Relatia voastra va dura?

Vrei sa stii daca dragostea ta va dura? Stiinta poate prezice acum daca veti ramane impreuna pentru totdeauna sau nu. Cu ajutorul acestui test poti afla cat de puternica este relatia voastra.

De ce oare unele cupluri au o relatie perfecta in timp ce altele se despart dupa prima cearta? Dragostea – in vi­ziu­nea Adriennei Burgess, autoarea romanului Will You Still Love Me Tomorrow? – nu este atat de misterioasa pe cat credem. Exista anumite indicii care te pot ajuta sa iti dai seama daca ai des­co­pe­rit persoana potrivita, daca relatia voastra traverseaza un moment de cumpana si ce trebuie sa faci pentru a indrepta lucrurile. Sau da­ca nu se mai poate indrepta nimic si e mai bine sa o lasi balta pur si simplu. Pentru a aplica principiile cercetarii Adriennei la relatia voastra, citeste urmatoarele sapte predictii care iti vor spune ce sanse are relatia voastra sa dureze. Apoi, du-te pe pagina a doua la intrebari. Raspunde la „Chestionarul dragostei. Vei gasi confirmarea de care ai nevoie sau vei primi avertismentul pe care il asteptai.


1. Cum v-ati cunoscut?

Circumstantele in care v-ati cunoscut pot fi cruciale pentru longevitatea unei relatii. Conform concluziilor cercetatorilor Hatfield si Rapson, publicate in cartea lor Love, Sex and Intimacy, relatiile care incep in imprejurari dramatice au putine sanse sa dureze. De exemplu, daca v-ati cunoscut in timp ce lucrati intens la un proiect, dupa ce partenerul anterior a murit sau in timp ce tu erai grav bolnava, implicata intr-un proces sau foarte stresata, este putin probabil sa ramaneti impreuna pe termen lung. Cel mai adesea o relatie are succes daca cei doi s-au intalnit prin intermediul prietenilor sau ai familiei si au apucat sa se cunoasca de-a lungul timpului (92% dintre cuplurile care rezista s-au cunoscut prin intermediul prietenilor sau al familiilor). Dintre cei casatoriti, mai mult de jumatate dintre cei care s-au cunoscut prin prieteni au asteptat cam un an inainte de a face sex.


2. Cand v-ati cunoscut?

Chiar daca sunteti amandoi indragostiti si fideli unul celuilalt, momentul in care a inceput totul poate avea un efect foarte mare asupra relatiei voastre si poate influenta durabilitatea ei. Cerce­ta­toarea americana Nancy Kalish, care a intervievat cateva sute de cupluri pentru cartea ei, Lost & Found Lovers, a aflat ca si in cazul in care cuplurile erau compatibile, despartirile au survenit cand carierele sau studiile pe care le urmau cei doi au luat o directie divergenta (23%); daca parintii n-au fost de acord (25%) sau daca cei doi erau de varste foarte diferite – de exemplu, cand numai unul dintre parteneri era pregatit pentru o relatie monogama sau sa aiba copii (22%). Cele mai multe cupluri care au avut succes au crescut impreuna si nu au lasat schimbarile sa le afecteze vietile.

3. Cum este el in realitate?

Poate sa aiba el fata lui George Clooney, mintea lui Bill Gates si simtul umorului mai ceva ca al lui Jerry Seinfeld, daca are o persona­litate anormala. Gandeste-te foarte serios la asta. Dintre cele 45.000 de cupluri intervievate de Benjamin Karney si Thomas Bradbury la UCLA, in cele cu o relatie reusita amandoi partenerii erau bine adaptati si „normali. Partenerii introvertiti, impulsivi si supersensibili sau ne­ga­tivisti prin esenta vor sfarsi cel mai probabil prin a se desparti – chiar daca au un partener stabil, optimist, care sa neutralizeze tendintele lor distructive. Daca esti atrasa de o persoana dificila, este putin probabil ca relatia voastra sa functioneze pe termen lung, exceptand cazul in care el isi rezolva problemele mai intai.


4. Cat de mult ii semeni?

Gandeste-te la jocul intalnirilor ca la un magazin din care vei cumpara acele lucruri care se potrivesc stilului tau de viata. Cu cat aveti mai multe in comun (infatisarea, personalitatea, educatia, succesul), cu atat este mai posibil ca relatia voastra sa dureze. Atractia fizica este cheia, dar succesul este la fel de important in formarea cuplurilor care simt ca se potrivesc. Asa incat, cand cunosti pe cineva, gandeste-te la trecutul tau, la personalitate, la viata sociala, fa­milie, educatie si cariera. Si daca valorile tale se sincronizeaza cu ale lui, nu vor fi motive de disputa.


5. Cat de asemanatoare va sunt obiectivele?

Obiectivele ce trebuie atinse tin partenerii uniti, spune consilierul american Arnold Lazarus in cartea sa Marital Myths Revisited. Comunicarea obiectivelor este vitala: identificarea a ceea ce ne dorim si planificarea a ceea ce vom face. Relatiile pot fi distruse de lipsa de planificare – de exemplu, indragostitii ar trebui sa discute orice: daca ar trebui sa faca sex desi nu se cunosc suficient de bine, daca partenerii ar trebui sa-si citeasca sau nu unul altuia gandurile – perechile cu adevarat compatibile sunt de acord in cele mai multe privinte. Pana si perechile care nu cad de acord, dar macar isi discuta dorintele, au sanse mai bune de a rezista mai mult impreuna.


6. Cat de stabila este familia celuilalt?

Arborele genealogic al familiilor arata daca ideile cuiva despre relatii sunt deteriorate, spun demografii americani Sweet si Bumpass. In Anglia, riscul ca o femeie cu parinti divortati sa divorteze la randul ei este de 50%, iar pentru barbati este de aproape 100%. Riscul este cu atat mai mare cand ambii parteneri provin din familii destramate sau nefericite. Un mare semn de intrebare il constituie faptul ca, pana la 40 de ani, un barbat nu a avut o relatie serioasa, a avut cateva relatii esuate sau provine dintr-o familie care a avut pro­b­leme cu alcoolul si drogurile. Conform unui studiu facut de Research Institute on Addiction din New York, unul din trei barbati cu tata alcoolic va deveni alcoolic; si pentru fetele care au avut tati alcoolici este de doua ori mai probabil ca vor face abuz de droguri sau de alcool sau ca se vor marita cu un alcoolic.


7. Cum rezolvi problema?

Profesorul John Gottman, care conduce „Love Lab (Laborato­rul Dragostei) in Statele Unite, spune ca felul in care un cuplu isi rezolva problemele de orice fel este un indicator puternic daca relatia va dura. Cuplurile se impart in trei categorii cand se cearta: impaciuitorii discuta lucrurile cu calm, respecta punctul de vedere al celuilalt si apoi fac compromisuri politicos; cei semi-detasati exprima foarte clar ceea ce doresc, apoi cad de acord ca nu sunt de acord (ceea ce este bine, exceptand cazul in care unul dintre parteneri face intotdeauna ce vrea el); impulsivii schimba insulte, dar termina prin a se simti multumiti de felul in care erau inainte. Atat timp cat amandoi partenerii folosesc acelasi stil, nici unul nu se simte jignit sau stresat. Pericolul apare cand unde unul dintre parteneri refuza sa discute problemele sau crede intotdeauna ca celalalt este vinovat si ca o eventuala discutie n-ar folosi la nimic.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle