Relatiile de dependenta, care sunt indiciile acestora?

Mascate deseori in relatii bazate pe iubire absoluta, “ca-n povesti”, relatiile construite pe dependenta pot avea consecinte mai putin fericite.

Relatiile de dependenta, care sunt indiciile acestora?

Cu siguranta, fiecare dintre noi am intalnit sau am trait experienta unei relatii bazate pe dependenta, in care unul sau chiar ambii parteneri au afisat un comportament de dependenta. Iata care sunt indiciile unei astfel de relatii:

1 Nu poti trai fara cealalta persoana


Desi aceasta idee ar putea si este vazuta in majoritatea cazurilor drept unul dintre cele mai romantice lucruri spuse vreodata, in realitate lucrurile nu stau chiar asa. Convingerea ca nu poti trai fara o alta persoana nu este un indiciu pentru legatura de intimitate creata intre tine si partenerul tau, ci indica faptul ca esti legata de acesta prin atasament. Acest lucru nu este nici sexy si nici nu te va face sa te simti implinita. Trebuie sa incerci sa te bucuri de propria persoana si sa fii constienta de faptul ca esti o persoana completa, nu o jumatate incompleta. Doar astfel vei putea construi o relatie sanatoasa cu partenerul tau!

2 Astepti un anumit comportament din partea partenerului

Pentru ca sa te simti iubita sau pentru ca tu sa iti iubesti partenerul, te astepti ca acesta sa iti intruchipeze asteptarile sis a fie exact asa cum iti doresti tu. Aceasta este dragoste construita in baza unor conditii si impune o anumita presiune partenerului, lipsindu-l de posibilitatea de a fi cine este cu adevarat. Asadar, fericirea ta depinde de faptul ca partenerul tau este asa cum iti doresti tu. Nu mai trebuie sa mentionam cat de eronata este toata aceasta idee, nu?

3 Ii invinovatesti pe altii pentru sentimentele tale

Singura persoana cu adevarat responsabila pentru modul in care te simti esti chiar tu. Daca actiunile partenerului tau trezesc in tine anumite emotii si reactii, tu esti singura care detine raspunsul si explicatia pentru acestea. Nu poti face pe nimeni responsabil de ce se intampla cu tine sau de modul in care te simti si cu atat mai putin, nu poti transforma o alta persoana in responsabilul pentru fericirea ta! Daca inveti sa fii fericita cu propria persoana, atunci vei putea construi relatii mai autentice cu cei din jur.

4 Preiei rolul ingrijitoarei!

Una din premisele unei relatii cu adevarat sanatoase si mature este ca ambii parteneri sa aiba rolul de adult. Daca unul dintre parteneri preia rolul parintelui si se transforma in ingrijitor, iar celalalt este tratat asemeni unui copil, relatia are sanse mari de a fi un esec. Nu poti avea grija de cineva care nu a invatat sa faca acest lucru, cel putin nu toata viata. Maturizarea implica sa invatam sa avem grija de propria persoana si sa renuntam la statutul de copil, victima sau persoana neajutorata. Fiecare dintre noi este capabil sa aiba grija de propria persoana.

5 Incerci sa detii controlul

Daca suferi de mania controlului si te zbati ca lucrurile sa iasa asa cum iti doresti tu sau iti controlezi partenerul, trebuie sa afli ca vei esua de la bun inceput si vei trai intr-o senzatie constanta de frica. Si cine isi doreste sa se bucure de viata in timp ce este guvernat de frica? Asadar, invata sa renunti putin cate putin la asteptari si la ideile despre cum ar trebui sa se desfasoare o situatie sau despre cum ar trebui sa fie partenerul tau. In cele din urma, lucrurile se vor aseza asa cum ar trebui!

6 Nu iti oferi iubire!

Daca intr-o relatie iti plasezi partenerul deasupra propriei persoane si incerci sa te concentrezi pe nevoile acestuia mai mult decat pe propriile nevoi, nu vei reusi nimic altceva decat sa te pierzi in aceasta relatie. Una dintre cauzele acestui comportament ar fi lipsa iubirii de sine, iar acest gol ar putea fi sustinut de frustrari si resentimente in timp. Invata sa te accepti si sa te iubesti asa cum esti, renunta la critici si incearca sa ai o atitudine mai putin dura fata de propria persoana.

7 Astepti sa fii salvata

Din pacate, fantezia cu printul pe cal alb care vine sa ne salveze este mult mai popular decat ti-ai putea imagina. Povestile din copilarie, desenele animate si filmele romantice ne invata sa asteptam ziua in care viata noastra se va schimba datorita unui barbat care te va salva. Ei bine, trebuie sa iti spulberam fantezia, pentru ca singura persoana care te poate salva esti chiar tu! Atunci cand vei invata sa fii eroina propriei tale vieti, ii vei oferi partenerului posibilitatea de a fi cine este cu adevarat, fara presiunea de a fi perfect purtata in spate. Imagineaza-ti ce relatie armonioasa ar putea construi doua persoane care sunt responsabile pentru propriile persoane!

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle