Atunci când discutăm despre despărțire este esențial să luăm în calcul și ruptura emoțională, nu doar cea fizică. Ce nu trebuie să omiți.
Ați ajuns la despărțire. Și-a făcut bagajele și s-a mutat. Sau poate că tu ai fost cea care a trebuit să părăsească locuința în care ați trăit atâta timp ca un cuplu. Nu ați locuit împreună? Asta nu înseamnă că este mai ușor și vei trece peste imediat. Pentru o bună igienă emoțională post ruptură este esențial să faci câteva lucruri pe care uneori nici nu le iei în seamă.
Încurajată de prieteni sau familie refuzi să te mai gândești la ceea ce a fost între voi? Îți blochezi cumva emoțiile? Ei bine, ele tot vor ieși la iveală peste o vreme. Chiar și la o despărțire e necesar să integrezi etapele obișnuite ale doliului. Ele sunt: negare, furie, negociere, tristețe, acceptare.
Existența ta nu este compusă exclusiv din relația de cuplu și nici nu se rezumă la aceasta. A fi iubită sau soție este doar un rol, nu identitatea ta. Tu nu ești anulată dacă pierzi acest rol. Așa că focusează-te pe obiective vechi sau noi, pe dorințe pe care le inhibai prioritizând cuplul în defavoarea ta.
Crezi că te vei simți mai bine dacă pui la punct un plan fabulos de răzbunare? Posibil, însă doar pe moment. Toată energia ta va fi consumată cu această vendetă ce nu va schimba deznodământul. Mai bine investește-ți energia în lucruri pozitive și constructive pentru tine, precum obiectivele și țelurile despre care vorbeam anterior.
Da, este ok să vrei să îți salvezi relația. Însă salvarea și repararea ei se face în doi, nu de una singură. Și este important să știi când să îți iei adio, iar, dacă asta te ajută, să rupi complet legătura. Nu se poate deoarece aveți un copil împreună? Redu comunicarea la minim, la aspecte esențiale de parenting, fără să te minți că poate-poate se va întoarce la tine.
Privește în spate la despărțiri anterioare, în foste relații. Pe final ai spus lucruri sau ai făcut gesturi pe care ulterior le-ai regretat. Controlul și maturitatea sunt mai eficiente pentru tine decât un rage apocaliptic. Încă ai lucruri nespuse care nu îți dau liniște noaptea? Scrie-i o scrisoare terapeutică, pe care NU o trimiți, și varsă acolo toate furia, frustrarea, dezamăgirea.
Este simplu să arunci vina în întregime asupra celuilalt. Într-o despărțire sau o relație disfuncțională fiecare are partea lui de responsabilitate, mai mare sau mai mică. Este mai eficient pentru următoarele tale relații să te uiți la ce nu a fost sănătos din partea ta. Ce ai fi putut face diferit, de ce ai fi avut nevoie și cum o puteai cere mai funcțional?
Este tentant și cui pe cui se scoate probabil că este proverbul pe care ți l-a zis toată lumea. Dar o relație de tip pansament nu este cinstită nici față de tine, nici față de celălalt. Nu ești disponibilă emoțional și poate chiar vei rata șansa unei relații de calitate în viitor cu acea persoană.
Foto: PR