Orice eveniment monden incepe (inevitabil) cu cel putin 60 de minute mai tarziu fata de ora anuntata. Iar daca iti trece cumva prin cap sa ajungi la timp la o intalnire, ia-ti o carte cu tine. Cel putin vei avea ce face pana cand cel cu care te intalnesti va catadicsi sa-si faca, in final, aparitia. De cand punctualitatea nu mai e la moda?
In vremea liceului obisnuiam sa-mi dau intalnire cu o prietena „la colt', sa mergem impreuna la scoala. Si, daca spuneam 8 fara un sfert, puteam sa fiu absolut sigura ca, la 7,40 fix, Cristina va fi acolo, asteptandu-ma deja. Ieri mi-am dat intalnire cu o alta veche prietena. La ora 19. La 19,15 am primit primul SMS: „Intarzii. Trafic. Pup'. La 19,30 a sosit al doilea: „Caut loc de parcare. Vin. Pupici'. Iar la 19,45, cand citisem toate revistele disponibile in cafenea, bausem deja trei cafele si ma aruncasem, deprimata, asupra unui tiramisu cu fructe de padure, amica mea a aparut, cu telefonul la ureche, incheind o conversatie cu „dragul meu, am sa intarzii vreo jumatate de ora. Nu te supara, te rog. stii cum e…'.
E adevarat, cu totii stim „cum e'. Sa intarzii a devenit, nici mai mult, nici mai putin, o adevarata norma sociala. Nu mai e doar un moft la care apelezi atunci cand vrei sa-l tii pe jar pe tipul cu care ai intalnire (nu de alta, dar punctualitate egal disperata, fara viata sociala sau iubit). Este, pur si simplu, o epidemie fara leac: intarziem dimineata cand mergem la birou, intarziem la intalnirea de afaceri de la pranz. Si, pentru ca ziua nu se dilata nicidecum, iar amanarile repetate functioneaza, cel mai adesea, pe principiul bulgarelui de zapada, intarziem, evident, si seara, la sedinta de Pilates. La film sau (si mai rau) la piesa de teatru – caz in care, daca piesa n-are loc cumva la „Green Hours' sau in alte spatii neconventionale, esti intampinata de un cor de „shhhhhh' si o multime de priviri dezaprobatoare… Culmea, de parca ei n-ar fi intarziat niciodata in viata lor!
Uneori, sportul de-a intarziatul poate fi dus la extrem. Daca prietena mea Cristina era culmea punctualitatii, fostul meu coleg Alex reusea sa ajunga, nici mai mult, nici mai putin, cu cateva ore dupa ora fixata, la fiecare intalnire (este inca o enigma pentru mine faptul ca reusea sa ajunga la timp la ore!). Mai mult decat atat, putea sa-ti faca surpriza sa apara fix la o saptamana dupa intalnirea stabilita intreband, inocent, „nu marti trebuia sa mergem la film?' (DA! Martea trecuta…).
Din fericire, nu toti am facut din viata boema un mod de a trai fiecare zi. Cei mai multi nu intarzie cateva ore, dar „sfertul academic' s-a transformat, de la o zi la alta, in „jumatatea academica'. Pana de curand, am crezut ca cel putin evenimentele „oficiale' au scapat de aceasta manie moderna. Gresit! Am descoperit ca lumea intarzie la interviul de angajare – si, desi nu e recomandat, cel putin isi mai anunta intarzierea prin intermediul telefonului mobil –, nu ajunge la timp la slujba de la biserica si nici la intalnirile cu oficialii straini.
De cand nu mai e cool sa fii punctual? Ei bine, dati vina pe celebritati! Ele au inventat moda intarzierilor (in stilul „sunt o diva, toti ceilalti ma pot astepta oricat. Si nu cobor din masina pana cand in fata restaurantului nu va fi intins un covor rosu. Acel rosu…') si au perfectionat-o continuu. Exemplele nu sunt putine: sa ne amintim de vedetele locale, care apar la o ora dupa ce a inceput evenimentul (cred ca o fac chiar intentionat, pentru ca isi inchipuie ca „daca ajung ultima, voi fi o aparitie pe care nimeni nu o va rata'). Totusi, e inca bine: n-au urmat din exemplul tinerei actrite Linsday Lohan care, dupa ce a plimbat editorul ELLE USA prin diverse aeroporturi (pentru ca nu se putea decide in care oras ar vrea sa dea interviul), a reusit sa intarzie, la cea de-a patra intalnire, 40 de minute. Nici reporterul care a asteptat-o pe colega ei de generatie, Christina Aguilera, n-a avut noroc: sigur n-a dormit prea bine dupa atata cafea bauta in decursul celor trei ore in care diva muzicii pop n-a binevoit sa-si faca aparitia…
In afara de lumea muzicii, o alta categorie se detaseaza net pe lista „celor mai intarziati oameni ai planetei': in lumea modei, ceasurile nu par sa functioneze vreodata la unison – nu degeaba se spune ca „a intarzia e un fenomen LA MODA'. Daca pe invitatie scrie ca prezentarea de moda, un eveniment monden, o lansare sau deschiderea unui nou showroom incepe la ora 8,00, la 8,15 orice cunoscator al fenomenului abia isi cauta… hainele potrivite ocaziei. Pentru ca nimic nu va incepe niciodata la timp. Nici macar lumea lansarilor de carte nu mai e ce-a fost! Obisnuita cu gazetarii si scriitorii care, desi boemi, erau, in limita „sfertului academic', relativ punctuali, poti avea surpriza ca momentul discursului sau al comentariilor destinate aparitiei unui nou roman intarzie acum destul de mult (pentru ca, „stii', se sopteste pe la colturi, „o mai asteptam pe actrita X sau pe cantareata Y sa fie gazda evenimentului').
La un astfel de eveniment pana si eu, obsedata de ordine si punctualitate (da, stiu, sunt ingrozitoare, o adevarata „terorista' pentru toti prietenii mei…), am cedat si am inteles: sa fii punctual nu mai e cool si daca insisti sa respecti orele stabilite inseamna ca n-ai nici un fel de viata sociala si nici un fel de preocupari (iar agenda s-a demodat total). „Cateodata, pe invitatie scriem o ora pe care stim, din start, ca nimeni nu o va respecta. Insa e mai bine sa scrii ca evenimentul incepe la ora 20,00 si sa inceapa, de fapt, la 21,00, decat sa scrii 21,00 si abia pe la ora 10 seara sa iti apara primii invitati', spune Andreea, un PR executive care se ocupa de organizarea de evenimente. O singura data m-am inselat… Bazandu-ne pe mai sus-mentionata obisnuinta a intarzierilor (dublata de vizionarea, live, cu cateva ore inainte de eveniment, a lucrarilor de amenajare neincheiate), am ajuns impreuna cu Crina, colega mea, exact cand „festivitatea' de deschidere a unui showroom din Bucuresti se terminase. (Cu adevarat penibila nu a fost intarzierea noastra, ci fapul ca acest moment a fost inregistrat de o camera video si difuzat la una dintre cele mai criticate emisiuni de asa-zis reality-show… ).
Daca va inchipuiti cumva ca doar evenimentele mondene au parte de oameni care nu respecta nici in ruptul capului o ora specificata pe invitatie, va inselati enorm. Nici zilele de nastere, aniversarile si petrecerile n-au scapat de acest microb. Invitata la ziua unei prietene, am ajuns cu aproape 45 de minute mai tarziu fata de ora stabilita (am trimis SMS-ul de rigoare, evident…). Ma asteptam sa fiu ultima venita. Gresit: in restaurant stateau, la masa, prietena mea si iubitul ei, iar fetele lor destul de triste imi indicau clar ca petrecerea nici macar nu incepuse. Dupa cum spuneam insa, vedetele sunt adevaratele experte in intarzieri: Madonna s-a lasat asteptata trei ore la propria aniversare!
Cat de mult poti intarzia? E de preferat sa ajungi la timp atunci cand e vorba de o aparitie la tribunal, la oficiul Starii Civile sau daca trebuie sa ai o intrevedere cu ofiterul de credite de la banca. Poti intarzia 15 minute la o intalnire (hai, 20, daca tipul e topit dupa tine). 30 de minute sunt acceptabile in situatia in care te vezi cu o veche prietena (ai grija insa ca intalnirea sa fie undeva intr-un bar sau o cafenea, astfel incat minutele de asteptare sa treaca ceva mai usor). Poti ajunge cu o ora mai tarziu in bratele prietenului (dar aparitia finala trebuie insotita, obligatoriu, de o fluturare galesa din gene) sau cu trei ore intarziere la cina de la mama acasa (acest lucru e valabil doar in cazul in care la aceasta cina nu sunt implicati si alti membri ai familiei, caz in care punctualitatea ar fi de preferat…). Trei zile? Sa fim seriosi: nu va numiti Linsday Lohan!
Ce ii determina pe oameni sa intarzie atat de mult? Sau, mai bine zis, ce nu-i impiedica sa o faca? Nu stiu voi ce parere aveti, dar cred ca aparitia telefonului mobil, a Internetului si a smartphone-ului le-a usurat mult misiunea „intarziatilor de profesie'. Pana la urma, in orice moment, poti suna sau poti trimite un SMS cu textul „Sorry. Intarzii 10 minute'. Cel care te asteapta stie cel putin ca nu ai avut nici un accident in drum spre locul intalnirii si are timp sa intre intr-o cafenea, in loc sa stea afara in ploaie, uitandu-se dupa fiecare taxi care opreste in zona si sperand ca, in final, sa-ti faci aparitia.
Oricum ar sta lucrurile, cred ca Cristina a ramas, in continuare, una dintre foarte putinele persoane care ajung vreodata la timp la o intalnire. Pentru ca, in anul de gratie 2014, daca vine vorba de un eveniment monden sau de o intalnire cu prietenii, trebuie sa ma inarmez cu multa rabdare. Si, pentru siguranta mea, nu-mi mai dau intalnire „la colt'. Daca tot voi astepta, macar s-o fac cu stil, in fata unui cappuccino cald si a unei reviste ELLE.
Foto:Hepta