Dacă te muți împreună cu iubitul tău, e important să ai grijă să eviți următoarele situații. Au un impact negativ puternic asupra cuplului.
Te simți mai confortabil să te muți cu partenerul tău la tine acasă. Ori situația s-a aranjat de așa natură. Decizia luată din dragoste, un pas nou firesc luat în relația voastră, a fost cântărită suficient și asumată în întregime. Ori a fost un moment spontan în care ați hotărât asta? Indiferent cum ați ajuns să locuiți împreună, regulile s-au schimbat și unele noi (de conviețuire împreună) sunt cu adevărat necesare.
Casa ta e și casa lui acum, prin urmare este necesar să dezvolte și să aibă acel sentiment de acasă. Asta se va întâmpla dacă îi permiți să personalizeze spațiul, să își aducă acea contribuție prin care casa să devină și pentru el acel loc sigur, un cocon protector. Nu trebuie să se simtă musafirul tolerat temporar, ori că îi faci un serviciu. Dacă ați hotărât să vă mutați la tine asta presupune să împarți cu el dulapul, locul unde se țin gecile, pantofii, totul în mod egal.
Până acum v-ați înțeles din mers în ceea ce privește vacanțele, plecările în weekend, ieșirile la restaurant. Dar când te muți împreună jocul se schimbă. Există cheltuielile casei, cheltuieli personale, pentru mâncare, renovări, obiecte de mobilier sau electrocasnice care trebuie schimbate. Pentru a evita viitoare conflicte este esențial să agreați de comun acord un set de reguli financiare corelat cu traiul împreună. Cine și ce plătește în casă, cum procedați cu economiile personale și în cuplu etc.
Aici intervin nesiguranța, instabilitatea pe care i le poți insufla celuilalt. În momente de tensiune, când aveți o ceartă puternică, iar el te supără cu ceva îi faci tu bagajele sau îl trimiți să se mute la el acasă, la un prieten, părinți, unde știe. O armă inconștientă sau cu claritate, ce este o modalitate de răzbunare ori manipulare. El se mută, apoi revine, vă certați și scenariul se repetă epuizant. Impactul asupra cuplului este puternic întrucât sunt negate câteva dintre nevoile emoționale de bază: nevoia de siguranță, de respect, de a fi văzut.
Din dragoste și ideea de răsfăț îl transformi într-un copil și adolescent fără responsabilități. Nici de natură financiară, nici casnică – treburi gospodărești. Tu plătești tot, gătești, faci curat, nu îi ceri nimic. Poate eventual mai duce gunoiul și te ajută la cumpărături.
Încântată că ați ajuns în acest punct al relației, ai tendința de a deveni intruzivă sau fuzională. Te simți rănită dacă se duce în altă cameră să citească în liniște. Te simți invadată dacă își cheamă doi prieteni să se uite la un meci împreună. Te simți părăsită și că nu este un bărbat de casă dacă iese la o seară cu băieții. Nu uita că sunt firești aceste nevoi de intimitate personală, de solitudine, de a menține legăturile de prietenie.
Foto: PR