Regina Charlotte: despre o istorie fictivă

O nouă producție Shonda Rhimes a ajuns în această lună pe Netflix! Este vorba de Regina Charlotte: O poveste Bridgerton, un prolog al serialului de succes, ce spune povestea căsătoriei tinerei regine cu Regele George, care a dat naștere unei mari iubiri, dar și unei schimbări sociale.

De la premiera care a avut loc în ziua de Crăciun în 2020 și până în prezent, Bridgerton s-a transformat într-un real fenomen, doborând record peste record pe platforma de streaming Netflix și cucerind milioane de oameni din întreaga lume cu intrigile sale complicate, cu decorurile și costumele fascinante și… bineînțeles, cu scenele de sex aprinse. Dar, după două sezoane, Bridger-verse-ul încă mustește de mister și de întrebări fără răspuns. Sigur, serialul nu e un documentar sau o lecție de istorie, însă asta nu anulează întrebarea care a stat pe buzele tuturor încă de la primul episod: aristocrație britanică multirasială? Ei bine, noul serial Regina Charlotte: O poveste Bridgerton, un prolog al universului Bridgerton, face lumină în acest sens, dezvăluind geneza „Marelui Experiment și explicând criticilor și fanilor cusurgii cum au ajuns personajele de culoare să facă parte din înalta societate britanică.


Astfel că serialul debutează cu o scenă ce se petrece în epoca georgiană, adică perioada anterioară Regenței, cea în care se desfășoară Bridgerton, în care o vom descoperi pe Regina Charlotte într-o ipostază cu totul nouă. Are doar 17 ani și părăsește țara natală, Germania, pentru a se căsători cu Regele Angliei, un bărbat pe care nu l-a cunoscut niciodată și despre care nu știe absolut nimic. Vizibil înfuriată de decizia fratelui său de a-i organiza o nuntă aranjată, tânăra Charlotte răbufnește, oferindu-ne un monolog tăios și plin de sarcasm, specific personajelor feminine create de producătoarea Shonda Rhimes.


„Au murit balene pentru ca eu să arăt așa. Cele mai bune corsete sunt din os de balenă… Dacă ai fi fost vreodată atent, ai fi știut că problema cu osul de balenă este că este destul de delicat și, de asemenea, foarte, foarte ascuțit. Și, bineînțeles, cum sunt îmbrăcată la modă, acest corset este destul de strâmt. Așa că arăt ca o statuie ridicolă pentru că nu mă pot mișca. Și pentru că trebuie să impresionez, sunt forțată să port o rochie absurdă și atât de elegantă încât dacă mă mișc prea mult, aș putea fi tăiată și înjunghiată de propria lenjerie. Ce fericire e să fii femeie!, îi spune furioasă Charlotte fratelui său, înainte de a-i porunci să întoarcă caleașca, fiindcă ideea unei căsnicii aranjate i se pare pur și simplu de nesuportat.

Aceasta este prima tentativă a tinerei Charlotte de a scăpa de mariajul cu Regele George. Cea de-a doua are loc chiar înainte cu câteva minute de începerea ceremoniei, când încearcă să fugă de la palat. Însă și această încercare eșuează, fiindcă este surprinsă de un tânăr misterios. Deși îi cere o mână de ajutor, acesta o refuză, spunându-i că nu o poate ajuta să sară gardul pe femeia cu care urmează să se căsătorească. La scena asta, întreaga sală a cinematografului Odeon din Londra, unde a avut loc premiera serialului Regina Charlotte: O poveste Bridgerton, a suspinat în sincron. Și poți înțelege de ce. Tocmai se năștea celebra poveste de dragoste dintre Regina Charlotte și Regele George. Însă cum vorbim de un spin-off Bridgerton, nu te aștepta ca firul narativ să fie simplu și lipsit de dramă. Acesta este doar începutul. Atât al Marelui Experiment – care a fost pus la cale de membrii Camerei Lorzilor pentru a da impresia că nunta Regelui George cu Charlotte (care avea o piele mult mai închisă la culoare decât se așteptaseră) a fost făcută cu intenție, și nu din greșeală, și care s-a materializat prin acordarea de titluri nobiliare persoanelor de culoare –, cât și al unei povești de iubire complicată și bântuită de un secret întunecat. Iar ca lucrurile să fie și mai interesante, serialul urmărește două perioade distincte, intercalând secvențele care ne prezintă începuturile personajelor cu cele care le surprind la maturitate, adică așa cum le-ai cunoscut în Bridgerton. Astfel că le vei revedea pe actrițele Golda Rosheuvel (Regina Charlotte), Adjoa Andoh (Lady Danbury) și Ruth Gemmell (Lady Violet Bridgerton) și vei face cunoștință și cu variantele lor tinere, interpretate de India Amarteifio, Arsema Thomas și Connie Jenkins-Greig.


Deși asemănările fizice dintre cele trei perechi de actrițe sunt evidente, asta nu le-a scutit pe India, Arsema și pe Connie de presiunea de a se ridica la nivelul pe care colegele lor l-au stabilit deja în Bridgerton. Cu toate acestea, India îmi mărturisește în cadrul unui interviu online pe care l-am realizat cu o săptămână înainte de a participa la premiera de la Londra, că a fost încurajată de Golda, de regizorul Tom Verica și de producătoarea Shonda Rhimes să își creeze „propria Charlotte. Și să nu imit deloc interpretarea Goldei. Ceea ce m-a bucurat, pentru că mi-a dat toată libertatea de care aveam nevoie pentru a-mi crea propriul personaj. Însă Golda mi-a fost aproape și m-a ajutat dacă aveam întrebări. Cred că interpretările noastre sunt destul de asemănătoare fiindcă amândouă am înțeles foarte bine cine a fost Charlotte. Și, evident, a ajutat și machiajul, și faptul că mi-au recreat aceste semne din naștere pe care Golda le are.


Același lucru îl subliniază și Golda, care îmi spune că „scenele noastre au fost filmate separat, dar am avut o întâlnire frumoasă într-o zi foarte însorită, înainte de filmări, în care am sfătuit-o să ia rolul și să și-l însușească. Charlotte este foarte sigură pe ea. Charlotte nu-și cere scuze, iar India a știut asta și a simțit asta încă de la început. Și cred că este absolut magic ceea ce a făcut, pentru că a înțeles imediat despre ce e vorba. Și asta nu are nimic de-a face cu mine. Ea a făcut totul.


„Cred că la început a existat o oarecare reținere, un soi de sentiment că trebuie să copiez exact interpretarea actriței Adjoa Andoh, recunoaște Arsema Thomas, care joacă rolul Agathei Danbury în tinerețe. Dar, ca și India, a primit indicații clare de la Tom Verica, care i-a spus că „trebuie să îmi însușesc personajul și să îl fac al meu. Și asta mi-a dat încrederea de care aveam nevoie pentru a lua decizii distincte față de cele pe care le-a luat Adjoa în primele două sezoane din Bridgerton. Pentru că și eu sunt foarte diferită de cea care am fost acum 20 de ani sau chiar acum 10 ani. Și e dificil să folosești o referință dintr-un viitor atât de îndepărtat. Însă a fost extrem de util faptul că am discutat cu Adjoa despre modul în care și-a imaginat ea personajul la 3 ani, la 11 ani, la 15 ani. Într-un fel a fost ca și când fiecare dintre noi și-ar fi creat un scenariu separat, însă în același timp, am dezvoltat aceste mici anecdote pentru a ne asigura că există o legătură între cele două femei. De asemenea, acesta a fost și modul meu de a aduce un omagiu și de a respecta toată munca depusă de Adjoa, care a creat din aproape nimic această femeie uimitoare pe care o vedem în cele două sezoane. Arsema mai adaugă și că a încercat să fie cât mai creativă în procesul de construcție a personajului, care spre deosebire de Regina Charlotte și de Regele George, de exemplu, e complet fictiv. „Ea nu există. Și ar fi și imposibil să găsești o femeie ca ea în istorie. O femeie de culoare formidabilă, care nu e sclavă, ci care provine din aristocrație. Care spune ce gândește și care nu se teme de nimeni. Așa că am început să le intervievez pe mama și pe bunica mea, două prezențe extrem de importante în viața mea și care au fost puse în poziții în care au simțit că trebuie să își îndeplinească datoria. Aceasta mărturisește și că a găsit un punct comun între Agatha, care a fost silită să se căsătorească încă de tânără cu un bărbat mult mai în vârstă ca ea, și bunica ei, care „a avut un mariaj aranjat la vârsta de șapte ani. Așa că discuțiile cu ea despre acest lucru și despre cum să nu nutrești o animozitate au fost o experiență foarte informativă. În plus, am ascultat foarte multă muzică. Am crezut că muzica e o modalitate cu adevărat uimitoare de a mă conecta cu ea. De la piese clasice, cum ar fi cele ale lui Ceaikovski, și până la piese contemporane, ale femeilor din rap, precum Little Simz. Toți acești oameni am crezut că ar face-o pe Agatha tridimensională.


La polul opus, Regina Charlotte este un personaj istoric, ale cărei origini au fost intens dezbătute în ultima perioadă, mulți istorici susținând că ar fi putut avea origini africane. Însă chiar și dacă acest lucru ar fi adevărat, serialul propune o realitate alternativă și creează „un tărâm al fantaziei, după cum spune India, care mărturisește că, deși era conștientă că nu „va fi un documentar, a fost imperativ pentru mine să fac cercetări pentru a înțelege mai multe despre proiect, despre acea eră. Așa că m-am dus la Kew Gardens, acolo unde George și Charlotte au locuit mult timp, și am vorbit cu mulți cercetători, istorici care mi-au oferit o sumedenie de informații: cum au trăit, cine erau, ce făceau când nimeni nu era prin preajmă, ce mâncau și alte lucruri banale din viața de zi cu zi, pe care adesea cărțile de istorie le omit. Pentru că genul ăsta de detalii sunt foarte importante în crearea unui personaj 3D. Însă apoi aproape că am uitat toate aceste lucruri pentru că până la urmă acesta este un tărâm al fanteziei.


Actorul Corey Mylchreest, care recunoaște că până să afle că a primit rolul Regelui George nu văzuse Bridgerton, a încercat la rândul său să-și înțeleagă mai bine personajul, folosind surse istorice. „Am găsit o mulțime de informații utile. Există această carte strălucită a lui Andrew Roberts (The Last King of America: The Misunderstood Reign of George III), iar în 2017 au fost publicate, pentru prima dată de la moartea Regelui George, 20.000 de pagini din jurnalele și documentele lui personale deținute de Arhivele Regale. Nu puteam să le citesc și să nu vreau să le folosesc. A fost incredibil să descopăr relația foarte furtunoasă și abuzivă cu bunicul său, relația cu mama lui. Există și o replică în serial pe care am recunoscut-o din jurnalul său, și anume: A fost foarte clar încă de la primul meu suflu că m-am născut pentru fericirea sau nenorocirea unei mari națiuni și, în consecință, trebuie să acționez adesea contrar pasiunilor mele. Faptul că am găsit o astfel de replică în scenariu a însemnat și mai mult pentru mine. Am simțit că am și mai multă responsabilitate și o dorință și mai mare de a-l reprezenta așa cum a fost cu adevărat. Însă, sigur, personajul este adaptat într-un mod absolut strălucitor de Shonda în acest univers fictiv. În cele din urmă, acolo trebuie să se ducă toată energia.


Fără îndoială, aprofundarea personajelor și munca continuă pe care au depus-o pentru a le înțelege caracterele complexe i-au ajutat pe India și pe Corey să portretizeze extrem de real și de emoționant relația de dragoste dintre Charlotte și George, o poveste pe cât de romantică, pe atât de tragică. „Cei doi sunt tineri și îndrăgostiți. Este frumos, proaspăt, nou și neașteptat. Charlotte credea că Regele George este un bătrân prăfuit, dar, de fapt, întâlnește un tânăr cool, care o calmează și care, la început, este de încredere. Și totul este minunat. Apoi, evident, nu mai este minunat, pentru că totul se destramă, explică India.

Relația celor doi este profund afectată de starea de sănătate a lui George, dar și de faptul că acesta încearcă să-i ascundă proaspetei sale soții problemele cu care se confruntă. „Nu se cunoaște care este starea lui George pur și simplu pentru că, în timpul epocii georgiene și în perioada Regenței, nu se știau atât de multe despre medicină sau despre știință în general. Partea aceasta a fost greu de digerat la citit și, evident, este greu de vizionat. Au existat câteva scene cu o atmosferă foarte apăsătoare, dar care sunt foarte importante. Sunt foarte, foarte fericită că am avut ocazia să explorăm o chestiune serioasă într-o manieră corectă și plină de respect, spune India. De asemenea, Corey adaugă că „este vorba despre o poveste extraordinar de nuanțată și de dureroasă. George este prezentat drept un om incredibil de volatil, care trece rapid de la o stare la alta. Ar fi fost extrem de simplu ca din acest motiv să devină un personaj dezagreabil. Este foarte important că povestea este spusă și din punctul lui de vedere, pentru că arată că acțiunile lui sunt motivate de dorința de a face viața celorlalți mai ușoară și că nu are o părere tocmai bună despre el însuși.

Starea complicată în care George se află face ca povestea de dragoste dintre el și Charlotte să alterneze cu momente de neliniște, și uneori chiar de disperare. Cele șase episoade ale serialului sunt un adevărat carusel de emoții, făcându-te să treci rapid de la amuzament, la extaz, la suferință (urmărește aici un fragment din Regina Charlotte: O poveste Bridgerton). Însă, deși relația celor doi nu este deloc una monotonă sau previzibilă, există un element constant, care domină dinamica dintre ei, iar acesta este, după cum spune India, „dragostea necondiționată. În anumite limite, George poate să facă orice și să fie oricum, pentru că, atâta timp cât îi arată la fel de multă dragoste necondiționată cum îi oferă și ea, nimic nu o va împiedica pe Charlotte să-l iubească. E ca și cum ea ar vrea să-l scuture, ceea ce și face la un moment dat, și să-i spună: E în regulă, nu trebuie decât să fii tu însuți. Există o propoziție care rezumă totul: Să fie nebun, dacă de nebunie are nevoie. Dacă așa este el, atunci este suficient și va fi întotdeauna suficient. Charlotte nu cere nimic altceva și este grozav că ea ajunge să fie vocea rațiunii. George este omul ei, iar ea este sprijinul lui și știe că îl poate ajuta.

Pe lângă povestea de dragoste complexă și complicată dintre George și Charlotte, serialul aduce în discuție și o temă extrem de actuală legată de rasism, clasă și egalitate. Marele Experiment duce la fuziunea, cel puțin în teorie, a două lumi diferite, între care nu a existat niciodată un raport de egalitate. Însă, chiar și în momentul în care personajele de culoare primesc titluri nobiliare, acestea nu sunt pe deplin acceptate în aristocrație, confruntându-se în continuare cu atitudini discriminatorii și jignitoare. Deși, în mod evident, Charlotte este cea care dă naștere acestei fuziuni, un rol esențial îl joacă și Agatha Danbury, care se vede obligată să profite la maximum de această oportunitate rară. Între cele două femei se dezvoltă pe parcursul serialului o relație de prietenie sinceră, care se naște însă dintr-o nevoie comună de apartenență (urmărește aici un fragment din Regina Charlotte: O poveste Bridgerton).

„Lady Danbury și Regina Charlotte se întâlnesc oficial la sfârșitul nunții lui Charlotte, moment în care regina exclamă: Oh, Doamne! Cineva care arată ca mine! Cu siguranță vom fi prietene foarte bune!, spune India. „Nu cred că în acel moment Regina înțelege foarte bine barierele care separă înalta societate. În Germania, Charlotte dusese o cu totul altă viață, și anume una în care trata pe toată lumea de la egal la egal, în care oamenii trăiau la un loc și în care putea purta conversații cu menajera sau cu bucătarul. Dar acum este puțin dată peste cap, pentru că realizează că, în calitate de regină, nu mai este o persoană cu care oamenii pot să bârfească. La început, relația ei cu Agatha este foarte formală, dar pe parcurs, se transformă în ceva foarte frumos. Agatha devine persoana la care Charlotte caută vocea rațiunii și a onestității și persoana în care poate găsi un refugiu. Agatha este foarte sinceră cu Charlotte și cred că este ceva rar ca regina să aibă alături o persoană în stare să-i spună NU, asta nu-i bine, în condițiile în care este înconjurată de oameni care îi spun întotdeauna DA. Pe parcursul poveștii, cele două femei devin din ce în ce mai apropiate. Fiecare înțelege slăbiciunile celeilalte. Agatha își pierde soțul, iar asta o pune într-o poziție politică și economică periculoasă, iar Charlotte realizează că își poate folosi propria putere, la câștigarea căreia a fost ajutată de Agatha. Prin urmare, există reciprocitate. În mod cert, este vorba despre un parteneriat și o prietenie.

Arsema spune că personajul său este extrem de important în schimbarea paradigmei, nu doar în universul creat de Rhimes, ci și în viața reală. „Când eram mică, nu am avut ocazia să văd un astfel de personaj. Nu am văzut niciodată personaje care să arate ca mine în rolul principal, care erau acolo pentru a face o schimbare, și care nu erau agresive. Iar Lady Danbury este această femeie frumoasă, complexă și aproape contradictorie uneori. Și să interpretez acest rol a fost cu adevărat empowering și revoluționar. Pentru că cred că asta va permite fetelor de 13, 14, 15 ani, care nu s-au văzut niciodată portretizate într-un astfel de personaj, să înceapă să se gândească că este posibil. Atunci când nu ești reprezentat, ești condiționat să crezi că tu ești problema și îți spui Oh, nu sunt interesant. Povestea mea nu ar trebui să fie spusă.

Despre reprezentare vorbesc și cu Ruth Gemmell (Lady Violet Bridgerton), care îmi spune că „în viața reală, femeile de o anumită vârstă sunt trecute cu vederea. Așa că a fost plăcut să putem spune punctul de vedere al unei femei mai mature. Regina Charlotte: O poveste Bridgerton ne oferă ocazia să o descoperim pe Violet în două etape foarte diferite ale vieții ei. Pe de-o parte ca o fetiță extrem de inteligentă și de fascinată de schimbările care au loc în acel moment în societate, dar și ca pe o femeie matură, care se luptă cu durerea provocată de moartea soțului său. Însă este interesant de observat cum Violet nu este portretizată doar ca mamă sau ca văduvă, ci ca o femeie complexă, care vrea să trăiască din nou, și care are… nevoi. De asemenea, serialul prezintă și relația de prietenie dintre ea și Lady Danbury, care se învârte în jurul unui „secret dificil de navigat, ce nu este niciodată rostit cu voce tare. Într-un fel foarte britanic, spune Ruth, care adaugă că „tocmai secretul face ca prietenia lor să devină mai puternică. De fapt, legătura dintre cele două devine atât de strânsă încât Violet abordează un subiect tabu, mărturisindu-i Agathei că după moartea soțului său a simțit din nou nevoia de a fi cu un bărbat (urmărește aici un fragment din Regina Charlotte: O poveste Bridgerton).

Deși nu vom vedea nici o scenă pasională cu Lady Violet, asta nu înseamnă că serialul este lipsit de imaginile provocatoare care au consacrat universul Bridgerton. Și fiindcă deja ți-am oferit destule spoilere, o să mă rezum la a-ți spune că îi vei cunoaște pe Corey și pe India mult mai în detaliu. În plus, dacă îți era dor să revezi și costumele impresionante, cele șase episoade ale noului serialul îți vor oferi un show de modă cel puțin grandios. Așadar, Regina Charlotte: O poveste Bridgerton are toate ingredientele unui show de succes, iar tu nu ai nici un motiv să-l ratezi!

Regina Charlotte: O poveste Bridgerton este disponibil pe Netflix din 4 mai.

Citește și:
Cele mai bune 15 seriale originale lansate până acum de Netflix

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle