Un caz de hărțuire stradală raportat la Secția 18 de Poliție din sectorul 5 al Capitalei, mai precis, felul în care a fost gestionat acest caz de o polițistă face valuri pe Internet, după ce jurnalistul Radu Hângănuț a postat pe contul său de Facebook un clip care arată reacția agentei de Poliție la povestea victimei.
Din video reiese un caz de hărțuire stradală dintre cele mai clasice. O tânără a fost abordată pe stradă de un bărbat care voia să o sărute, după ce observase un grup, dar și că era țintită cu un laser de unul dintre membrii grupului.
Din filmarea femeii reiese că a raportat acest caz de hărțuire stradală la secția 18 de Poliție și se vede cum protagonista incidentului stă de vorbă cu o polițistă care diminuează în repetate rânduri gravitatea incidentului.
„Asta cu ‘să mor eu dacă nu te sărut nu semnifică nimic, nu este o infracțiune.', spune polițista în civil, fumând, despre acest caz de hărțuire stradală. „Nu este o infracțiune, dar este normal să merg seara pe strada pe care locuiesc? Adică trebuie să…', întreabă tânăra. „Nu ți-a făcut nimic, practic, băiatul ăla…', îi mai spune polițista.
„Dumneavoastră nu v-ați fi speriat în locul meu?', întreabă victima. „Că îmi zice unul că mă sărută, eu m-aș simți bine că îmi face un compliment, înseamnă că sunt frumoasă, dacă mă sărută. Că nu sărută orice urâtă de pe stradă.', spune polițista care pare să nu fie la curent cu faptul că Legea 232/2018, ce completează Legea privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, și introduseă de deputata independentă Oana Bîzgan, interzice „orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât și în privat.', că astfel de fapte constituie contravenții, care se sancționează cu amenzi de la 3.000 la 10.000 de lei, sau că chiar ea, împreună cu ofițerii și agenții de poliție trebuie să se ocupe de astfel de cazuri.
Polițista continuă să pună întrebări victimei despre acest caz de hărțuire stradală, minimizând în continuare reacția victimei.
„Încerc să-nțeleg ce v-a zis, băiatul ăsta.'
„V-am explicat ce mi-a zis.'
„Doar atât?
„Da, și au intervenit ceilalți din grup, moment în care el s-a oprit și s-a întors. Îmi cer scuze dacă vă deranjez, văd că faceți tot felul de fețe. Mă scuzați, dar nu mi se pare normal să mă puneți și dumneavoastră, acum, într-o situație neplăcută, pentru că cred că mi-a fost de-ajuns prin ce-am trecut în seara aceasta.'
„Eu am înțeles. Încerc să-nțeleg ce v-a produs o stare de temere.', îi răspunde, în finalul videoclipului, polițista.
Am luat legătura cu Poliția Capitalei pentru a afla mai multe despre acest caz, dar tot ce am reușit să aflăm a fost că agresorul a fost sancționat, dar că incidentul nu a fost tratat ca un caz de hărțuire stradală, ci ca unul de încălcare a ordinii și liniștii publice. Pentru care, întâmplător sau nu, amenzile sunt mult mai mici, între 200 și 1.000 de lei.
„În data de 09.10.2020, prin apel 112, Secția 18 Poliție a fost sesizată de către o femeie cu privire la faptul că în timp ce se afla pe o stradă din sectorul 5, a fost abordată de un bărbat necunoscut, care i-a adresat anumite cuvinte, care i-au provocat o stare de disconfort.
Tânăra a fost condusă la subunitatea de poliție, iar în urma datelor oferite și a verificărilor din teren, bărbatul în cauză a fost identificat și sancționat contravențional conform prevederilor Legii nr 61 din 1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, pentru adresarea de cuvinte și expresii obscene sau jignitoare.'
În ceea ce privește reacția inadecvată a polițistei în cauză, purtătoarea de cuvânt a Poliției Capitalei a transmis, în punctul de vedere făcut public, că dialogul nu ar fi făcut parte din gestionarea oficială a cazului, imaginile surprinse în materialul video fiind realizate în afara secției de poliție: „Cu privire la imaginile apărute în spațiul public, ele surprind zona de acces în clădirea secției. Facem precizarea că prin structura de control intern au fost dispuse verificări cu privire la comportamentul polițistului în cauză.'
Citește și:
Cazul Nelu Sandu Pop: despre „botnițari’, „animăluțe’ și libertatea unui clovn de a pune în pericol viețile oamenilor
Foto: Shutterstock