Nu spune nimeni că este ușor să faci o serie de schimbări la nivel personal. Te lupți cu tipare vechi de-o viață, menite să te ajute să faci față, cu învățături transmise de părinți sau din generație în generație. Dar clișeul fă la tine schimbarea pe care vrei să o vezi la alții e cât se poate de valabil. Căci ceea ce schimbi tu are efect și la celălalt, acțiune versus reacțiune.
Timp în natură…
… fără distrageri, fără muzică sau podcast-uri. Pur și simplu să fii prezentă în moment, să te bucuri de peisaj, de verdeață, de munți, copaci sau mare. Este un exercițiu de mindfulness care te ancorează în aici și acum, reduce stările anxioase sau depresive, nu te lasă să pleci mental în trecut sau viitor. Iar asta e util și în cuplu, unde înveți să te bucuri de momentul respectiv, să te ancorezi alături de partener.
Mai puțin accent pe material
Sigur că îți dorești un grad de confort și e normal să ți-l oferi. Pe lângă necesitățile de bază întreabă-te care este relația ta cu banii. Ești foarte strângătoare și nu îți dai voie să ai experiențe frumoase tocmai ca să nu cheltui? Ori shopping-ul este principala modalitate de a te înveseli când ești tristă? Ți-ai securizat un fond de economii? Cât de des te cerți cu partenerul de la bani și ce presiune pui asupra lui pentru că vrei și mai mult, și mai mult? Când nu te mai concentrezi pe material atenția se mută către spiritual, către conexiunea emoțională.
Acceptă ce nu poți schimba
Unele lucruri sunt în puterea ta, unele nu. Anumite aspecte ale vieții le poți influența, asupra altora nu poți avea niciun impact. Este o mare ușurare să nu te mai lupți cu morile de vânt și să faci doar ce ține de tine.
Lucrează la tine
Fie că faci sport, dezvolți un nou hobby, citești, faci diverse cursuri pe direcție profesională sau de dezvoltare personală, lucrul cu sine crește încrederea în sine, stima de sine. Astfel ai curaj să ceri, să pui limite, te simți mai frumoasă, mai interesantă, te valorizezi mai mult.
Observă-ți limitele
Ai tendința să fii prea supusă, iar la un moment dat să explodezi pentru lucrurile acceptate dar cu care nu te simți confortabil. Există compromisuri sănătoase pentru care știi până unde să mergi, care este linia negocierii, deoarece îți cunoști foarte bine limitele.
Analizează-ți credințele
Ce gândești te face să te simți într-un anumit fel și să te comporți ca atare. Aceste gânduri pot veni ca urmare a unor credințe amprentate din familie sau mituri preluate din societate, de pe la prieteni. Doar că dacă vin dintr-un mediu familiar nu înseamnă și că sunt sănătoase, funcționale.
Ești mama sau tata?
Analizează dinamica dintre părinții tăi sau dintre bunici dacă ai fost crescută (și) de ei. Cum își rezolvau conflictele? Cine era cel dominant? Unul dintre ei se supunea? Cum făceau față tensiunilor sau problemelor din familie? Tu pe cine ai copiat fără să vrei? Oare într-o relație te-ai comportat ca tata, în alta ca mama și acum ca bunica? Ce costuri relaționale au apărut? Ce nu era sănătos în raporturile familiale și tu ai preluat?
Citește și:
Te-ai despărțit recent? De ce să fii singură e una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face acum
Foto: PR