Rosia Montana scoate din nou oamenii in strada

Declaratiile premierului Mihai Tudose despre proiectul Rosia Montana scot din nou activistii in strada – un protest este organizat chiar la patru ani de la primele miscari care au contestat exploatarea miniera.

Rosia Montana este, din nou, subiectul preferat al romanilor dupa ce premierul Mihai Tudose a anuntat, intr-o declaratie la postul Romania TV, ce intentii (si opinii) are in legatura cu proiectul minier.


Despre procesul cu Gabriel Resources:

Eu nu cred ca vom pierde (…) Ei invoca foarte multe investitii facute, dar investitiile le-au facut in: salvam patrimoniul de acolo, au mai facut o biserica, au platit niste oameni. Ei au tras acum linie, au adunat toate acele cheltuieli si au zis: uite cat am investit noi. Stai putin ca tu ai spus ca investesti in mailing, in sapat dupa aur, nu in spoturi la TV, nu in drumuri, nu in muzee (…) Una e sa sapi si alta e sa-ti dam voie sa faci orice. Ei, chiar orice nu merge’.


Despre includerea Rosia Montana pe Lista Indicativa a Romaniei pentru Patrimoniul Mondial UNESCO

Poate il intrebati si pe domnul Ciolos de ce in ianuarie, inainte sa plece, in ultimele zile, toata zona a declarat-o arie protejata natural si a trimis hartiile pe la UNESCO. Adica nu mai sapi o gropita acolo nici sa sapi dupa rame, ca e arie protejata, lucru care probabil ca va conta la acel arbitraj. De ce a facut-o nu stiu, dar probabil ca va trebui sa raspunda dansul (…) El era seful la tribul acela de tehnocrati, ala destept care ne tot da lectii acum. Sa spuna ca habar nu a avut, lucru pe care tind sa il cred, pentru ca nu prea stia ce se intampla pe acolo, dar intrebam atunci pe celebrul ministru al Mediului (…) Pe 4 ianuarie, in guvernarea ingrozitor de foarte tehnocrata s-a intamplat acest lucru. Era inca guvernul Ciolos pe aici prin cladire.’


Despre posibila retragere de pe lista UNESCO

E greu pana te accepta, dar dupa ce te-au acceptat, e aproape imposibil sa te retragi. Vom incerca sa retragem, sa scriem ca nu ne mai mentinem punctul de vedere, punandu-ne intr-o situatie absolut ciudata fata de organele internationale de profil. Daca lucrurile raman definitive, s-a inchis. Acolo sunt zacamintele noastre. Putea sa o declare protejata pe la noi prin casa, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam sa spunem ca acolo traieste ultima specie de libelula si apoi constatam ca libelula nu mai e si nu a lasat mostenitori. Nu cred in coincidente’, a conchis Tudose.


Toate aceste declaratii (preluate de pe site-ul www.romaniacurata.ro) i-au alarmat pe cei care au mai protestat, in urma cu patru ani, pentru oprirea proiectului de exploatare. Protestele impotriva Proiectului Rosia Montana sunt o serie ce a demarat pe 1 septembrie 2013 si a continuat, in Bucuresti si in mai multe orase din tara (dar si din strainatate), fiind considerate cele mai mari miscari de acest fel din 1990 incoace.

Iar seria continua. Pe Facebook, mediul preferat de comunicare al activistilor pentru Rosia Montana, sunt anuntate proteste in Bucuresti, in Piata Victoriei, dar si in mai multe orase ale tarii. Revendicarile protestatarilor vin ca reactie la declaratiile premierului Tudose: „Nu vrem retragerea dosarului de nominalizare a Rosiei Montane in lista UNESCO. Nu vrem ca statul roman sa faca blat cu Gabriel Resources si sa renunte la arbitraj. Nu vrem modificarea Legii Minelor in favoarea companiei canadiene.’


Despre proiectul Rosia Montana:

Proiectul de exploatare initiat de Rosia Montana Gold Corporation putea deveni cel mai mare astfel de proiect minier din Europa, utilizand o metoda de exploatare cu cianuri. Localitatea are o istorie atestata de milenii, iar pe raza comunei se afla si doua situri geologice protejate ca monumente ale naturii. Mineritul este o traditie locala, dar licenta de exploatare a RMGC a facut din aceasta activitate una contestata la nivel national. RMGC este compania creata pentru a dezvolta proiectul de exploatare, in 1997, iar actionarii principali sunt Gabriel Resources (80,69%) si compania miniera de stat Minvest Deva (19,31%).


Proiectul de exploatare este combatut de Academia Romana, Academia de Studii Economice Bucuresti, Biserica Ortodoxa, Biserica Catolica, Casa Regala a Romaniei si un numar mare de organizatii nonguvernamentale. Conform proiectului, statul roman detine 20% din actiunile RMGC si ar primi 6% din aurul si argintul exploatat aici. Dar exploatarea este contestata datorita impactului nociv pe care l-ar putea avea asupra mediului. Si localnicii care au refuzat sa isi vanda proprietatile catre RMGC, si impactul asupra populatiei din zona, dar si a sitului arheologic sunt printre argumentele celor care se opun proiectului. Proiectul este privit de contestatari si ca un caz de coruptie, cu politicieni din cele doua mari partide acuzandu-se reciproc de acceptarea mitei pentru a sustine exploatarea zacamintelor de la Rosia Montana de Gabriel Resources.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle