Semne că ești indisponibilă emoțional, deși spui că îți dorești foarte mult o relație

Ceea ce faci nu se potrivește nicicum cu ceea ce zici, iar pentru a te vindeca e important să îți asumi că ești indisponibilă emoțional.

De ce ești indisponibilă emoțional? Cauzele pot fi multiple. Te-ai despărțit fizic, dar sufletește încă ești acolo și poate că fără să îți dai seama speri la o împăcare. Nu vrei înapoi, dar încă ești foarte rănită și ai activate toate scuturile de apărare posibile și imposibile. Rădăcina indisponibilității se poate duce adânc, în copilărie, în relația cu părinții, iar prin prisma interacțiunii cu ei să fii dezvoltat un stil de atașament evitant. Adică pe o parte să vrei iubirea, dar să fugi de ea în cea mai mare viteză.


Senzația de sufocare

Ești nemulțumită că nu ai o relație, dar când începi una parcă te lovește claustrofobia. Efectiv te simți sufocată, uneori să somatizezi din plin. Patul ți se pare minuscul, casa parcă și ea se micșorează, nu mai dormi bine lângă el, nu suporți să te mai ia în brațe. Ți se pare că insistă prea mult, nu ai loc de partener și îți ocupă masiv viața. Fără ca el să aibă un comportament intruziv sau fuzional, ci unul perfect normal.

Tipar repetat

Dacă te uiți în istoricul tău relațional, când anume se termină toate relațiile sau încep să scârțâie? Când gradul de asumare devine din ce în ce mai mare? Când partenerul aduce în discuție mutatul împreună, căsătoria sau a face un copil? Ce prag al responsabilității relației îl percepi ca fiind copleșitor și îți vine să te faci invizibilă?


Vânătoarea de defecte

Aceasta poate avea loc în două etape. Prima poate chiar înainte să aveți câteva întâlniri oficiale. Fiecărui potențial partener îi găsești câte un defect (sau mai multe) care îl descalifică din start. A doua etapă vine după ce a fost o anumită apropiere fizică și emoțională între voi, dar din senin lucruri care înainte nu te deranjau absolut deloc au devenit piatră de hotar, complet inacceptabile.

Alte preocupări

Vă vedeți destul de des, lucrurile par că merg pe un făgaș bun, până schimbi brusc direcția. Începi să flirtezi cu alte persoane, poate chiar faci sex cu altcineva. Hotărăști să te dedici unui hobby sau unui proiect profesional care îți ia aproape tot timpul liber, încât partenerul efectiv nu mai are loc în programul tău.

Alegi disfuncționalul

Toți cei care îți plac și în legătură cu care fantasmezi romantic sunt indisponibili emoțional. Căsătoriți, în relații complicate din care vor să iasă dar este extrem de greu să o facă, bărbați care recunosc că au mai multe partenere și tu ești una dintre ele. Prin prisma indisponibilității tale emoționale alegi similarul.


Nu depui efort

Nu ai nicio contribuție în ceea ce privește evoluția, dezvoltarea relației. Ești fizic acolo, dar atât. Iar relația înaintează, dacă putem zice așa, atâta vreme cât se străduiește celălalt să tragă de ea. Când este epuizat sau își dă seama de dinamică vrea să renunțe. Atunci faci diverse promisiuni, dar nu se concretizează niciuna.

Interacțiuni de suprafață

Conectarea profundă nu există. Intimitatea emoțională e la un nivel de bază, superficial. Nu vorbești despre lucruri importante sau sensibile, eviți conflictele și ca atare rezolvarea lor. E un fel de mimare a relației, câteodată chiar cu tot ce presupune ea inclusiv cunoscut părinții, prietenii etc.


Citește și:
Strategii ineficiente de a face față situațiilor dificile în cuplu. Îți fac rău și ție și relației

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle