Schiaparelli – mereu inaintea modei

Dalí a spus o data ca livingul Elsei Schiaparelli era inima Parisului anilor ‘30, iar mostenirea pe care a lasat-o in urma ei a influentat moda secolului XX. Domnica Margescu a facut o vizita in atelierul eclectic & suprarealist al lui Schiaparelli din Place Vendôme si a stat de vorba cu Farida Khelfa, ambasadoarea casei.

Prima data cand am auzit rostindu-se numele Elsei Schiaparelli sau Schiap (asa cum o numeau prietenii ei) a fost acum vreo 25 de ani, de pe buzele matusii mele (care acum are 93 ani si este la fel de eleganta & stylish ca in tinerete!). Cu toate ca aveam doar 10 ani, ma fascinau scurtele povesti ale matusii despre Elsa Schiaparelli – cum a creat impreuna cu Dalí o rochie inspirata si imprimata cu un homar, o palarie-pantof total suprarealista sau celebra rochie schelet, cum era rozul aproape omniprezent in creatiile ei sau cat de elaborate erau sticlele de parfum pe care le crea.


Mult mai tarziu am citit autobiografia ei, Shocking Life, o carte ce a jucat un rol extrem de important in viata sa. Inchipuie-ti ca, in 1954, Elsa a decis sa-si inchida casa Haute Couture pentru a-si dedica tot timplul acestei carti – asta si pentru ca dupa razboi, la inceputul anilor 50, Elsa a simtit ca lumea si femeile se schimbasera prea mult si ca ea nu mai era de acord cu acestea (sau cel putin nu la fel de mult ca pana atunci). Asadar, Elsa a preferat sa renunte decat sa se repete sau sa creeze lucruri mediocre.


Una dintre figurile cele mai importante si interesante din lumea modei anilor 20 si 30, Elsa avea legaturi stranse de prietenie cu artisti ca Salvador Dalí (care, printre altele, ii decora vitrinele), Jean Cocteau sau Alberto Giacometti (care ii „desena scrumierele), dar si cu personalitati ale acelor vremuri precum Katharine Hepburn, Marlene Dietrich, Wallis Simpson, Lauren Bacall etc.

Elsa Schiaparelli si Salvador Dali, 1949

Povestile ei sunt, asa cum spune si titlul cartii, socante (desi astazi termenul s-a uzat teribil din cauza folosirii abuzive). De altfel, acest concept a jucat un rol vital in viata ei, fiind printre primii designeri care a „socat pana si moda insasi! Schiaparelli a fost prima care a creat ideea de trompe-loeil pe texturi tricotate. Tot ea a fost cea care a lasat fermoarele la vedere, alaturi de butoniere nefinisate, dupa o greva din atelierele ei, reusind cu sau fara voie sa revolutioneze industria. Apoi a inceput sa conceapa tematici si sa dea nume colectiilor ei, lucru nemaiauzit pana atunci.


A fost prima care a reusit sa construiasca un dialog adevarat intre moda si arta prin colaborari spectaculoase si de foarte multe ori suprarealiste cu Dalí, Giacometti, Cocteau sau Léonor Fini (iubita lui Max Ernst, pentru un timp) – impreuna cu care a lansat parfumul Shocking si conceptul de „shocking pink. A inventat les culottes ca piese vestimentare de sine statatoare, a dezvoltat linii intregi de parfumuri de dama si de barbati. A creat costume pentru piese de teatru si filme. A fost prima femeie designer care a aparut pe coperta revistei Time… Si a mai facut atat de multe incat nu mi-ar ajunge toata revista sa le insir!


Daca esti interesata, poti afla multe dintre secretele minionei doamne brunete cu cea mai sic atitudine din noul album Elsa Schiaparelli – Private Album by Marisa Berenson and Hubert de Givenchy, editat de Telegraph Books. Nepoata Elsei, actrita Marisa Berenson, a adunat toate fotografiile ei personale, unele chiar din copilaria sa petrecuta in Italia, la palatul Corsini din Roma (Elsa este descendenta a familiei Medici), altele surprinse de nume ca Edward Steichen, Man Ray, Horst P. Horst sau Cecil Beaton.

Page: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle