Exact: arta de a face haine nu mai este, astazi, doar o chestiune de har si talent, ci s-a transformat intr-o stiinta exacta, cu reguli clare si inspiratii… cu metoda. Asadar, putini sint designerii care n-au trecut (chiar si mai tirziu) pe la scoala.
Si, cind vine vorba de cele mai bune colegii, doua nume apar in CV-urile majoritatii creatorilor: Central Saint Martins College of Art and Design din Londra sau Royal Academy of Fine Arts, Anvers, Belgia. (Derek Lam si cei doi baieti teribili de la Proenza Schouler sint printre putinii designeri care fac nota discordanta, studiile lor fiind finalizate la Parson School of Design, New York). Dar… sa facem prezentarile.
Central Saint Martins College of Art and Design a fost creat in 1989, ca rezultat al unirii a doua colegii mai vechi – Central School of Art and Design (infiintat in 1896) si St. Martins School of Art and Design (infiintat in 1854). Miturile care circula si astazi printre studenti povestesc ca scoala a fost „imortalizata' in melodia „Common People' a formatiei Pulp (solistul, Jarvis Cocker, a fost si el absolvent al Colegiului St. Martin), ca intre 1960 si 1970 aici si-au dat intilnire membrii formatiilor punk si new wave si ca Sex Pistols au incercat aici primul lor „gig', fiind izgoniti de pe culoarele scolii dupa primul acord de chitara. Sa ne intoarcem insa la designerii nostri. La Saint Martin au absolvit „veteranii' John Galliano, Julien Macdonald sau Alexander McQueen. Dar si tineri inovativi ca Riccardo Tisci, Stella McCartney (sustinatoarea modei „eco'), mult-laudatul Giles Deacon (care a ajuns la moda dupa ce visele sale de a urma o cariera in biologia marina au esuat din cauza… notelor mici), Sophia Kokosalaki (grecoaica a avut prima prezentare la London Fashion Week), Phoebe Philo si mereu surprinzatorul Hussein Chalayan (care si-a ingropat, in gradina din spatele scolii, hainele care urmau sa faca parte din prima lui colectie – cea de absolvire). La final de studii, absolventii Central Saint Martin isi prezinta colectiile intr-o „saptamina a modei la colegiu' si, uneori, creatiile lor ajung intr-o expozitie-eveniment la Victoria and Albert Museum. (www.fashion.arts.ac.uk).
The Antwerp Royal Academy of Fine Arts (formula folosita pentru a evita flamandul Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen) este una dintre cele mai vechi scoli din Europa. Fondata in 1663 de catre David Teniers, pictorul „oficial' al arhiducelui Leopold, scoala a intentionat, intr-o prima faza, sa ofere studii de pictura si sculptura tinerilor invatacei. Cu timpul insa, colegiului din Anvers i s-au adaugat noi si noi discipline: design grafic, fotografie, design de bijuterii, arte ceramice si design vestimentar (orasul Anvers are o istorie lunga si bogata in productia de dantelarie si confectii textile). Prima „decana' a facultatii de moda: Mary Prijot. Absolventii anilor 1980: Ann Demeulemeester, Dirk Bikkembergs, Dries Van Noten, Walter Van Beirendonck (actualmente profesor la colegiu), Marina Yee si Dirk Van Saene, care au format faimosul „grup al celor sase din Anvers'. Ei au dat buzna (la propriu) pe scena modei internationale: la absolvire au inchiriat un camion si si-au dus creatiile, in grup, la show-urile de moda din Londra. O miscare inspirata pentru un grup de tineri designeri lipsiti (la acea vreme) de sponsori si reclama. Insa sirul „belgienilor' nu s-a oprit aici. La colegiul de arta din Anvers au absolvit atit Martin Margiela (avangardistul designer care nu isi arata niciodata fata la sfirsitul prezentarilor), cit si tineri creatori ca Veronique Branquino, A.F. Vandevorst, Anke Loh sau Bruno Pieters. Dupa patru ani de studiu la Anvers, fiecare absolvent isi prezinta propria colectie. Show-ul de sfirsit de an (si studentii sint obligati sa prezinte cite o colectie la sfirsitul fiecarui an!) este, de fapt, adevarata piatra de incercare in cariera fiecarui tinar absolvent. Peste 6.000 de spectatori (critici, fosti studenti, reprezentanti ai marilor case de moda sau colegi de la alte facultati) vin in fiecare an sa vada show-urile (finantate prin vinzarea de bilete si cataloage). (www.antwerp-fashion.be).
Alina Aliman