Regulile unui abdomen plat, cu patratele vizibile sau discrete (dupa caz), sunt foarte simple si usor de pus in practica. Si nu, nu va trebui sa recurgi la nici un truc ciudat.
Iti doresti un abdomen plat, ferm si cu patratele sculptate? In randurile ce urmeaza, iti voi dezvalui secretele unei talii ferme, insa pentru a scapa de colacei si burta va trebui sa recurgi la un obicei putin ciudat. Iti suna familiar? Eu glumesc, desigur, dar o reclama cu text asemanator a invadat Internetul si bineinteles ca a pacalit mii de internauti care au cazut prada acestui scam.
Insa dincolo de promisiuni si capcane, adevarul e ca multi dintre noi viseaza la o reteta simpla, care nu presupune efort si prin care sa-si modeleze abdomenul. De aceea infama campanie a avut un succes atat de rasunator. Totusi, ce putem face ca sa ne atingem telul? Ei bine, sa introduci datele cardului tau pe un site nu e raspunsul. In schimb…
Somnul odihnitor, in care organele isi incetinesc functiile pentru a se reface, e un element vital in sculptarea abdomenului. Atunci cand esti nevoit sa stai treaz ore in sir, probabil vei si manca la ore tarzii si astfel iti vei suprasolicita aparatul digestiv, chiar atunci cand el are nevoie sa se odihneasca.
Intr-un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition, cercetatorii au observat ca persoanele care au dormit cel putin sapte ore pe noapte in decursul a cinci ani au acumulat mai putina grasime in jurul taliei decat cei care au avut ore de odihna oscilante. Probabil ca somnul nu e singura piesa care conteaza din puzzle-ul abdomenului visat, dar, conform oamenilor de stiinta, are in mod sigur o contributie.
Stiu ca pare o utopie, dar cercetari mai vechi (un studiu publicat, in 2000, in jurnalul Psychosomatic Medicine) si mai noi (cercetarile Universitatii Yale, publicate recent pe site-ul oficial) ne confirma faptul ca stresul cronic ne face sa aratam pufosi si mult mai in varsta decat suntem. Mai mult, cauzeaza acumularea grasimii in zona abdominala.
Ce se intampla? Cand ne simtim suprasolicitati, depasiti de situatie si presati de evenimente, nivelul cortizolului (hormonul stresului) creste, iar acest lucru se traduce prin aparitia colaceilor, indiferent de cat de mult sport am face sau de cat de sanatoasa ar fi dieta noastra. De aceea se poate intampla ca nutritionistul sa-si trimita pacientii la endocrinolog: echilibrarea constelatiei hormonale poate fi cheia unui abdomen fat free.
Cand vrem sa vedem rezultate rapide, de obicei ne apucam de abdomene, insa asa ne construim patratele care raman ascunse ochiului liber, deoarece stau camuflate sub un strat de grasime. Efortul anaerob iti intareste abdomenul, dar nu elimina stratul adipos. Pentru arderea rapida a colaceilor trebuie sa faci exercitii cardio – precum inotul, jogging-ul sau mersul pe bicicleta.
Un studiu al Universitatii Duke a descoperit ca persoanele care au facut un efort cardio moderat – 178 de minute pe saptamana de mers, mai exact o jumatate de ora pe zi – au depus foarte putina grasime abdominala in decursul a opt luni. Participantii care au facut un antrenament intensiv (jogging) pe o perioada similara au vazut rezultate palpabile, reducandu-si excesul adipos cu aproape 7%.
Pentru a-ti amplifica rezultatele, incearca sa te antrenezi alternand antrenamentele intensive (precum alergatul) cu cele de intensitate medie (ca plimbarea in aer liber). Odata ce ai stabilit o rutina a exercitiilor cardio, poti include si doua sedinte de antrenamente cu greutati pe saptamana. Aproape toata lumea castiga kilograme odata cu inaintarea in varsta, dar tonifierea masei musculare iti poate reduce simtitor excesul de grasime abdominala.
Poate ti s-ar parea logic sa eviti grasimile din alimentatie atunci cand vrei sa scapi de ele. Insa ai nevoie de grasimi sanatoase in dieta ta. De ce? Celulele noastre au la baza doua straturi de lipide care sunt compuse din grasimi saturate sau nesaturate, in functie de tipul care predomina in dieta ta. Daca straturile lipidelor sunt constituite din grasimi „bune, acestea vor fi mai sensibile la insulina si le vor permite receptorilor sa se lege mai usor, facilitand astfel un metabolism rapid si o productie suficienta de energie.
Portia ideala de grasimi e o ratie egala intre Omega 3 (ulei de peste) si Omega 6 (ulei vegetal). Un studiu din jurnalul medical Diabetes Care arata ca persoanele a caror dieta calorica e constituita in proportie de 25% din acizi grasi n-au depus deloc grasime in jurul taliei pe parcursul cercetarii, in timp ce participantii care au consumat mai putine grasimi nesaturate si mai multi carbohidrati si-au marit circumferinta taliei.
Daca sari peste mese sau te infometezi crezi ca vei slabi? E doar o impresie cauzata de… stomacul gol. Mesele regulate au un rol foarte important in digestie, in special micul dejun. Pentru a-ti lua doza de energie de la prima ora, incepe ziua cu o alimentatie bazata pe proteine. Cerealele nu sunt o optiune daca vrei o talie supla, pentru ca de obicei contin zahar si aditivi. Macronutrientii continuti de micul tau dejun vor pregati chimicalele ce transmit mesaje de la creier catre muschi pe parcursul intregii zile.
Cel mai bine e sa iei suplimentele la recomandarea medicului si in urma unor analize, pentru ca nu sunt chiar atat de inofensive (stiai ca atat deficitul de vitamina A, cat si excesul au aceleasi simptome?). Corpul nostru are un echilibru chimic si ideal ar fi sa-l atingem si sa-l pastram.
Insa pentru a scapa de grasimea din jurul taliei, ne putem suplimenta alimentatia cu Omega 3 si Omega 6, acele grasimi nesaturate necesare unui abdomen plat si unei inimi puternice. Alte suplimente ce favorizeaza digestia sunt probioticele. Le poti acumula din chefir, iaurt sau alte produse de origine animala obtinute prin fermentare. Dar daca nu esti pasionat de lactate, poti merge la medic sau farmacist sa-ti prescrie un probiotic deoarece bacteriile bune stimuleaza digestia si intretin sanatatea colonului.
Instrumentele esteticii medicale sunt destul de performante incat sa poti trisa daca te grabesti sa scoti la lumina rodul muncii, adica patratelele. De exemplu, CoolTech e un tratament (disponibil la Noblezza Beauty Lounge, www.noblezza.ro) ce actioneaza ca o dieta localizata, adica reduce din grasime exact acolo de unde ai nevoie, deci de pe abdomen. Terapia foloseste o tehnologie performanta de criogenare care elimina excesul de grasime folosind un sistem de racire controlat, insa tot ce vei simti la suprafata pielii va fi un vacuum. Aparatul raceste local pana la -8 grade Celsius in mai putin de un minut, iar durerea resimtita e usor de tolerat. Prin inghetare, grasimea e separata si izolata, apoi eliminata prin sistemul limfatic. Iar rezultatele terapiei devin vizibile la doua saptamani de la tratament.
O alta solutie poate fi vacuumul special integrat in Body Farm de la Eximia (disponibil la Chic Salon, www.chicsalon.ro), ce ofera un tratament personalizat de remodelare. La inceput se identifica particularitatile fiecarui pacient de catre terapeut in cadrul unei consultatii, iar specialistul ia in considerare istoricul medical al fiecaruia, discuta despre contraindicatiile care ar putea aparea daca acesta are anumite afectiuni si se fac masuratori in urma carora se descopera procentul de tesut adipos din zona taliei. In urma concluziilor expertizei se alege tratamentul optim tinindu-se cont de toti acesti parametri. „Tehnologia Body Farm usureaza foarte mult munca terapeutului deoarece incorporeaza terapii revolutionare cu ajutorul carora putem alege un tratament unic pentru orice problema, oferind fiecaruia o procedura personalizata in functie de necesitatile sale, spune Roxana Feder, tehnician tratamente corporale Chic Salon.
Velashape II (la Elos Beauty Center, www.elos.ro) e o alta tehnologie ce slabeste localizat, favorizand astfel aparitia patratelelor, combinand simultan radiofrecventa bipolara, razele infrarosii, masajul mecanic si vacuumul. Radiofrecventa incalzeste stratul superior al pielii, facilitand restructurarea si remodelarea, infrarosul grabeste metabolismul si regenerarea celulara, iar vacuumul pulsat imbunatateste fluxul sangvin si limfatic, favorizand eliminarea reziduurilor. In acest timp, rolele mecanice permit realizarea unui tratament remodelator, cu rol de sculptare.
Text: Lavinia Gogu
Foto: Close portrait of sportsman in sport wear from Shutterstock