Nu te mai simți confortabil la tine acasă după divorț? Strategii să-ți (re)creezi spațiul sigur

După divorț te simți străină la tine acasă? Sunt câteva metode la care poți apela, dacă mutarea iese din discuție.

Ați locuit împreună la tine acasă încă de la începuturile relației voastre. Sau această casă a fost cumpărată când deja formați un cuplu, dar din banii tăi. La divorț ați împărțit bunurile și ați agreat ca tu să păstrezi casa și el alte proprietăți? Sigur că oricând există varianta de a o vinde și de a cumpăra altă locuință. Dar poate că ți se pare prea complicat, asta aduce un plus de stres de care nu ai nevoie acum, ori pur și simplu chiar îți place acasă casă, doar că parcă a devenit un loc străin. Ce rol are casa în universul tău psihic? Îți dă siguranță, stabilitate, te simți ocrotită, este refugiul tău unde poți fi vulnerabilă și-ți poți reîncărca bateriile. E locul unde ești naturală, lași jos măștile, care te reprezintă.


Fă-ți un buget

Fără doar și poate cuibul tău are nevoie de o intervenție, astfel încât să fie în acord cu cine ești tu acum, să fie în acord cu nevoile tale de la momentul prezent. Scopul nu este să renovezi complet și apoi să observi că ai o gaură imensă în buget. Să fie dificil financiar să pleci din oraș pentru câteva zile sau să ieși la o cină. Deci aducerea casei la un grad în care să vibreze cu tine nu trebuie să aducă probleme sau limitări suplimentare. Există o sumă pe care o ai deja sau una pe care vrei să o împrumuți cu returnarea banilor în timp? Apoi fă o listă de obiecte obligatorii care să se între în această sumă. Atenție la tendința de a te autoliniști prin cumpărături, dacă știi că așa obișnuiai să alungi tristețea sau frustrarea.


Ocazie de conectare

După divorț e important să apelezi la oamenii dragi ție, la plasa ta de siguranță emoțională. Iar redecorarea casei se poate transforma într-un proces creativ, o furtună de idei simpatică, unde apropiații se pot implica activ în acest proiect important pentru tine. Și poate fi, de asemenea, o altfel de ocazie de a vă distra împreună.

Mediu cald și prietenos

Uneori, în procesul terapeutic, când persoana respectivă se află într-un moment puternic de vulnerabilitate, ea își poate acoperi spatele și umerii cu o păturică pufoasă ce dă senzația de îmbrățișare și calmează. Asta poți recrea și la tine acasă. Texturi foarte plăcute la atingere, păturici, pernuțe, lumânări sau bețișoare parfumate, veioze ce dau o lumină difuză, culori plăcute neutre sau pastelate, toate au ca obiectiv final confortul ce este favorizat și confirmat de implicarea tuturor simțurilor.


Mediu viu

Lumina naturală este foarte importantă, mai ales atunci când emoțiile negative te vizitează și câteodată parcă nu se mai dau plecate. Nu trebuie ca mediul de acasă să fie unul închis, deprimant, ci să te invite la a explora lumea și a te bucura de viață. Perdele fluide, draperii doar cu rol estetic sau de protecție a intimității la ceas de seară, care să nu încarce ferestrele și să permită luminii să intre în încăpere la putere maximă. Plantele de interior vor îmbogăți vizual spațiul și devin prieteni de care să ai grijă, care creează un obiectiv ce te scoate din lentoare. Balconul sau terasa poate fi un colț unde poți picta, citi, bea cafeaua dimineața, medita, un spațiu bine delimitat pentru acele activități ce implică relaxare și conectare cu sine.


Spațiu aerisit

Și nu e vorba aici despre a deschide geamurile regulat, ci de a scăpa din casă de tot ce ți se pare că încarcă, e inutil ori te duce instantaneu cu gândul la fostul partener și la asocierea de acel fost voi. O casă aglomerată e ca o minte aglomerată…

Citește și:
Îți plac provocările? De ce să nu (mai) insiști când bărbatul cu care flirtezi îți spune că vrea să fie singur

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle