Scandalul de la Kaufland și termoscanarea, un pericol inventat cu consecințe reale

Termoscanarea a ajuns subiectul unui scandal la Kaufland, în sectorul 5 al Capitalei. Dar ea este, totodată, și un pericol inventat - rămâne să aflăm cui îi folosește.

Termoscanarea este cea mai recentă teamă a românilor, un fel de amenințare a unui pericol deosebit, care a condus, doar în ultimele zile, la adevărate conflicte în online și la un scandal la Kaufland, soldat cu folosirea forței din partea Poliției, dar și cu amenzi.


Incidentul a avut loc într-un centru comercial din sectorul 5 din București, unde doi bărbați și o femeie au refuzat să li se ia temperatura și, ca urmare, nu li s-a permis accesul în magazin. Curând după incident, a apărut și un filmuleț care arată ce s-a întâmplat, video despre care cei care gestionează magazinul susțin că a fost regizat. De altfel, filmările de pe camerele de supraveghere arată că la fața locului era prezent și un cameraman profesionist, dar se pare că persoanele care au refuzat să le fie luată temperatura erau echipate cu microfoane, fapt care ar sugera premeditarea conflictului.


Ce spun oamenii implicați în conflictul privind termoscanarea: „Este un act intim medical. Este caz penal.'

Ce spune Poliția: ‘La data de 19 mai a.c., prin apel 112 a fost sesizat un scandal în derulare, într-un centru comercial din sectorul 5. La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Secției 24 Poliție, care au identificat trei persoane, doi bărbați și o femeie, care se manifestau violent, pe motiv că nu li s-ar fi permis accesul în magazin, deoarece au refuzat termoscanarea.

La momentul în care polițiștii le-au solicitat să se legitimeze, persoanele au refuzat, au devenit recalcitrante și au manifestat un comportament agresiv, fapt pentru care au fost imobilizate și conduse la sediul subunității de poliție. Persoanele au fost sancționate contravențional, conform prevederilor Legii nr. 61/1991, pentru refuz de legitimare, provocare de scandal și împiedicarea intervenției polițiștilor în îndeplinirea obligațiilor de serviciu,’ se arată în comunicatul transmis de Poliția Capitalei.


Termoscanarea, un pericol inventat

Termoscanarea e o temă care a apărut în spațiul public recent, după Hotărârea de Guvern care cerea ca, după data de 15 mai, în anumite spații să li se ia temperatura celor care vor să intre, și să le fie refuzat accesul celor care au peste 37,3 grade Celsius. De atunci, s-au găsit binevoitori care să prezinte luarea temperaturii sub un nume fals, ca termoscanare, dar și ca pe un drept încălcat. Astfel, din măsură de prevenție a infectărilor cu noul coronavirus, luarea temperaturii a devenit termoscanare. Și, totodată, abuz!


Organizații cunoscute, precum APC (Asociația Pro Consumatori), solicită ca măsurarea temperaturii să se facă doar de cadre medicale și cu dispozitive omologate, invocând un vârtej de legi interpretate după bunul plac, de la cele privind drepturile pacienților (de parcă oamenii s-ar duce la magazin în calitate de pacienți) și până la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Constituția României (articole care vorbesc despre dreptul de a nu fi supus la tratamente inumane sau degradante). Pe rețelele de socializare, un număr crescând de persoane țin isonul acestei teorii, și pretind că sunt abuzate prin actul măsurării temperaturii, realizat de personal necalificat. Pentru că, în mod evident, citirea unui termometru se poate face doar de către medici, și toți oamenii care au un termometru în casă sunt cadre medicale.


Firește, există obiecții mai pertinente privind relevanța pentru prevenire a acestei măsuri (nu toate persoanele infectate cu noul coronavirus sunt simptomatice), dar tocmai de aceea măsurarea temperaturii nu este singura măsură de prevenire impusă de autorități, ci doar una dintre ele, pe lângă spălarea mâinilor, păstrarea distanțării și purtarea unei măști de protecție.

Numai că termoscanarea nu e, de fapt, nici măcar termoscanare. După cum a arătat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, „La intrarea în magazine se ia temperatura. Nu se face termoscanare'.


„Termenul utilizat de termoscanare induce nesiguranță celor care se tem că se găsește ceva la persoana care e investigată. Termoscanarea nici măcar nu are legătură cu aceste aparate de măsurat temperatura individual, sunt niște dispozitive de mari dimensiuni care măsoară temperatura pentru persoane care trec prin anumite culoare, gen aeroport, gări, instituții cu trafic mare de persoane', a mai declarat Rafila.

Raed Arafat a vorbit, la rândul său, într-o conferință de presă despre pericolul pe care l-ar reprezenta termoscanarea. „Termoscanarea în primul rând este făcută de la distanță, printr-un scanner care îți vede temperatura; nu scrie numele tău, nu-ți ia datele tale, nu ia CNP-ul tău de pe frunte… nu ia nimic!', a spus secretarul de stat.


Nici judecătorul Cristi Danileț nu vede vreo problemă legală în luarea temperaturii. „M-am uitat foarte atent în aceste zile în legislația cu privire la sănătate, la drepturile pacientului și constat că mulți vorbesc, dar puțini cunosc. În legislația cu privire la sănătate se prevede în mod clar ce este intervenție medicală și în ce unități se desfășoară aceasta. Nu are nicio legătură cu operațiunea de măsurare a temperaturii care se practică în unele supermarketuri sau în instituțiile publice. Așadar, avem o lege pe care cu toții trebuie să o respectăm. Este o lege care obligă angajatorii să măsoare temperatura angajaților în momentul intrării în unitate ca un mijloc de prevenire. Nu stă nimeni să stabilească dacă ești bolnav sau nu, dacă suferi de covid sau ai o simplă febră, sau dacă doamnele sunt într-o anumită perioadă a lunii. Pur și simplu este o măsură de precauție, prevăzută în lege, care trebuie respectată atât timp cât este în vigoare.


Trebuie să avem în vedere că un om poate fi periculos pentru alt om în aceste zile, pentru că s-ar putea să poarte germenii acestei boli îngrozitoare și atunci, cumva, trebuie să găsim o soluție să ne păzim. Distanțarea socială este o soluție, spălarea pe mâini este o altă soluție, purtarea măștii încă una și, mai nou, termoscanarea.

Vă asigur ca jurist că nu este nicio încălcare a vreunui drept al omului. Din contră, cred că noi ceilalți avem dreptul să pretindem să fim protejați și a ni se respecta sănătatea', a spus judecătorul Danileț.

Dar panica privind termoscanarea crește (scandalul de la Kaufland a fost aseară știrea principală pentru majoritatea televiziunilor), în ton cu celelalte frici ale românilor. Conspirațiile privind intențiile lui Bill Gates, vaccinarea, rolul antenelor 5G în răspândirea virusului, și acum și termoscanarea iau locul preocupării firești a oamenilor pentru propria sănătate, dar și pentru cea a altora. Alimentată de citate legale alese atent, dar fără vreo relevanță pentru cazurile date, de discursuri împotriva medicinei, de acuzații nefondate și de intenții încă obscure, frica oamenilor de virus s-a transformat în frica de ceilalți, de stat, de medici și mai ales de știință. De aici vine și refuzul unei treimi din populația României de a se vaccina, de aici și protestele de weekend din Piața Victoriei, și insistența de a se împărtăși cu aceeși linguriță folosită de alții, și săruturile de pe sicriul ÎPS Pimen, decedat în urma infectării cu noul coronavirus. Și, mai ales, refuzul oamenilor de a se conforma unor minime reguli care i-ar proteja și pe ei, dar și pe ceilalți. Trăgând linie în urma acestei tendințe de a crede mai degrabă invențiile decât știința, pericolul inventat devine repede un pericol real, în care o parte a populației are puterea să ne pună pe toți.

Citește și:
Fostul episcop de Huși Cornel Onilă, reținut pentru viol

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle