Semne subtile ale lipsei de respect în cuplu

Lipsa de respect în cuplu nu înseamnă doar jigniri extrem de explicite sau gesturi brutale, îmbracă și alte manifestări discrete sau tăcute.

Nevoia emoțională de respect este una legitimă la care ai dreptul în întregime. Fie că este vorba despre relații de prietenie, colegialitate, cea cu părinții sau de cuplu. Iar lipsa de respect e asociată în mod obișnuit cu diverse cuvinte sau expresii de-a dreptul vulgare, mai puțin politicoase și limbaj corporal sau gesturi îndoielnice. Pe lângă aceste tipologii evidente, partenerul poate acționa într-o manieră nu atât de zgomotoasă, dar care te poate răni uneori și mai mult.


Te vrea…

… dar nu nepărat cu adevărat sau nu pe tine. Mesajul pe care îl transmite este că își dorește o relație, o familie, dar nu punctual cu tine. Te-ai nimerit să fii tu în preajmă, persoana cu care e în momentul de față. Dar spune fățiș sau lasă de înțeles că oricând poate să aibă o relație cu altcineva sau să găsească pe altcineva mai bun, mai potrivit.

Adevărurile…

spuse pe jumătate, ascunse în totalitate sunt o formă de lipsă de respect. Și te trezești în fața unor situații despre care nu știai nimic, te iau prin surprindere sau te pun într-o postură inconfortabilă, trebuie să cureți tu o mizerie pe care nu ai făcut-o.


Subminarea autorității

În cuplurile cu copii poate apărea subminarea autorității celuilalt părinte. Mami e rea, e exagerată, lasă că tati știe mai bine sau te lasă. Nu mai există colaborarea între părinți și menținerea aceleiași linii de parenting. Subminarea autorității poate fi prezentă și la locul de muncă dacă partenerii de cuplu sunt și colegi sau au împreună o afacere.

Nu te ascultă

Ca un partener să îl înțeleagă pe celălalt, să îi înțeleagă emoțiile, gândurile, perspectiva, e necesar să asculte. Când întrerupi frecvent, vorbești peste, schimbi subiectul, refuzi dialogul sau ceri arogant să fie scurtat este tot o lipsă de respect.

Încălcarea limitelor

Natura sau conținutul limitelor nu este o noutate. Ați discutat în prealabil, v-ați pus la curent. Și deși partenerul știe cât se poate de clar de unde începe limita, o încalcă în mod conștient și repetat.

Invalidarea

Ceea ce tu ai realizat, pentru care ai depus foarte mult efort, este considerat banal, trecut cu vederea, ori minimizat activ. Ca o competiție în care celălalt vrea să câștige și știrbirea încrederii în sine, a stimei de sine e o miză importantă care l-ar ajuta pe viitor.


Deciziile

Există diferite tipuri de decizii. Pe unele fiecare le ia la nivel individual, altele au o semnificație mare sau medie și e necesară consultarea în cuplu. Să fii pusă în fața faptului împlinit, să nu fii consultată, să nu ți se ceară părerea, să nu contribui la soluția finală a problemei este o lipsă de respect. Acest aspect merge mână în mână și cu un grad mare de egoism, o uriașă îndreptățire și dorință de control, supremație. Mesajul subtil este: tu nu contezi, nu contează pentru mine ceea ce ai tu nevoie.


Citește și:
Sfaturi de dating pe care ți le-ai da ție, cea de acum 20 de ani, dar îți sunt foarte utile și în prezent

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle