Să fii în competiție în cuplu nu înseamnă că te ambiționezi către ceva bun, ci partenerul nu îți este coechipier, ci adversar.
Să fii în competiție în cuplu implică același efect pe care îl are rugina asupra fierului: distruge. Nu mai ești în aceeași tabără, nu mai lucrezi în comun pe același obiectiv. Ci fiecare trage la propria barcă, întrecându-se cu celălalt. Se pierde orice idee de unitate, iar partenerul de viață îți devine inamic.
Când o persoană dragă ție are o realizare, te bucuri ca și cum a fost a ta. Însă când discutăm despre competiție în cuplu, partenerul simte pură invidie atunci când tu ai avut o reușită. Așadar o banalizează, se comportă ca și cum nu s-a întâmplat nimic, spune că ai avut noroc sau caută potențiale minusuri ori efecte negative. O altă strategie e de a recunoaște nivelul realizării tale, doar ca apoi să expună pe larg ce poți face mai bine data viitoare.
O competiție are un singur câștigător, iar el este dispus să facă orice pentru a ieși pe locul întâi. Nu contează cât de murdar trebuie să joace, de cine să se folosească. Îți lasă ție toate responsabilitățile pentru a-și urma drumul, te critică neîncetat pentru a-ți slăbi încrederea în sine.
Poate că ai citit articole, ai văzut scurte filmulețe sau meciuri în direct. Unul dintre adversari are un comportament arogant, superior, iar cu asta intimidează. Prin atitudine oferă un display de putere ce are ca scop minimizarea celuilalt.
Orice mic lucru devine o ocazie de laudă, de elogiu la propria adresă, ca și cum a făcut o descoperire uimitoare ce va schimba lumea. Încerci să povestești un lucru important pentru tine, care ți-a ieșit bine? Va schimba imediat registrul spre el, argumentând (chiar dacă halucinant) cât de banal e ce ai făcut tu și ce grandios a procedat el cu altă ocazie. Practic nu te lasă să vorbești.
Orice competiție e mai interesantă când se desfășoară în fața unui public. Dacă atunci când vă vedeți cu familia poate că mai are ceva rezerve, fiind conștient de loialitatea firească a familiei tale față de tine, la ieșirile cu prietenii uită de orice frână. Te provoacă fățiș pentru a arăta la fața locului cât este de grozav sau rememorează contexte folosind cuvinte umilitoare la adresa ta. Într-o versiune mai subtilă, umilitoare sunt tonul vocii, ironiile, mimica și gestica.
… este și ea folosită din plin pentru a-și atinge scopurile. Din păcate expresia calcă pe cadavre este cât se poate de aplicabilă în situația voastră. Nu te ia în calcul, nu se gândește la tine, la ceea ce simți sau ce vrei. Un egoism pur îl conduce spre cruzime, fără să fie impresionat dacă tu suferi.
Foto: PR