Relația are probleme? Inițiative pe care le poți lua tu și au efect benefic în cuplu

Există diferite inițiative care au potențial vindecător în relație. Sunt utile când lucrurile nu mai sunt așa bune sau au rol preventiv.

Relația are probleme? Inițiative pe care le poți lua tu și au efect benefic în cuplu

Care este perspectiva ta? Cine trebuie să aibă diferite inițiative în cuplu? Așa cum se consideră că primul pas trebuie să îl facă bărbatul, el să insiste să te cucerească, ce alte idei preluate din societate vă mai impactează viața în doi? Indiferent de miturile relaționale împrumutate fără să îți dai seama, realitatea este că sănătatea relației, procesul de reparare, construirea cuplului depind toate de ambii parteneri. Ca atare este și responsabilitatea ta, iar anumite inițiative nu sunt semn de slăbiciune sau orgoliu lăsat la o parte. Ci asumarea conectării și restabilirea ei atunci când se pierde. Inclusiv asumarea propriilor nevoi emoționale, stabilirea limitelor și a cere atunci când este cazul.

Nu te aștepta ca el…

… să fie cel care face prima schimbare sau intră intr-un proces de transformare radicală. Și abia după ce se întâmplă asta să pleci și tu la drum cu transformarea ta. Schimbarea comportamentelor proprii, gestionarea modurilor de a face față dezadaptative sunt în întregime responsabilitatea ta. Așa cum și ale lui cad în sarcina sa. Deci nu aștepta un semn al schimbării de la el ca tu să îți modifici atitudinea sau să te raportezi mai sănătos la relație și la ceea ce ai tu nevoie în cuplu. Gândește-te că atunci când arunci o pietricică în lac se produc multiple unde, așa și aici. Va exista și o reacție, un răspuns din partea lui la schimbarea ta.

Raportul de 5 la 1

Experiențele negative se lipesc de noi ca scaiul. Le vedem mai ușor, le ținem minte mai mult. Avem tendința de a evidenția de fiecare dată ce a făcut celălalt rău, de a-i reproșa poate într-un mod care și el rănește. Iar experiențele pozitive le trecem cu vederea sau le considerăm normale, că așa trebuie să stea lucrurile. Este frustrant și deloc hrănitor să pui reflectorul numai pe ce e rău, iar binele să nu fie recunoscut. Să nu-l lauzi pe partener pentru gesturile frumoase. În același timp, pentru restabilirea echilibrului, este nevoie de un raport de 5 experiențe plăcute care să repare o experiență neplăcută. Validează-l, arată-ți aprecierea așa cum știi că mesajul ajunge la el.

Discută!

Să ocolești elefantul din cameră îl ajuți să se facă din ce în ce mai mare până când ocupă tot spațiul. Oricât de neplăcută e o discuție, ea trebuie să aibă loc. Ceea ce deranjează va fi transmis, soluțiile pot fi căutate împreună. Dar pe lângă acest aspect, să-i zicem practic, este și o invitație la intimitate emoțională. Să vă auziți, ascultați, înțelegeți, să fiți receptivi unul la nevoia celuilalt, să vă simțiți sufletește. Să faceți echipă unul cu altul. Deci invită-ți partenerul la dialog onest.

Fă-ți timp

Sună bizar? Doar locuiți împreună, vă împărțiți viața deja. Dar cât timp aveți cu adevărat pentru voi? În care faceți ceva plăcut, o activitate relaxantă care e pe placul ambilor? Stabiliți, bătută în cuie, o seară în care ieșiți în oraș voi doi. O vacanță doar pentru cuplul vostru, o evadare la final de săptămână. Timp în fiecare zi în care să stați de vorbă, să vă conectați la universul cuplului vostru.

Citește și:

Tipuri de parteneră de care fiecare bărbat fuge la un moment dat

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle