Reguli de relație utile de implementat indiferent de câtă vreme sunteți împreună

Există o serie de reguli de relație de care e important să nu uitați, asta dacă vreți un cuplu sănătos și de lungă durată.

Aceste reguli de relație nu sunt menite să rigidizeze interacțiunea dintre voi și cadrul relațional, ci, dimpotrivă, să creeze conexiune și apropiere. Iar o relație sănătoasă se construiește în mod activ și conștient alegând să acționezi diferit decât tiparul obișnuit. Lucrurile au funcționat până acum? Atenție… funcțional nu înseamnă neapărat și sănătos.


Respect

Aceasta este o regulă de bază, absolut esențială. Jignirile nu vin doar din cuvinte urâte, ci și din atitudine, inflexiunile vocii, mimică, gestică. Iar atunci când o persoană te tratează cu respect îți vine să îi oferi și mai mult, să fii generos emoțional și practic.

Noutate

E firesc să te plictisești de aceeași rutină. Creierul are nevoie de stimulare, de activități interesante. Iar uneori amândoi vă lăsați pradă acelorași obiceiuri zilnice care nu vă oferă nicio satisfacție. Faceți un plan săptămânal care să spargă această rutină. Îl puteți face împreună, sau pentru o săptămână ai tu idei, pentru următoarea partenerul. Scopul este diversificarea activităților dar și să vă distrați în mod real în doi.


Nu ocoliți subiectele grele de discuție

E comod pe o parte să vorbiți despre vreme, ce s-a întâmplat la serviciu și ce mâncați la cină, ocolind subiectele dificile. Dar în felul acesta băgați mizeria sub preș, nu o curățați, iar grămada se va face atât de mare la un moment dat încât nu mai puteți trece de ea. Ori ca să supraviețuiți e necesar să părăsiți incinta. Adică să vă despărțiți. Comunicarea este extrem de importantă, iar voi veți comunica nu ca să vă apărați, ci ca să vă înțelegeți reciproc și să găsiți soluții optime pentru fiecare. În final nu contează cine are dreptate, ci cum să vă fie bine.

Compromisul sănătos

Aceste soluții optime înseamnă compromis, și este iluzoriu să credeți că există o persoană cu care e atât de mare compatibilitatea încât niciodată nu va fi necesar să faceți compromisuri. Când fiecare ține cu dinții de perspectiva sa și vrea să i-o impună celuilalt deja discutăm despre control și luptă pentru putere. Compromisul înseamnă să puneți pe hârtie care sunt nevoile fiecăruia, ce nevoi sunt comune și apoi ce și cum puteți și e necesar să negociați pentru a fi agreabil vouă.


Complimentele

Vin să completeze parțial respectul, hrănind altă nevoie, și anume nevoia de validare. Cu toții avem nevoie să primim laude, că am făcut ceva bine, arătăm bine etc. Și dacă tu gândești pozitiv despre partener, el nu știe ce este în mintea ta dacă nu îi spui. De asemenea manifestă interes autentic pentru celălalt și ce e important pentru el.

Definiția relației sănătoase

Un punct foarte important de plecare este tocmai stabilirea criteriilor valabile pentru o relație de cuplu sănătoasă. Ca descrierea unui job. Te angajezi, dar să știi ce ai de făcut la locul de muncă, și ce anume îți cere angajatorul.


Nu vă amenințați cu despărțirea

E un cartonaș roșu pe care îl folosiți la fiecare ceartă? Despărțirea se decide după o analiză serioasă, la rece, la fel și pauza. Manipularea sau șantajarea cu despărțirea nu duce la un răspuns bun sau de durată, ci creează condiționări nesănătoase.

Nu vă mai comparați cu alte cupluri

Ce reguli interne au în relație nașii, frații, prietenii cei mai buni nu sunt neapărat grozave și pentru voi. Proverbul câte bordeie, atâtea obiceie este valabil și astăzi din plin. Nici comparația cu foste relații nu este benefică. 


Citește și:
Vrei să îți ajuți partenerul dar rezultatul este opus bunelor intenții. Cum îi faci rău și lui și ție

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle