Serialele TV cu tematică polițistă pot fi de natură diversă, însă fiecare are un farmec aparte ce te ține captivat în poveste.
Serialele TV polițiste pot lua multe forme. Există seriale procedurale, seriale precum „Homicide: Life on the Streets” și „Law and Order” (și nesfârșitele sale derivate), iar apoi, există dramele de clasă, seriale precum „The Wire” și „The Sopranos”. Unele favorizează procesul, altele rezultatul.
„American Crime Story”, creat de producătorul executiv Ryan Murphy, a atins un punct culminant în primul său sezon, concentrându-se pe procesul O.J. Simpson cu un unghi nou care a captivat publicul în ciuda saturației anterioare. Interpretarea lui Sarah Paulson a Marciei Clark și interpretarea lui Sterling K. Brown în rolul lui Christopher Darden au fost deosebit de remarcabile.
Al doilea sezon, axat pe moartea lui Gianni Versace, a menținut standardele înalte ale serialului. Cu toate acestea, cel de-al treilea sezon, care a prezentat povestea Lindei Tripp și a Monicăi Lewinsky, s-a confruntat cu întârzieri semnificative și a primit recenzii mixte. În ciuda faptului că nu a reușit să realizeze aceeași reformulare revoluționară a istoriei ca în sezoanele anterioare, a reușit totuși să exploreze cu delicatețe evenimente din viața reală.
„The Killing” urmărește o poveste complexă și controversată care se întinde pe parcursul a două sezoane, investigând uciderea lui Rosie Larsen. În ciuda faptului că și-a pierdut telespectatorii și s-a confruntat de mai multe ori cu anularea, serialul a primit în cele din urmă un sezon final datorită sprijinului Netflix.
Considerat unul dintre cele mai bune filme polițiste procedurale din ultimii ani, acesta surprinde atmosfera mohorâtă și gotică asemănătoare cu cea din „Twin Peaks”. Povestirea răbdătoare și profunzimea emoțională a serialului îl fac să fie o vizionare extrem de captivantă și de afectuoasă. Cu toate sezoanele disponibile pe Hulu, acum este o ocazie excelentă de a experimenta serialul rezilient care a rezistat împotriva sorții.
„Gaslit”, miniseria despre Watergate cu Julia Roberts în rolul principal, a surprins publicul cu o abordare nouă a binecunoscutului scandal. Concentrându-se pe povestea mai puțin cunoscută a Marthei Mitchell, serialul a făcut ca scandalul Watergate să pară actual și relevant. Roberts oferă o interpretare excepțională în rolul Marthei, o femeie tulburată care are multe de spus, dar pe care nimeni nu o ascultă. Serialul urmărește rolul ei în administrația Nixon și răpirea ei ulterioară pentru a o reduce la tăcere. „Gaslit” este un amestec de tragedie și umor feroce, oferind o capsulă a timpului convingătoare a politicii americane.
„The Outsider”, o adaptare a romanului lui Stephen King, este un spectacol înfricoșător care începe ca un mister al unei crime. Personajul lui Jason Bateman este acuzat de o crimă pe care nu ar fi putut să o comită, ceea ce duce la o serie de evenimente stranii. Show-ul duce încet într-o groază în toată regula, oferind un coșmar înfiorător constant.
Sosirea lui Holly Gibney, un detectiv perspicace, marchează o schimbare semnificativă de gen. Serialul ia răsturnări de situație neașteptate, transformându-se dintr-o procedură de crimă în ceva mult mai tulburător. Deși HBO nu l-a reînnoit pentru un al doilea sezon, întregul serial poate fi urmărit în streaming pe HBO Max pentru spectatorii curajoși care îndrăznesc să experimenteze atmosfera sa înfricoșătoare.
„Sharp Objects”, regizat de Jean-Marc Vallée și bazat pe romanul lui Gillian Flynn, contrastează puternic cu intriga însorită din „Big Little Lies”. Unul dintre cele mai întunecate seriale de televiziune din toate timpurile, acesta aprofundează teme tulburătoare.
Amy Adams o portretizează pe Camille Preaker, o reporteriță tulburată care investighează crimele de copii din orașul ei natal, în timp ce se luptă cu alcoolismul și dismorfia corporală. Serialul explorează o dezvoltare captivantă a personajelor, în special relația complexă dintre Camille și mama ei sinistră, interpretată de Patricia Clarkson. Deși misterul central trece în plan secundar față de arcul personajelor, „Sharp Objects” rămâne o portretizare obsedantă și intensă a violenței feminine.
„The Undoing”, încercarea HBO de a profita de succesul lui „Big Little Lies”, nu a fost la fel de apreciat de critici ca și predecesorii săi. Serialul o urmărește pe psihologul Grace Fraser (Nicole Kidman) în timp ce soțul ei (Hugh Grant) este acuzat de crimă. De-a lungul celor șase episoade, telespectatorii deslușesc misterul, întrebându-se dacă Jonathan este vinovat și dacă Grace poate avea încredere în el. Interpretările captivante, în special ale lui Kidman și Grant, fac din acest serial o explorare plăcută și întortocheată a criminalității urbane bogate. Deși nu este un adaos revoluționar la subgenul crimei centrate pe femei, „The Undoing” rămâne rapid și captivant.
„The Cry” îi urmărește pe Joanna Lindsay și Alistair Robertson în timp ce călătoresc în Australia pentru a lupta pentru custodia fiicei lui Alistair. Când fiul lor mic, Noah, dispare din mașina lor în timpul unei scurte opriri, viețile lor se destramă pe măsură ce cazul captează atenția națională. Serialul polițist de patru episoade, disponibil pe diferite rețele, pune în valoare interpretarea remarcabilă a lui Jenna Coleman în rolul tinerei mame copleșite și interpretarea abilă a lui Ewen Leslie a personajului complex al lui Alistair.
Cu răsturnări de situație captivante și o poveste sfâșietoare, „The Cry” stabilește un standard ridicat pentru serialele limitate cu tematică polițistă, oferind o experiență îmbietoare și palpitantă, fără a se prelungi prea mult.
„American Vandal” este un serial strălucit de amuzant, care parodiază documentare despre crime adevărate precum „Serial” și „Making a Murderer”. În timp ce este amuzant în stilul său de mockumentary, acesta oferă, de asemenea, o profunzime și un patos neașteptat pe măsură ce se adâncește în mistere scandaloase. Primul sezon se învârte în jurul acuzațiilor aduse clovnului clasei, Dylan, pentru graffiti falnici pe mașinile facultății, explorate de aspiranții la film Peter și Sam. Serialul evoluează în ceva mai profund decât premisa inițială. Din păcate, în ciuda succesului său, decizia Netflix de a anula serialul rămâne cea mai mare crimă dintre toate.
„Mindhunter”, produs de Netflix și David Fincher, se remarcă drept o dramă polițistă unică și convingătoare. Urmărindu-l pe agentul FBI Holden Ford (Jonathan Groff), împreună cu agenții Bill Tench (Holt McCallany) și profesoara Wendy Carr (Anna Torv), serialul cercetează crearea programului FBI de profilare comportamentală a criminalilor în serie.
Deși prezintă figuri notorii precum Charles Manson și Edmund Kemper, nu este doar un simplu portret al unei crime adevărate. „Mindhunter” explorează pericolele obsesiei violente și fascinația față de cele mai întunecate aspecte ale comportamentului uman. Înrădăcinat în istoria reală, serialul oferă o capsulă a timpului din epoca sa. În pofida deciziei Netflix de a exclude un potențial al treilea sezon, primele două rămân remarcabil de „binge-worthy”, echilibrând subiectul sumbru cu o notă de lejeritate suprarealistă.
„Top of the Lake”, disponibil în prezent pe Hulu, este o dramă polițistă unică, care ar putea fi greu de vizionat din cauza ritmului său deliberat și răbdător. În ciuda interpretării lui Elisabeth Moss, câștigătoare a Globului de Aur, nu a obținut aceeași popularitate ca alte drame polițiste de la BBC. Caracterul lent al serialului este deliberat, plin de istorie culturală bogată și de protagoniști detașați, subminând așteptările tradiționale ale poveștilor polițiste.
Este un serial care necesită timp și reflecție, nu este menit pentru binge-watching. Moss joacă rolul detectivului Robin Griffin, care investighează o fată dispărută în Noua Zeelandă în primul sezon și, mai târziu, moartea unei tinere imigrante în Sydney, cinci ani mai târziu, în cel de-al doilea sezon. Cu un accent profund pus pe agresiunea sexuală și consecințele acesteia, „Top of the Lake” oferă o experiență de dramă polițistă cu greutate și profund detaliată pentru publicul răbdător.
FOTO: IMDB