Reginele Romaniei si vorbele lor relevante si astazi

Vorbele Reginelor Romaniei au scris istorie, ramand si astazi mai vii ca niciodata. Fiind niste femei frumoase si destepte, ele au jucat un rol important in monarhia romaneasca si continua sa inspire eleganta si rafinament.

Reginele Romaniei si vorbele lor relevante si astazi

Carmen Sylva

Regina Elisabeta, prima Regina a Romaniei, consoarta Regelui Carol I, a scris sub pseudonimul literar Carmen Sylva. Din operele literare publicate de-a lungul vieții, o serie de citate și gânduri au rămas de actualitate si in zilele noastre si servesc drept inspiratie pentru femeile de pretutindeni. Fiind o femeie energica și implicandu-se in acte de caritate, ea afirma: „Cultura te urca pe culmile gandirii; educatia te invata sa cobori pana la cei umili.'

Ea a fost prima care a pus bazele unui sistem de caritate (Societatea Regina Elisabeta), in anul 1893, tratand benevol peste 17.000 de pacienti pe an. Regina s-a exprimat si in legatura cu politica, sustinand ca: „Politica este ca paianjenul: un animal de prada', criticand, astfel, sistemul.

Ca ceea ce am numi azi o feminista convinsa, Regina Elisabeta a dat sfaturi tinerelor femei, unul dintre cele mai puternice fiind următorul: „Cauta sa fii o piatra nestemata, de mana de maestru in inel asezata.'

Iar cu privire la adevar, in general, pe care l-a cautat indelung, ea spune ca: „«Simplul adevar» este mai complex ca o femeie.'

Regina Maria

Mama Regelui Carol al II-lea si sotia Regelui Ferdinand I al Romaniei, Regina Maria a fost o femeie diplomata, eleganta si desteapta, o iubitoare și colecționară de arta și o filantroapa convinsa. Ea a sustinut de-a lungul vietii artisti prin burse și donatii si i-a sprijinit mereu pe cei neajutorati. Avand abilitati diplomatice excelente, implicarea ei politica ar fi fost binevenita, daca nu ar fi trait in acele vremuri, ea imaginandu-si ca: „Daca as fi fost barbat, sa am drepturile barbatului şi spiritul pe care il am in corpul meu de femeie…' Nu stim ce s-ar fi intamplat, dar putem sa ne imaginam ca Regina avea planuri mari.

De asemenea, a fost o femeie independenta, adepta a feminismului, cunoscand faptul ca trebuie sa fie puternica pentru a reusi în viața: „Fetitelor nu trebuie sa le fie prea dragi miresmele placute, caci se ascunde in aceasta slabiciune samanta pierzaniei'.

Cu o incredere in sine extraordinara si o dorinta arzatoare de-a lupta in viata, ea afirma: „Refuz sa ma las infranta sau sa ma simt infranta pana nu mi s-a smuls şi ultima farama de speranta'. Și asa a si facut.

Regina Ana

Ana, ultima Regina a Romaniei, a fost cea mai longeviva regina din istoria tarii noastre. Nascuta la Paris și traindu-si majoritatea anilor in exil, unde l-a urmat pe Regele Mihai, ea a ramas aceeasi femeie eleganta, inteligenta și cocheta. Despre poporul roman a avut numai cuvinte de lauda, un popor care a adoptat-o si a primit-o cu bratele deschise, dar care nu a ajuns sa o cunoasca asa cum si-ar fi dorit. Ea sustine ca: „Poporul roman este daruit cu un talent enorm'.

De altfel, identificandu-se cu acesta, si ea si-a dorit acelasi lucru: „As vrea să fac mai mult pentru Romania, dar nu numai din datorie, ci si dintr-un sentiment de identitate, prin ceea ce sunt eu ca om, ca destin.'

Regina a crezut mereu in poporul roman si si-ar fi dorit sa fie mai stapan pe sine, mai puternic si mai increzator: „Oamenii trebuie lasati sa prinda curaj, fiindca au fost complet culcati la pamant', adaugand: „Daca romanii ar ajunge sa fie din nou mandri de ei insisi…', lasand un final deschis frazei.

Citeste si:
A murit Regina Ana a Romaniei

Text: Stefana Macovei
Foto: familiaregala.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle