Există un portret robot pentru partenera ideală? Da, iar trăsăturile nu sunt de natură fizică, ci mai degrabă vorbim despre reguli relaționale.
Partenera ideală nu este un cameleon care se transformă radical pentru fiecare partener în parte. Și nici nu are look de cover girl. Știm deja că frumusețea este în ochii privitorului, iar felul în care ne simțim alături de cineva este definitoriu. Așadar pentru o relație de lungă durată ne raportăm mai degrabă la un set de comportamente care necesită conștientizare, asumare și lucru cu sine.
Fără jocuri mentale, teste constante care să îl facă să-ți demonstreze ceea ce simte. Nu ești pasiv agresivă și nu îi servești tratamentul tăcerii, nu ai pretenția (inconștientă) să-ți citească gândurile. Spui limpede ceea ce dorești sau ceea ce te deranjează, punând limite în mod asertiv. Vorbești despre cum te simți, arăți comportamentul deranjant și formulezi clar ce nevoie ai de la partener.
… dar te respecți și pe tine. Iar la rândul tău ceri acest respect și din partea lui. Nu este vorba despre o poziționare superioară, ci despre stimă de sine sănătoasă. Puteți juca un scurt joc în doi, în care să vă întrebați: cum știu că sunt respectată, cum dovedesc respect, ce înseamnă respect pentru mine?
De multe ori nevoia de spațiu personal și intimitate nu este respectată, iar asta se observă mai clar la cuplurile fuzionale. Dar fiecare individ are nevoie de timpul său, și e ok să aibă interese diferite de partener. Cuplul reprezintă acel context care ar fi indicat să favorizeze evoluția fiecăruia dintre cei doi, să fie un mediu de creștere personală.
Iar asta se întâmplă des în cuplurile de lungă durată. Nu mai apare preocuparea pentru modul în care ne prezentăm celuilalt, și se instalează delăsarea. Suntem căsătoriți, suntem împreună de mult timp, ne cunoaștem în toate ipostazele, de ce să mă mai aranjez? Dar atracția fizică este un element esențial care poate fi cultivat la orice vârstă.
Renunță la cicăleală, critică și nu-l trata ca pe o ființă inferioară, nu-i ataca masculinitatea. Asta nu înseamnă că nu îți spui punctul de vedere sau te transformi tu într-o persoană supusă. Doar contează cum formulezi plus ceea ce transmiți la nivel nonverbal. La polul opus, cât de des îl încurajezi, îl lauzi, îți arăți gratitudinea?
Când te aștepți ca el să se ocupe de toate problemele cotidiene sau ale cuplului, să ofere constant soluții, responsabilitatea ta în cuplu este minimizată. Iar energia ta este investită în frustrare, nemulțumire și eventual scene teatrale, care sunt epuizante atât pentru tine cât și pentru el. Atunci când indiferent de situație sunteți umăr la umăr, capacitatea de a face față, adaptabilitatea capătă nuanțe noi.
Foto: PR