Război prin fake news: Rusia acuză o tânără însărcinată rănită la Mariupol că ar fi, de fapt, o actriță plătită

Rusia se folosește de platformele de social media pentru a răspândi informații false, iar aceasta este cea mai recentă dovadă.

Rusia se folosește de platformele de social media pentru a răspândi informații false, iar aceasta este cea mai recentă dovadă: una dintre femeile însărcinate rănite în atacul asupra maternității și spitalului de copii din Mariupol a fost acuzată că și-ar fi înscenat prezența acolo și că ar fi de fapt o actriță plătită, acuzații care s-au dovedit false.


Când Ucraina a acuzat avioanele de război rusești că au bombardat maternitatea și spitalul de copii de la Mariupol pe 9 martie, Moscova a susținut inițial că unitatea a fost atacată deoarece era un avanpost al forțelor armate ucrainene, fără personal medical si pacienți.

Cu toate acestea, instituțiile de presă internaționale, inclusiv AP, au publicat ulterior o fotografie cu o femeie blondă însărcinată, îmbrăcată în pijama, înfășurată într-o pătură murdară, cu sânge pe față coborând o scară distrusă a spitalului, indicând că într-adevăr erau civili la acel spital. Imaginea gravidei, fotografiată ulterior în fața clădirilor distruse, s-a răspândit pe scară largă, devenind un simbol al atacului asupra spitalului.


Acuzațiile absurde lansate de Rusia

Ambasada Rusiei în Marea Britanie a postat pe 10 martie o fotografie pe Twitter, în care o acuză pe femeia însărcinată că este o „actriță', specializată în a se prezenta drept victimă în diverse incidente.

„De fapt, a jucat rolul a mai multe femei însărcinate în serialul' de la spitalul Mariupol, a scris în acea postare ambasada Rusiei în Marea Britanie. Misiunea diplomatică susține că fotografia cu tânăra rănită imediat după bombardamentul de la Mariupol a fost făcută de Evgeniy Maloletka, un fotojurnalist și regizor independent care a documentat războiul din Ucraina de la început și este considerat un „provocator' de către Rusia.


Ambasada Rusiei nu a menționat însă mulți alți fotografi, printre care și Mstyslav Chernov, fotojurnalist AP, care a publicat și el fotografii cu gravida rănită la spitalul din Mariupol.

Femeia însărcinată rănită care apare în fotografii a fost identificată ulterior drept Marianna Podgurskaya, potrivit unui fotojurnalist care a surprins-o printre dărâmături la spitalul din Mariupol. Podgurskaya este un blogger de beauty al cărui cont de Instagram este @gixie-beauty.


Într-o fotografie postată pe Instagram în urmă cu o săptămână, Podgurskaya își arată burtica de gravidă și alege haine pentru viitorul bebeluș. Fotografia o arată și pe Podgurskaya care locuiește în Mariupol, un oraș din sud-estul Ucrainei care este asediat de forțele ruse. Multe alte fotografii anterioare au documentat și sarcina ei.

Twitter a sters postarea Ambasadei Ruse

Câteva ore mai târziu, Twitter a șters postarea Ambasadei Ruse despre Podgurskaya, invocând „încălcarea regulilor Twitter, în special a politicii sale privind ura și abuzul prin negarea evenimentelor violente'.


În timp ce afirmațiile ambasadei au fost dezmințite de mai mulți jurnaliști, contul de Instagram al lui Podgurskaya, care are aproape 50.000 de urmăritori, a fost asaltat cu mesaje de ură, cea mai mare parte a lor fiind în rusă.

Unii utilizatori au acuzat-o că a participat la o „ședință foto falsă', „nerușinată', în timp ce alții au îndemnat-o să „rămână puternică' și i-au urat „o naștere liniștită'. Susținătorii tinerei au lăsat în comentarii și emoji-uri cu inimă albastră și galbenă — culorile drapelului ucrainean — și emoji-uri cu floarea soarelui, care au devenit un simbol al rezistenței ucrainene.


Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, neagă că Rusia a invadat Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, neagă că Rusia a invadat Ucraina. La conferința de presă de joi, care a urmat întâlnirii cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, șeful diplomației de la Moscova a declarat că Rusia nu a atacat Ucraina și a motivat invazia țării vecine ca o „situație care constituia o amenințare directă la adresa securității Federației Ruse'.

„Nu, nu plănuim să atacăm alte țări. Cum nu am atacat nici Ucraina. Așa cum am explicat de multe ori, în Ucraina a apărut o situație care constituia o amenințare directă la adresa securității Federației Ruse. Iar noi dovezi descoperite în teritoriile eliberate, mai ales în Donețk și Lugansk, arată că era planificat un atac asupra republicilor populare chiar luna aceasta. Există dovezi grăitoare în privința a ceea ce punea la cale Pentagonul, folosind fondurile Statelor Unite în laboratoare biologice, folosind teritoriul ucrainean pentru studierea agenților patogeni care pot fi folosiți ca arme biologice. Faptul că Washingtonul a dezmințit public ceea ce ei au numit drept zvonuri privind implicarea lor în activități ilegale nu este deloc surprinzător. Nici faptul că Uniunea Europeană a spus într-un singur glas că nu deține informații despre niciun fel de activități de cercetare privind arme biologice în Ucraina nu ne surprinde deloc', a declarat Serghei Lavrov.


La aceeași conferință, Lavrov a negat și faptul că rușii au bombardat civili la maternitatea din Mariupol, susținând că spitalul fusese evacuat și transformat în bază militară.

Citește și:
Avertismentul oficial al SUA: „Rusia ar putea folosi arme chimice sau biologice’ în războiul cu Ucraina

Foto: Profimedia, Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle