Selfie mania: de ce nu trebuie sa exagerezi cu pozele!

Probabil, postezi si tu din cand in cand cate un selfie si nu-i nimic rau in asta, dar cand acest obicei te acapareaza si face parte din rutina zilnica de socializare, fenomenul se numeste selfie mania si poate avea consecinte mai putin placute, pe care ti le deconspiram.

Selfie mania: de ce nu trebuie sa exagerezi cu pozele!

Selfie mania pare sa fi cuprins intreaga planeta, in ultimii ani, devenind un subiect pe care cercetatorii au simtit nevoia sa il analizeze. Ce au descoperit, afla in continuare!

Ca o scurta recapitulare, expresia selfie a devenit celebra in toata lumea la sfarsitul anilor 2012, cand revista Time a plasat selfie' in topul celor mai populare cuvinte, desi acest concept era prezent printre fotografi inainte de era telefoanelor inteligente. Evolutia tehnologica a telefoanelor mobile – iPhone 4, lansat in 2010, a fost primul model de la Apple echipat cu camera frontala – si a aplicatiilor de genul Snapchat sau Instagram au contribuit enorm la fenomenul selfie. In 2013, cuvantul selfie a fost introdus in Oxford English Dictionary.

Cateva cifre care indica popularizarea fenomenului: pe Instagram, exista peste 53 de milioane de fotografii cu hashtag-ul #selfie, in timp ce pe Facebook, exista studii care indica mentionarea cuvantului selfie in mai mult de 350.000 de ori, intr-o singura saptamana. Cu siguranta, vorbim de un fenomen! Insa, daca te numeri printre cele care sunt preocupate zilnic cu aceasta activitate, exista anumite repercursiuni pe care oamenii de stiinta ni le dezvaluie.

Selfie mania: cum iti afecteaza sanatatea!

Fenomenul aduce la suprafata latura narcisista

Conform unui studiu efectuat de catre o echipa de cercetatori de la Universitatea Ohio (2014), asupra unui grup de 1.000 de barbati, cei care postau mai multe selfie-uri au dat dovada de un grad mai ridicat al narcisismului si al psihopatiei, in cazul acestora, retelele sociale fiind utilizate cu scopul de a se promova. In cazul femeilor, legatura dintre selfie mania si narcisism este mai putin vizibila, femeile utilizand retelele sociale pentru a se conecta cu cei din jur. De asemenea, selfie mania poate ascunde rani mult mai serioase, precum traume emotionale si nevoia constanta de a primi aprobarea celor din jur.

Citeste si:
7 semne ca viata ta este mai buna decat pare

Pozele de tip selfie au capacitatea de a distorsiona imaginea despre propriul corp

Cine si-a facut poze de tip selfie macar o data stie, cu siguranta, ca o poza reusita necesita eforturi. Trebuie sa gasesti lumina potrivita, unghiul perfect, pozitia si un background dragut, iar aceste preocupari nu sunt chiar sanatoase, in special pentru adolescenti. Cercetatorii australieni au demonstrat ca adolescentele care posteaza un numar mare de selfie-uri nu sunt multumite de modul in care arata si se supun unor standarde de frumusete greu de atins. In comparatie cu fetele care posteaza un numar mai mic de poze de acest tip, cele cuprinse de selfie mania tind sa isi gestioneze in mod strict dieta.

Prea multe selfie-uri pot dauna relatiilor cu cei din jur

Se pare ca prea multe selfie-uri postate ar putea fi un motiv pentru care amicii tai ar putea sa inceteze sa te mai placa. Aceasta este una dintre concluziile la care au ajuns cercetatorii de la Universitatea Heriot – Watt, din Edinburgh. Conform rezultatelor studiului efectuat de catre acestia, selfie mania impacteaza in mod negativ sentimentul de intimidate.

Selfie mania iti poate afecta… siguranta!

Prea multe selfie-uri pot dauna nu doar la nivel emotional, ci si fizic. In primul rand, este stiut faptul ca exista cazuri de deces, cauza fiind selfie-ul perfect, iar lista nu e una scurta. De exemplu, in 2014, doi polonezi si-au piredut viata in Portugalia, incercand sa-si faca un selfie, pe o stanca inalta. Anul trecut, la Iasi, a murit o tanara de 18 ani, incercand sa-si faca un selfie pe acoperisul unui tren. Cazurile sunt chiar multe! Concluzia: asigura-te ca nu te supui nici unui risc!

Apoi, vorbind de repercursiuni fizice, studiile analitice indica faptul ca si articulatiile pot fi afectate de prea multe selfie-uri – persoanele cuprinse de selfie mania pot suferi de inflamari si iritatii ale muschilor si tendoanelor din zona coatelor, din cauza tensiunii create.

Citeste si:
5 lucruri pe care sa NU le faci niciodata pentru a atrage atentia unui barbat

Sa ne intelegem, nu spunem ca selfie-urile sunt rele sau ca noi nu le practicam, ci doar iti prezentam riscurile si aspectele negative (de care nu se prea vorbeste) si te atentionam ca selfie mania, ca orice alt abuz, nu iti face bine!

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle