Sunt câteva reguli legate de cuplu care vă pot ajuta în menținerea unui grad bun de satisfacție și longevitate în relație.
Nu, relația de cuplu nu merge de la sine indiferent cât de profunde sunt sentimentele și cât de bine considerați că vă potriviți. La un moment dat tot pică ochelarii cu lentile roz prin care vă vedeți reciproc, se încheie luna de miere de început (care poate dura luni sau unul, doi ori trei ani) și vă loviți de următoarea etapă. Cea de negociere, de adaptare la versiunile voastre reale. Dacă apare și copilul lucrurile se complică și mai mult, iar relația este provocată din toate unghiurile. Deci fără efort conștient nu se poate, și sunt reguli de igienă emoțională și relațională a cuplului pe care e important să nu le neglijați.
Sigur că îți alegi luptele și nu orice moment e și cel potrivit pentru o discuție delicată. E nevoie de intimitate, minte limpede, timp disponibil. Poți alege să lași să treacă unele lucruri care nu sunt în regulă pentru tine, dar care nu au o miză extraordinară. Să alegi să nu intri într-o dispută când e evident că celălalt e obosit, tracasat și are chef de ceartă. Ba chiar să îi spui asta fățiș, că observi dinamica și nu dorești să o alimentezi. În același timp sunt și lucruri foarte importante sau relevante care dacă nu sunt adresate se vor alinia principiului bulgărelui de zăpadă. Dacă nu este oprit, se va rostogoli la vale și se va face din ce în ce mai mare până va înghiți tot ce întâlnește în cale.
Nu faceți confuzia între timp personal, hobby-uri proprii și vieți separate. Fiecare se va plictisi la un punct, va simți că rutina e chinuitoare. Ceea ce pentru alții e strălucitor, pentru voi poate deveni o rutină lipsită de substanță. Așa că încercați împreună activități noi, modalități diverse de a petrece în doi timpul liber. Entuziasmul, bucuria, curiozitatea vor anima inclusiv viața sexuală.
Uneori relațiile se încheie și pentru că partenerii au ritmuri sau dorințe diferite de creștere. Când unul rămâne pe loc și celălalt își întinde aripile, e clar că se creează o prăpastie. Cu atât mai adâncă dacă primul încearcă să îi taie celui de-al doilea aripile. Creșterea nu se va produce identic, dar ajută să își dorească ambii să se dezvolte, să afle despre ce anume îl animă pe partener, ce poate lua de acolo pentru sine.
Intimitatea biologică înseamnă sex. Ok, nu va mai fi aceeași atracție, pasiune sau frecvență de la început, dar asta nu înseamnă că tragem sexul pe dreapta. Ci construim intenția în această direcție și facem sexul o prioritate. E forțat să stabilești o seară a voastră de ieșit în oraș, care să se concretizeze cu sex la final? Anticiparea poate naște scântei, iar pofta vine și mâncând. Celălalt tip de intimitate este cea emoțională. Nu vă respingeți reciproc atunci când vreți să vă povestiți ceva, indiferent cât de banal e sau plictisitor. E o ofertă de conexiune. La fel de utile sunt și micile gesturi de afecțiune, mici surprize, atingeri fizice, să nu vă ignorați. Vor fi utile la prima ceartă când interacțiunile pozitive atârnă mai greu decât cele negative. Și atenție la procesul de echilibrare! Pentru o experiență negativă e nevoie de cinci pozitive care să o anuleze pe prima.
Foto: PR