Meciul de Champions League între echipele Paris Saint-Germain și Istanbul Basaksehir s-a oprit aseară la mijlocul primei reprize, după un incident rasist provocat de afirmațiile unui arbitru român.
Uriaș scandal în Champions League, după ce un arbitru român l-a numit „negrul ăla” pe un membru al echipei Istanbul Basaksehir, antrenorul secund Pierre Webo. Se pare că cel care ar fi făcut asta a fost arbitrul de rezervă Sebastian Colțescu, deși în această dimineață diverse canale de știri sportive susțin ipoteza conform căreia vocea ar fi fost a altcuiva, anume a asistentului Octavian Șovre.
Incidentul a debutat atunci când antrenorul secund Pierre Webo a primit un cartonaș roșu în al 16-lea minut al meciului, pentru că a protestat la o decizie a arbitrilor. Colțescu (sau un alt arbitru român) este înregistrat indicând în limba română „negrul ăla” către arbitrul Ovidiu Hațegan. În agitația creată după ce jucătorii au fost făcuți atenți asupra limbajului folosit, jucătorul Demba Ba a fost cel care i-a explicat arbitrului Colțescu ce a fost greșit în exprimarea sa: „Nu spui niciodată ‘albul ăla’. Spui ‘oamenii ăia’. Ascultă-mă, de ce când menționezi un bărbat de culoare spui ‘negrul ăla’?”. Ambele echipe au părăsit curând terenul și meciul nu a fost reluat, dar echipele au căzut de acord, în cele din urmă, să reia meciul în această seară, cu o altă brigadă de arbitri, după ce aseară au refuzat să revină pe teren cu arbitrul Colțescu mutat în camera VAR.
UEFA a anunțat între timp că se va derula o anchetă amănunțită despre scandalul din Champions League: „După un presupus incident implicând un al patrulea oficial, meciul a fost temporar suspendat (…) După o consultare cu ambele echipe, s-a agreat că meciul va reîncepe cu un alt oficial. UEFA va investiga amănunțit problema și se va comunica pe acest aspect.”
Echipa din Istanbul a declarat pe Twitter că nu se va întoarce pe teren. „Jucătorii noștri au luat decizia să nu se întoarcă pe teren după ce antrenorul secund Pierre Webo a fost expus la comportament rasist din partea arbitrului de rezervă.”
Adversarii au avut, la rândul lor, o reacție de solidaritate și fair play: „După ce un membru al echipei adverse a primit un cartonaș roșu, discuțiile au continuat între jucători și staff-ul celor două echipe și arbitri. Jucătorii de la Basaksehir au decis să se întoarcă la vestiare, parizienii i-au urmat”, arată un mesaj pe Twitter din partea Paris Saint-Germain. Jucătorii de la PSG și-au exprimat solidaritatea și opoziția față de rasism și pe teren, dar și pe conturile de social media.
Este pentru prima dată când un astfel de incident are loc în cea mai înaltă competiție a fotbalului european, care nu a fost ferit de afirmații rasiste. În fapt, ce este diferit și face ca evenimentul de la Paris să fie cu adevărat semnificativ este reacția promptă a jucătorilor ambelor echipe, care au decis pe loc să sancționeze rasismul, înainte de a se gândi la locuri în clasament sau alte situații nefavorabile jocului, precum posibilitatea tranșării soartei meciului la masa verde. Reacția lor ar fi putut fi comună în fotbalul care se confruntă deseori cu incidente rasiste, în asemenea măsură încât de mulți ani forurile superioare ale sportului au introdus campanii la care participă cei mai buni jucători, precum Cristiano Ronaldo sau Lionel Messi, care spun „Nu rasismului”. Însă reacția lor vine mai ales după ce și sportul s-a confruntat cu un val de conștientizare din interior, care a debutat cu protestul fotbalistului american devenit activist Colin Kaepernick și a culminat, în acest an, cu numeroși sportivi din SUA și din alte părți luând atitudine în timpul protestelor Black Lives Matter.
Dar incidentul din Champions League este o posibilitate, o ușă deschisă spre un viitor mai fair play pentru fotbal, după ce indignarea inițială se va stinge, și cei implicați, dar și cei care au privit meciul, vor putea să ia în considerare la rece mecanismele vechi dar încă funcționale care au condus la evenimentul de aseară.
Pentru moment, situația continuă să fie inflamată în Champions League și în afara fotbalului. Președintele turc Erdogan a făcut, la rândul său, o declarație pe Twitter noaptea trecută: „Suntem necondiționat împotriva rasismului și discriminării în sport și în toate aspectele vieții”.
Roxana Mărăcineanu, ministra Sportului în Franța, a scris: „în această seară, sportivii au luat o decizie istorică în fața unei atitudini pe care au considerat-o inacceptabilă. O expresie a rasismului obișnuit. Așteptăm rezultatele investigației, dar pot să salut simbolismul puternic al gestului și solidarității sportivilor”.
Jucători precum Kylian Mbappe și Neymar s-au alăturat corului mesajelor antirasiste. „Spune NU rasismului. Suntem cu tine, domnule Webo”, a scris Mbappe, iar Neymar a postat mesajul „Black Lives Matter”
În România, la cald, din studiourile Digisport, Ilie Dumitrescu și Ion Crăciunescu au condamnat, și ei, gestul arbitrului român. Însă Ciprian Marica, spre exemplu, a acuzat că se dă o prea mare importanță incidentului, și a spus că arbitrul Colțescu doar a greșit. Ministrul Sportului din România, Ionuț Stroe, a condamnat incidentul și și-a cerut scuze, în numele sportului românesc.
„Condamnăm cu fermitate orice fel de exprimare sau declarație care poate fi considerată rasistă sau discriminatorie. Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit. Acest lucru nu ne reprezintă. Ancheta UEFA ne va spune ce s-a întâmplat cu adevărat, iar apoi se vor lua măsuri. Nu cred că ajungem la un scandal diplomatic, toți condamnăm acest fel de incident. Această exprimare nefericită va fi sancționată. Mi-aș dori ca exprimarea să fi fost inofensivă sau neutră, dar nu trebuie să tolerăm asemenea comportamente. Vom avea discuții apropos de modul în care putem repara aceasta situație. Este un caz particular, nu poate fi generalizat, nu reprezintă sportul românesc”.
Și FRF a reacționat: „Federația Română de Fotbal a luat act de cele întâmplate la partida din Liga Campionilor, PSG – Istanbul Bașakșehir, partidă întreruptă în minutul 14, în urma unui incident în care a fost implicat Sebastian Colțescu, cel de-al patrulea oficial al meciului. (…) Federația Română de Fotbal se delimitează ferm de orice acțiune sau declarație cu tentă rasistă sau xenofobă!”.
Între timp, în social media românească pasionații de fotbal și publicul larg dezbat încins evenimentul, încercând să stabilească dacă a fost un caz evident de rasism, dacă arbitrul Colțescu s-a pierdut printre cuvinte, și dacă arbitrul Hațegan a fost capabil să gestioneze situația și înlăturarea lui din meci a fost o decizie bună sau nu.
Foto: Profimedia