Avortul continuă să fie considerat în România un act de învinovățit sau chiar o crimă, deși el nu mai este de multă vreme interzis, și anume de pe 26 decembrie 1989, după zeci de ani de interdicții și, ca atare, de avorturi ilegale și mii de vieți ale femeilor pierdute. Drept dovadă pentru stigma pe care o reprezintă în continuare întreruperea de sarcină la cerere stă o postare recentă pe pagina de Facebook a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă' Iași.
Despre ce este vorba în această postare? Ei bine, despre o așa-numită „Scrisoare a unei fetițe avortate', prin care instituția vrea să atragă atenția asupra faptul că avortul nu ar fi o alegere a unei femei, că ea nu este liberă să decidă ce anume să facă sau nu cu corpul ei, sau că decizia aceasta nu ar fi un drept. Deși, conform oricărei legislații românești, este.
Iată o parte din această scrisoare publicată pe pagina de Facebook a unei instituții medicale – instituție a cărei activitate ar trebui să se întemeieze pe știință, dar care consideră că este rolul său să emită opinii religioase privind traiectoria unui embrion (numit fetiță avortată) spre Rai (un loc căruia nimeni nu i-a constatat științific existența).
„Scrisoarea unei fetițe avortate
Dragă mamă, sunt în rai acum… Mi-am dorit foarte mult să fiu fetița ta. Nu înțeleg prea bine ce s-a întâmplat, eu eram foarte fericită când am realizat că exist. Deși era întunecos locul în care mă aflam, mă simțeam foarte bine. Am văzut că aveam degețele și tălpi, eram drăguță, chiar dacă nu eram nici pe departe pregătită să părăsesc acel loc.'
(Captură de ecran Libertatea)
Postarea a fost ștearsă, la fel și contul de Facebook al instituției, cel mai probabil în urma comentariilor negative primite. Ce ar trebui să ne atragă atenția la această postare, însă, este faptul că acest mesaj anti-avort a venit în aceeași zi în care a avut loc online Marșul pentru Viață, unul dintre evenimentele anuale ale mișcării anti-avort din România, după cum informează Libertatea.
Robert Dâncă, managerul maternității, a fost contactat de către Libertatea, precizând că nu știe despre existența acestei postări. Ce a spus el, în schimb, a fost că în maternitate nu se mai fac întreruperi de sarcină la cerere de mulți ani.
Și totuși, ce ar trebui să ne spună asta? Ar trebui să ne arate încă o dată că drepturile femeilor nu sunt respectate, iar decizia lor de a face un copil într-un anumit moment și nu în altul nu contează – nu doar în ochii militanților anti-avort, dar nici în cei ai medicilor care și-au luat angajamentul să le ajute.
Recent, Centrul FILIA, una dintre organizațiile non-guvernamentale care apără drepturile femeilor, a contactat 112 spitale din România și a aflat că „doar 12 dintre acelea fac întreruperi de sarcină la cerere' și că „nici unul dintre spitalele de mai sus nu este din București.' Între timp, Ministrul Sănătății a avertizat că întreruperea de sarcină este o procedură medicală la care toate femeile trebuie să aibă acces, însă nu toate spitalele s-au conformat. În prezent, doar 25% dintre spitalele unde s-ar putea face procedura au decis să o facă.
Indiferent de opiniile personalului medical, ale societății întregi sau doar ale unui număr mic de persoane care se împotrivesc, avortul nu reprezintă un act care trebuie justficat. Fiecare femeie decide pentru corpul ei. Fiecare femeie decide când își dorește să facă copii și în ce condiții. Însă postările de tipul celei publicată de maternitatea din Iași nu fac altceva decât să întărească stigma asociată avortului, cu atât mai mult cu cât vin din partea personalului medical. În plus, în spațiul public încă mai există persoane care se opun educației sexuale în școli, așa cum este și cazul lui Daniel Funeriu, fost ministru al educației, care afirma recent pe contul personal de Facebook că se îndoia de utilitatea unei legi a educației sexuale în școli și că mesajul său, în care ne indică ce anume ar trebui să știe o femeie în legătură cu schimbările care se produc în corpul său sau care sunt metodele contraceptive este „tot ce e nevoie.'
„A apărut o lege cu privire la „educația sexuală' de a cărei utilitate mă îndoiam, pentru că există și acum prevederi curriculare clare. Dar care nu se prea aplică. Ideal, educația referitoare la viața sexuală ar trebui livrată tinerilor în cadrul unei familii călduroase și armonioase. (…) Nimeni nu trebuie să intre cu bocancii în sufletele adolescenților, dar nici nu trebuie să-i lăsăm de izbeliște în fața necunoscutului', afirma Daniel Funeriu pe Facebook în urmă cu două săptămâni.
În luna aprilie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede o obligativitatea ca în unitățile școlare să fie organizate, cel puțin o dată pe semestru, și programe de educație pentru viață și pentru sănătate, inclusiv educație sexuală pentru copii. Și așa cum probabil ne-am fi așteptat, Biserica Ortodoxă Română s-a opus cu vehemență, considerând că „Încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor (…), marcându-i pentru întreaga viață', după cum a transmis Patriarhia Română la acea vreme.
Citește și:
Trump susține că ia un medicament periculos ca să prevină infectarea cu coronavirus
Foto: Shutterstock