Câteodată ești în ceață și nu mai știi ce reprezintă o bună compatibilitate în cuplu. Să fiți atât de diferiți încât vă completați sau mai degrabă cu cât aveți mai multe lucruri în comun, cu atât mai bine? Studiile înclină spre ultima variantă, dar ce presupune ea are mai multe nuanțe fine. La care e important să fii atentă când îl evaluezi pe bărbatul cu care vrei o relație de lungă durată.
Nevoia de siguranță emoțională este împlinită
Într-o lume agitată, cu diverse provocări și probleme, noi folosim anumite măști tocmai pentru a ne proteja emoțional. Dar să fii continuu în luptă, defensivă este cât se poate de obositor. În cuplu este necesar să poți lăsa aceste măști la o parte, să te simți în siguranță să îți arăți vulnerabilitatea, tristețea, fricile. Mai concret, să te simți în siguranță emoțional cu partenerul de cuplu.
Poate ai auzit până acum despre noțiunea de copil interior, în particular despre copilul vulnerabil care se poate simți trist, abandonat, nedemn de iubire, defect etc. În cuplu rănile emoționale din copilărie pot fi declanșate dar și vindecate, să se producă acel fenomen de reparentare. Partenerul îți vede partea ta de copil vulnerabil, o acceptă, o iubește, o alină, așa cum ar face un părinte bun. A nu se confunda cu acea capcană în care tu devii în general mamă pentru el, iar bărbatul din viața ta tată pentru tine.
Scoateți la iveală copilul fericit din voi
Fie că ai 30 de ani, 40, 50, această dimensiune de copil fericit face parte din tine și va fi mereu acolo. E vorba despre ce îți aduce bucurie, stare de bine, mulțumire, fericire, ce îți face plăcere. Sau o abordare mai ludică a existenței de adult. Când vă puteți prosti împreună, ca doi copii fericiți și vă simțiți confortabil cu asta. Iar din perspectiva aceasta relaxată să găsiți noi modalități de a vă raporta la problemele care nu vă dau pace.
Compatibilitate în cuplu: viziuni similare
Fiecare om visează cu ochii deschiși la noi posibilități, o existență îmbunătățită, are valori și principii. Dacă acestea nu sunt asemănătoare, nu putem discuta de o bună compatibilitate în cuplu. Aici poate intra chiar și zona de spiritualitate, care dacă nu este neapărat complet împărtășită, cel puțin este respectată și acceptată.
Nu vă cramponați de orgoliu
Multe povești de iubire se încheie pentru că unul dintre parteneri sau chiar ambii se țin cu dinții de orgoliu. Un mecanism de apărare sabotor, și astfel relația de cuplu nu mai presupune acel joc de echipă. Într-un parteneriat autentic te uiți și ai grijă atât de nevoile tale, cât și de nevoile celuilalt, te susții reciproc. Nu ai un carnețel cu lucrurile la care ai renunțat sau ce compromisuri ai făcut. Iar iubitul este obligat să îți ofere fix același număr la schimb. Pe de altă parte, nu este recomandat să se abuzeze de noțiunea de compromis. Ori să fie unul pe care nu-l accepți cu inima împăcată. Pentru că atunci discutăm de submisivitate, autosacrificiu și multă frustrare, care într-un fel sau altul va ieși la suprafață.
Sunteți flexibili în rezolvarea conflictelor
Orice cuplu se ceartă. Cheia succesului nu constă în eliminarea conflictelor, ci în gestionarea lor. Sunteți dispuși să vă ascultați cu inima și mintea deschise? Să nu vă jigniți sau să căutați metode de răzbunare? Aveți încredere în perspectiva autentică a celuilalt, că e vorba despre o nevoie emoțională și nu o modalitate să vă trișeze? Vă analizați realist așteptările și tiparele în care v-ați înlănțuit până acum? Ce a funcționat și ce nu? Ce sunteți dispuși să schimbați pentru o evoluție pozitivă a relației?
Citește și:
Motive greșite să te căsătorești. Cel mai probabil se ajunge la divorț sau infidelitate
Foto: PR