Daca ai crezut ca raspunsul fericirii si al succesului este a capata un echilibru intre job si viata personala, se pare ca ai gresit.
Timp de ani de zile ni s-a spus ca gasirea unui echilibru perfect intre prieteni, familie, sanatate si hobby-uri este cheia unei vieti satisfacute. Termenul pare a fi inofensiv, dar un grup de experti si lideri de business se contrazice pe subiectul asa zisului echilibru dintre job si viata personala spunand ca a fi in permanenta in cautarea lui face mai mult rau decat bine.
Asadar, a venit vremea sa schimbam modul in care privim acest echilibru. Citeste mai departe pentru a descoperi de ce respingerea acestei balante si acceptarea imperfectiunilor ti-ar putea schimba viata.
Cuvantul „balanta” sugereaza ca avem un target 50/50. Pentru Drew Barrymore, de exemplu, o astfel de balanta nu este posibila: Am probleme daca iti voi spune tie sa faci anumite alegeri pentru ca ulterior, este posibil sa nu-ti mai doresti sa faci nimic din ceea ce vrei. Am observat ca nu le poti avea pe toate in acelasi timp.' Actrita crede ca daca ne vom opri din a incerca sa obtinem un mix perfect intre rolurile de mama, prietena, colega, lider si partenera, acest lucru va elibera o mare presiune de pe umerii femeii. Ne va da permisiunea sa avem zile libere si sa realizam ca perfectiunea nu exista.
Cand vorbim despre balanta job-viata personala, ne sugeram automat ca a lucra face parte din categoria non-viata. Pentru multi oameni, pasiunea lor reprezinta oricum munca pe care o depun. Ar trebui sa stopam in a diviza munca de pasiune si sa le gandim ca avand legatura intre ele. Incercand sa ne impartim in doua categorii nu ne cauzeaza decat si mai mult stres, lucru care duce la neproductivitatea noastra in mod fundamental. Solutia: schimba scopul job-ului/echilibrul vietii in integrare, lucru care presupune sa invatam mai degraba imbinarea aspectelor vietii noastre si nu segmentarea lor. Pentru cei mai multi oameni, integrarea poate aduce un nivel mai inalt de fericire si productivitate decat ar face-o vreodata echilibrul.
Cand ne gandim la arhetipul succesului, vizualizam pe cineva care e un lider fabulous, si-a construit o cariera puternica, are o familie iubitoare, e sanatos si inca gaseste timp de petrecut cu prietenii. Ei bine, asta nu e decat un mit. Oamenii de succes sunt in mod inerent fara echilibru. Pentru a putea face lucruri marete, cercetatorii ne spun ca trebuie sa nu ai acest echilibru. Desigur, sunt si exceptii, dar cele mai multe persoane pe care le-am vazut urcandu-se cel mai sus in top nu au avut parte de un echilibru in momentul catararii.
Trebuie doar sa te hotarasti daca vrei. Iar asta nu o spunem doar noi, cum ca lipsa unui echilibru este cheia succesului si a fericirii. Randi Zuckerberg, antreprenor si director in dezvoltare al retelei de socializare Facebook, a cauzat o mare agitatie cand a declarat ca din cei cinci piloni ai vietii – munca, somn, familie, prieteni si sport – putem alege sa excelam doar in trei arii din ele in acelasi timp. Concentrandu-ne eforturile pe mai putine zone, vom fi mai capabile in a ne canaliza si a asimila mai multe.
Echilibrul presupune sa vezi imaginea de ansamblu si sa gandesti cu un pas inainte, dar stiinta sugereaza ca a fi prezent este cheia succesului. Un studiu facut de Harvard a aflat ca oamenii sunt mai fericiti cand traiesc acum, aici. Cand ne oprim din a incerca sa echilibram timpul petrecut cu familia cu cel in care lucrezi pana tarziu la birou si sa mergi la sala in mod regulat, ne putem concentra pe sarcina actuala. De exemplu: daca ai o prezentare extrem de importanta saptamana asta la birou, accepta ca timpul nu va fi impartit intre prieteni, familie si job. Concentreaza-te pe acea sarcina si fa-o cat poti tu de bine; apoi, mergi inainte. Fiind concentrata pe acel proiect te va face sa te simti mai putin stresata si mai orientata catre ceea ce te face fericita.
Sa faci mai multe lucruri in acelasi timp te va face sa te simti ca si cand te dezvolti din ce in ce mai mult, dar jonglarea cu diferite aspecte ale vietii tale te va epuiza la nivel psihic. Gandeste-te la timpul tau ca si cand ar fi credit de energie. Cand ne trezim avem o anumita cantitate de credit de energie pe care sa-l folosim pe durata intregii zile. Consumand acel credit pe o cantitate mai mica de task-uri inseamna ca vom asimila mai mult si intr-un final, ne vom simti energizate.
Imbratisand ideea de a nu avea echilibru iti ofera permisiunea de a lucra intr-un ritm firesc. Daca nu esti o persoana matinala sau nu dispui de o atentie foarte buna/de lunga durata, sa lupti impotriva acestor obiceiuri este contraproductiv. Inceteaza in a mai risipi creditul de energie incercand sa procedezi in moduri care sunt contra firescului tau si opreste-te din a mai lua parte la acest trend de echilibru dintre job-viata personala daca nu functioneaza pentru tine. Odata ce ai asimilat rezultate mai puternice – in mod automat, vei avea parte de mai mult timp si iti vei intari, totodata, integrarea.
Text: Denisa Matei
Foto: PR