de acelasi gen, insa Chris Marlowe, comentatorul stirilor NBC, pare ca a uitat acest lucru. Larissa Franca, jucatoare de volei din echipa Braziliei, si-a imbratisat sotia, Liliane Maestrini, dupa victoria impotriva SUA, insa in loc sa fie numita sotia Larissei, comentatorul a numit-o sot, dand dovada de un sexism si o homofobie care nu mai pot fi tolerate in ziua de azi.


In plus, tot comentatorii de la NBC au considerat ca echipa de gimnastica a Statelor Unite este precum un grup de fete la mall, in timp ce acestea asteptau nota pentru exercitiul la barna al gimnastei Simone Biles, cea care a castigat 4 medalii olimpice de aur. Se pare ca si in anul 2016 locul fetelor este la shopping, cu toate ca efortul lor este cu adevarat impresionant, iar majoritatea dintre noi (femei sau barbati) nu am rezista unui astfel de program epuizant.

Totodata, in cazul in care nu stiai, exista un cod vestimentar pe care sportivii trebuie sa il respecte. Lenjeria nu trebuie sa se vada pentru ca, aparent, este un lucru atat de neobisnuit si neplacut la vedere intr-o competitie sportiva, iar aspectul trebuie sa fie unul placut. Cu alte cuvinte, acneea gimnastelor trebuie acoperita, iar parul trebuie strans. Surprinzator ca astfel de lucruri conteaza in competitiile in care se sportivii reusesc performante incredibile, nu? Ei bine, afla ca un costum nepotrivit poate atrage si penalizari.


Din fericire, de-a lungul acestor saptamani oamenii au reactionat, iar Twitter-ul a fost asaltat cu mesaje de sustinere si totodata de atentionare la adresa celor care au comis aceste gafe impardonabile. Cu toate acestea, nu este normal sau acceptabil ca si in prezent succesul femeilor de pretutindeni sa fie ignorat. Sportul este si pentru femei, indiferent ca este vorba de atletism, gimnastica, handbal sau judo, iar locul acestora, cu siguranta, nu este doar la shopping.

Mentalitatea gresita a fost problema acestei competitii, insa cu siguranta comentariile sexiste inca exista in toate competitiile sportive si in societatea moderna.


Citeste si:
Sportivele de la Rio, pe Instagram!

Mass-media a dezamagit anul acesta, iar asta ne face sa ne intrebam daca lucrurile se vor schimba in viitorul apropiat pentru femeile din sport si nu numai. Oare in 2020 vom avea parte de laude sau succesul si medaliile vor fi din nou puse de catre comentatori si presa pe seama sportivilor barbati? Putem oare sa convingem tinerele fete care isi doresc sa faca performanta ca lumea le va recunoaste meritele sau acestea vor simti in continuare ca nu sunt suficiente de bune intr-o societate in care, pentru prima data in istorie, o femeie candideaza la presedintia SUA?

Foto: twitter.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle