Reguli de eticheta pentru fiecare ocazie

Bine ai venit la cursul de maniere! Oare stii care sunt gesturile de comportament potrivite in societate? Sau manierele tale au ramas undeva in epoca trecuta? Pentru ca, dincolo de “multumesc” si “te rog”, politetea poate parea depasita in aceasta lume rapida.

Reguli de eticheta pentru fiecare ocazie

Contrar a ceea ce ai putea crede, nu devenim, ca si cultura, din ce in ce mai nepoliticosi. De fapt, expertii sunt de acord ca suntem chiar mai constienti de a-i respecta pe ceilalti decat pana acum. Este interesant daca stai sa te gandesti de ce a fost inventata eticheta: in Evul Mediu, un cod de conduita era o modalitate de a limita violenta intre competitori. Mai tarziu, in Epoca Victoriana, aceste reguli complicate erau folosite pentru a delimita mai bine clasele sociale. Atunci cand au venit anii 1960, tot acest sistem de reguli invechit s-a prabusit. Iar acum, tehnologia moderna vine cu foarte multe ocazii de a fi nepoliticos.

Insa, in acest moment, este vorba mult mai mult despre a avea grija cum te porti cu cei din jurul tau. Asa ca normele nu mai sunt atat de rigide. Daca esti ca majoritatea oamenilor, inseamna ca iti pui unele intrebari. Citeste in continuare pentru a afla raspunsurile la o parte dintre acestea si pentru a-ti reimprospata eticheta sociala.

1. Maniere la masa

Plasarea coatelor

Coatele se pot afla pe masa atunci cand nu mananci. Ceea ce nu este indicat este sa iti folosesti cotul ca punct de sprijin pentru a aduce mancarea la gura. Incheieturile pe masa sunt intotdeauna OK.

Folosirea corecta a tacamurilor

Tacamurile se folosesc corect din exterior spre interior – de la furculita pentru salata pana la cea pentru desert.

Plasarea farfuriilor

Gandeste-te la un acronim – PMA. Farfuria cu paine se afla in stanga ta, farfuria cu felul principal (mancare) se afla in mijloc, iar apa este in dreapta ta.

Mancatul

Asteapta pana cand toata lumea are mancare in fata sau pana cand gazda iti ingaduie sa mananci. Daca este un numar foarte mare de oameni la masa, sau daca este un bufet, poti incepe atunci cand iti primesti mancarea. La nunti sau alte ocazii unde mancarea este asezata de dinainte, asteapta semnalul gazdei.

Trecerea farfuriilor cu mancare

Prima oara, platourile cu mancare trec pe la toti invitatii in sensul invers acelor de ceasornic, pentru ca mana dreapta sa fie libera. Daca esti rugata sa ii dai cuiva sarea sau piperul, inmaneaza-i-le pe amadoua odata.

Parasirea mesei

Atunci cand trebuie sa pleci de la masa, spune „Scuzati-ma, ma voi intoarce intr-un moment.' Nu trebuie sa stie nimeni detaliile. Lasa-ti servetul pe masa, in stanga farfuriei, nu pe scaun.

2. Maniere pentru petreceri

RSVP

Raspunde intotdeauna invitatiilor, si fa-o la timp. Website-urile, asa cum este Evite, ii permit gazdei sa vada cine a citit invitatia (si la ce ora). Cu alte cuvinte, un raspuns intarziat sau chiar o invitatie ignorata sunt nemultumitoare si jignitoare pentru gazda.

Parteneri

Persoanele ale caror nume sunt trecute pe plicul invitatiei, sunt invitate. Daca numele copilului tau nu este inclus, inseamna ca nu este invitat. Daca este trecut doar numele familiei, oricine locuieste sub acel acoperis este invitat.

Nevoi speciale la mancare

La petreceri foarte mari, esti pe cont propriu. Nu-i mentiona nevoile tale alimentare gazdei tale. In cazul petrecerilor intime, ii poti spune cat de curand. Daca ai un regim foarte complicat si strict, ofera-te sa aduci un fel de mancare. Si asigura-te ca spui cat de nerabdatoare esti pentru petrecere.

Timpul sosirii

La o petrecere intima, o cina, poti sosi cu 10-15 minute intarziere fata de ora programata. Nu sosi niciodata mai devreme, deoarece gazda ar putea fi inca nepregatita. Daca intarzi mai mult de 15 minute, ar trebui sa anunti.

Cand spui ramas bun

Daca sunt mai putin de 12 oameni la petrecere, ar trebui sa ii spui „la revedere' gazdei tale. Daca, insa, sunt mai multe persoane, te poti strecura. Dar asigura-te ca ii trimiti gazdei un mesaj sau un e-mail mai tarziu spunandu-i cat de mult ti-a placut petrecerea.

3. Maniere pentru calatoriile cu avionul, trenul sau autobuzul

Suporturile pentru brate

Persoanei din mijloc i se cuvin ambele suporturi, pentru ca nu are cum sa se sprijine inspre fereastra sau inspre margine.

Spatiul pentru bagaje

In cazul in care insotitorii de zbor nu iti spun sa faci altfel, spatiul destinat bagajului tau se afla chiar deasupra locului pe care stai.

Castile

Volumul muzicii din castile tale ar trebui sa nu fie foarte tare, astfel incat colocatarii tai sa nu isi dea seama ce melodii asculti.

Datul pantofilor jos

Pentru calatorii care dureaza mai putin de 3 ore, pantofii raman in picioare. Daca iti dai totusi pantofii jos in cazul zborurilor mai lungi, nu ramane in picioarele goale. Poti lua cu tine o pereche draguta de sosete sau papuci.

Renuntarea la loc

Ridica-te pentru femeile insarcinate, copii mici, batrani sau pentru oricine are un handicap fizic.

4. Maniere pentru seri in oras

Atentia barmanului

Stabileste contact vizual si zambeste. Ofera-i un bacsis generos pentru primul rand, ca sa ii captezi atentia si mai tarziu. Ce sa nu faci: nu pocni din degete si nu ii flutura prin fata un teanc de bancnote.

Strecuratul printre oameni

La teatru, treci printre randuri pentru a ajunge la locul tau cu fata catre scena. In eventualitatea in care te dezechilibrezi, vei putea sa te prinzi de spatele scaunului din fata, nu sa cazi in poala unui strain. Cand oamenii trec prin fata ta, ridica-te pentru a le face loc. Daca spectacolul a inceput, muta-ti doar picioarele intr-o parte.

Telefoanele

Telefoanele nu stau pe masa la restaurant, si nu sunt deschise la teatru. Nu presupune ca te mai poti uita la el din cand in cand. Lumina ecranului ii poate deranja pe ceilalti spectatori.

Criticarea spectacolului

Abtine-te de la a-ti spune parerea pana cand esti afara din sala de spectacol. Prieteni sau rude ale actorilor ar putea fi in apropierea ta.

5. Maniere pentru social media

A posta despre o iesire in oras atunci cand altii nu au fost invitati

Se mai intampla si astfel de lucruri cateodata, nu e nicio problema, insa ai grija ce si cum postezi pentru a evita pe cat posibil sa ranesti sentimentele cuiva.

Mesajele in grup

Abtine-te de la aceste lucruri pe cat posibil. Fa-o doar daca este necesar sa te adresezi mai multor oameni in acelasi timp. Daca nu, raspunde-i doar celui care ti-a scris, fara a fi nevoie sa ii incluzi si pe altii intr-o conversatie cu care nu au treaba.

Caps Lock

Scrisul cu majuscule inseamna ca tipi. Foloseste Caps Lock cu moderatie.

Mesaje prea devreme sau prea tarziu

Ai putea sa trezesti pe cineva intr-un mod foarte nepoliticos. Daca nu esti familiarizata cu programul unei persoane, contacteaz-o doar in cadrul programului standard.

Discutii delicate

Nu te ascunde in spatele tastaturii. Daca esti intr-un conflict cu cineva, suna persoana respectiva si discutati la telefon sau, si mai bine, intalniti-va si vorbiti fata in fata.

6. Lucruri pe care sa le faci si lucruri pe care sa nu le faci

DA: Inlatura ambele casti din urechi atunci cand ai o conversatie cu cineva.
NU: Nu iti taia unghiile in public.

DA: Zambeste-le colegilor pe langa care treci pe hol.
NU: Nu ii intreba pe cei proaspat casatoriti cand au de gand sa fie parinti.

DA: Fii politicoasa cu personalul restaurantului sau al magazinului in care te afli.
NU: Nu spune ca vei ajunge in 10 minute, daca vor trece de fapt 20.

DA: Tine usa pentru persoana din spatele tau.
NU: Nu iti sufla nasul la masa.

DA: Pune cosul de cumparaturi inapoi acolo unde ii este locul, in loc sa il lasi in parcare.
NU: Nu intreba o femeie cand trebuie sa nasca daca nu esti absolut sigura ca e insarcinata.

DA: Sterge aparatul pe care ai lucrat la sala dupa ce ai terminat cu el.
NU: Nu spune „nicio problema' in loc de „cu placere'.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle