Rușinea este o emoție pe care ai simțit-o des? Cum ar putea fi ea o resursă în relația de cuplu

Rușinea e incomodă, nu îți place să o experimentezi. Și dacă nu ai privi-o atât de critic? Pe ea sau pe tine...

Rușinea este o emoție pe care ai simțit-o des? Cum ar putea fi ea o resursă în relația de cuplu

Emoțiile negative sunt însoțite de această etichetare care încă din structura ei transmite că ceva nu e ok. Că aceste emoții nu sunt bune, sunt rele, că ar trebui evitate, să nu le simți deloc. Dar tu ai dreptul la toate emoțiile tale, și pozitive și negative, iar ele nu doar că poartă mesaje importante, dar pot fi și un soi de busolă internă care să te ghideze să acționezi mai corect pentru tine și nevoile tale. Care îți arată ce comportamente ale tale ar putea fi rele și ca atare trebuie schimbate complet sau ajustate parțial. Iar rușinea poate fi o astfel de emoție devenită resursă.

Fără bullying intern

S-a întâmplat un eveniment, ai acționat într-o anumită manieră și în relație cu asta simți rușine. Ce vine uneori mănușă? Să te critici, să te jignești, să dai cu tine de pământ, să te rănești emoțional de una singură. Iar asta nu te ajută cu nimic, dimpotrivă. Fii un observator. Ce ai făcut? Te-ai rușinat? Stai cu emoția ta și vezi ce îți transmite. Neajutorare? O fetiță mică care consideră că e greșită? Imaginează-ți cum o iei în brațe și o liniștești, îi spui că e importantă, valoroasă, bună, că te ocupi tu să ai grijă de ea și de relațiile cu cei din jur. Apoi, care este modalitatea sănătoasă de a face corecția? Care e lecția utilă pentru viitor?

Verifică

Nu tot ceea ce te face pe tine să te rușinezi este atât de șocant sau inacceptabil pentru partener. Iar înainte de a alimenta această rușine cu extrem de multă analiză pe text, mai bine stai de vorbă cu partenerul și explică-i ceea ce simți. Și ruminația e important să fie oprită, deoarece va crea noi și noi scenarii care mai de care mai urâte, departe de realitate. Rușinea iată cum te poate direcționa către partener, către o discuție onestă și vulnerabilizare care în final vă apropie. Este și o formă de a-ți asuma responsabilitatea, de a nu o pasa către partener sau a te comporta ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Este un imbold către rezolvarea problemei, dacă chiar există una, către găsirea de soluții.

Evaluarea proprie

Rușinea te invită și către o analiză de sine, a-ți descoperi modurile de a face față care crezi că te ajută dar mai mult te sabotează. Când te vizitează rușinea ai tendința de a-i face pe plac partenerului chiar dacă asta îți dă ție disconfort și nu se potrivește cu ceea ce ai tu nevoie? Rușinea te face să te dai peste cap, ca să arăți cât ești de bună și valoroasă?

Rușinea te face să nu verbalizezi, să nu îți spui părerea, să nu ceri? Rușinea este însoțită și de frică și nu explorezi oportunități poate profitabile pentru tine sau pentru cuplu? Fie că devii compliantă sau perfecționistă acestea sunt de asemenea niște măști, niște bariere care împiedică o conectare emoțională autentică. Lucrând cu ele poți schimba relația cu propria persoană și te poți raporta diferit și în cuplu.

Citește și:
Fie că ești singură sau în cuplu, de ce este esențial să înveți să-ți gestionezi emoțiile în situații tensionate

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle