Nimeni nu isi doreste sa fie inconjurat de persoane toxice, si cu siguranta noi toate incercam in permanenta sa ne ferim de cei care ne pot afecta starea de spirit sau increderea in sine – insa te-ai intrebat vreodata daca esti chiar tu una din aceste persoane?
Iata cateva semne care ar trebui sa iti dea de gandit si sa indice faptul ca poti fi o persoana toxica.
Daca ai observat un anumit tipar de comportament conform caruia trebuie neaparat sa te plangi de cele mai mici esecuri sau intamplari din viata ta, atunci poate ca ar trebui sa iei masuri: o persoana care isi plange non-stop de mila si se compatimeste pe sine este o persoana slaba care ii poate influenta negativ pe cei din jur. Pana la urma, de cate ori poate colega ta de birou sa asculte despre problemele tale de sanatate? Mai bine adopti o atitudine pozitiva si te duci la medic, alegand astfel sa faci ceva in legatura cu nemultumirile tale.
Poate ca rochia prietenei tale nu i se potriveste perfect, insa asta nu inseamna ca ii poti spune asta direct, intr-un mod rautacios. Si nu, nu e OK nici sa te amuzi pe seama cuiva cu cateva kilograme in plus care si-a facut aparitia la sala ta de fitness. Indiferent de intentiile tale, asigura-te ca nu ranesti pe nimeni cu comentariile negative, mai ales pe cei apropiati tie sau pe cei care sufera de stima de sine scazuta. Aminteste-ti ca nu toata lumea este la fel de puternica precum esti tu si ca nu ai nimic de castigat daca faci pe cineva sa se simta inferior.
Ai observat cumva ca prezenta ta schimba in intregime atmosfera dintr-o camera – si nu intr-un mod pozitiv? Sau ca, la sedintele de la birou, in timp ce colegii tai cauta solutii pentru o problema si mentin o atitudine pozitiva, tu nu faci decat sa te concentrezi pe tot ceea ce ar putea da gres? O astfel de atitudine nu se potriveste unei femei fabuloase si implinite, ci mai degraba te va face sa pari dezagreabila, iar cei din jurul tau vor incerca sa te evite pe cat de mult posibil.
Atunci cand ti se intampla ceva rau, cand ti se refuza marirea salariului sau cand te desparti de partenerul tau, spre exemplu, incerci sa ii faci si pe cei din jur sa se simta lipsiti de speranta? Crezi ca, daca tu nu esti fericita, atunci nici ceilalti nu ar trebui sa fie? In acest caz, trebuie sa faci cateva schimbari. Nu este vina nimanui ca relatia ta nu functioneaza, si nu trebuie sa incerci sa o faci si pe prietena ta sa se desparta de iubitul ei. La fel cum nimeni nu este vinovat pentru faptul ca ti-a fost refuzata promovarea. Adopta o atitudine pozitiva si concentreaza-te pe planurile tale, fara sa ii afectezi in mod negativ pe cei din jur cu comentarii si emotii distructive. Accepta-ti lipsurile si incearca sa faci din dezvoltarea personala o prioritate!
Acesta este in mod clar un semnal de alarma, intrucat fiecare dintre noi are nevoie de cel putin o persoana de care sa se simta apropiata si cu care sa se poata sfatui la nevoie. Daca, insa, nu ai pe nimeni cu care sa simti conexiunea asta, atunci problema pare sa fie la tine: nu cumva atitudinea ta si felul in care ii faci pe ceilalti sa se simta i-au indepartat?
Sa spunem ca nimeni nu barfeste ar fi fals, insa atunci cand sursa ta principala de bucurie este barfa, atunci e clar ca exista o problema. Mai mult, in cazul in care iti place sa creezi drame inutile doar de dragul de a te afla in centrul atentiei sau pentru a te distra pe seama altora, e cazul sa te opresti imediat si sa iti gasesti un hobby mai potrivit, din care sa obtii satisfactii adevarate, fara sa ii amesteci pe cei din jur.
Iti minti parintii, sefa, prietenii, colegii, in mod constant? Inevitabil, in cele din urma vei ajunge sa te minti pe tine insati, iar atunci viata ta va lua o turnura descendenta. In loc sa te prefaci ca totul este OK si sa inseli increderea celor din jur, mai bine ai lucra la a fi o persoana cu adevarat mai buna, de incredere, pe care ei se pot baza. Cat despre a fi egoista, poate parea natural in anumite situatii, cand urmaresti un job mai bun, de exemplu. Insa, in cazul in care tu si prietena ta va povestiti problemele, nu e ok sa acaparezi conversatia si sa o ignori, asteptand sa vina randul tau pentru a putea vorbi si mai mult.
Foto: PR