Psihoterapia – la ce este buna?

Simti ca problemele te coplesesc si nimeni dintre cei apropiati nu te poate ajuta? Daca esti nefericit si asta iti afecteaza munca, relatiile cu cei din jur si chiar increderea in tine, e timpul sa stai de vorba cu un profesionist.

Una dintre cele mai cunoscute si mai spectaculoase carti care redau o experienta personala de psihote­rapie este, fara indoiala, romanul-marturie al scriitoarei franceze Marie Cardinal, Les mots pour le dire (tradusa si in romaneste, la editura Trei, sub titlul Cuvinte care elibereaza). Marie, eroina-autoare a cartii, fusese consultata de nenumarati medici inainte sa-l intilneasca pe acel omulet care ii va schimba destinul. El era psihanalist. Ea era dispe­rata. Marie suferea de ani multi de o cvasi-constanta pierdere de singe. Ginecologii si alti spe­cialisti nu reusisera s-o vindece. Total inchisa in ea, Marie refuza sa mai iasa sau sa mai vada pe cineva, inclusiv pe propriii copii, iar angoasa o cuprinde cu totul, pina intr-atit incit rudele hotarasc sa o interneze intr-o cli­nica de boli mintale. Intr-o zi, ea se hotaraste sa evadeze si sa incerce psihana­liza, fara a crede cu adevarat ca asta o va ajuta, dar, in acelasi timp, fara a avea alternativa. Drumul pe care il va parcurge incepind din acest moment va fi lung si plin de obstacole, va redeschide rani vechi din copilarie, dar, cu ajutorul psihanalizei freudiene, va gasi, in cele din urma, raspunsurile salvatoare la toate intrebarile ei.


De multe ori, pe par­cursul lecturii, e greu sa-ti imaginezi ca aceasta istorie este adevarata. Dar este atit de frumoasa! Marturia insasi are o forta uluitoare. Citind-o, te simti putin voyeur, plonjind in mijlocul celor mai intime aspecte ale vietii unei femei in suferinta. Si ceea ce intelegi clar in final este imensa forta a cuvintelor. Caci, pina la urma, cuvintele sint cele care o elibereaza pe eroina cartii, alaturi de care descoperim si noi, cititorii, ca fantasmele cele mai cumplite pot fi distruse doar spunindu-le pe nume. Cazul despre care v-am povestit este unul grav si poate ca nu v-am spus nimic nou, pentru ca oricine stie ca problemele psihice majore se trateaza la psihiatru sau la psihoterapeut.


Ceea ce se stie mai putin – in Romania, caci in Occident lucrurile stau cu totul altfel – e ca nu doar persoanele care sufera de o afectiune nervoasa serioasa pot consulta un psihoterapeut. „Un psihoterapeut', mi-a explicat Oltea Joja, doctor in psihologie la Institutul de Endo­crinologie „C.I. Parhon din Bucuresti, „poate trata si tulburari psihice care nu sint boli, cum sint depresiile, anxietatile, tulburarile de alimentatie, tulburarile psihosomatice (neurodermite, boli coronariene, tulburari sexuale, cefalee) etc. La terapeut putem, de asemenea, sa tratam probleme de viata: conflicte familiale, conflicte profesionale, conflicte parteneriale, dar putem trata si alte aspecte, precum incre­derea de sine sau probleme de integrare in grup, de socializare, sau probleme legate de schimbarea locului de munca. Eu am pacienti cu MBA care au probleme de acomodare atunci cind ajung sa lucreze intr-o firma noua. Chiar daca au deja experienta. Si atunci facem scenarii de abordare a unor sefi, de exemplu, creind alternative si, incet-incet, lucrurile incep sa mearga bine.'



Exista o multitudine de semnale de alarma care indica necesitatea unei terapii, de la probleme de cuplu sau de familie persistente, pina la abuzul de alcool sau droguri, de la singuratate, depresie sau tulburari sexuale, pina la tulburari fizice inexplicabile sau inabilitatea de a stabili si a atinge scopuri. Cine se poate lauda ca n-a avut niciodata nevoie de ajutor? De obicei, incerci sa depasesti singur problema. Sau, poate, ceri ajutorul familiei sau al unui prieten. Uneori, simplul fapt ca vorbesti cu cineva apropiat si iti clarifici problemele te ajuta sa depasesti un moment mai greu. Insa daca nimic din toate astea nu merge, daca te simti in continuare nefericit si daca asta iti afecteaza mun­ca, relatiile cu cei din jurul tau sau chiar increderea in tine, atunci ar fi bine sa-ti faci o programare la un psihoterapeut.


Bineinteles ca multi oameni resimt un disconfort destul de mare in a face acest lucru, de aceea un procent foarte mic dintre cei care ar avea nevoie de ajutor apeleaza la psihote­rapeut, gasindu-si fiecare motivele sale. „In Roma­nia persista mentalitatea ca «stiu eu mai bine», sustine Oltea Joja. „Si apoi exista si ideea ca e rusine sa mergi la psiholog, ca trebuie sa te descurci singur pentru ca si bunica, si mama s-au descurcat singure. Dar viata de azi e mult mai complexa, asa ca poate nu e rau sa ne lasam consiliati de un specialist, cu libertatea de a alege singuri solutia problemei. Psihologul nu le stie pe toate, dar, cel putin, este un expert cu care iti poti confrunta ideile.'


Da, viata de azi e mult mai complexa decit cea de pe vremea bunicii, iar omul nu poate tine intotdeauna pasul cu ritmul alert in care se desfasoara totul. Acest fapt influenteaza perceptia noastra asupra lumii si sintem nevoiti sa ne adaptam noilor conditii prin reorganizarea psihicului. Societatea contemporana a creat, prin dinamica ei progresiva, o serie de conditii care au un impact semnificativ asupra individului. Citeva exemple la indemina oricui? Unul ar fi abundenta informationala fara precedent in istorie. Ginditi-va ca in ultimii 50-60 de ani omenirea a acumulat cam tot atita informatie cit in intreaga sa istorie de pina atunci. De vreme ce n-ai cum sa le cuprinzi pe toate, ajungi sa percepi doar imaginea de ansamblu, fara a mai distinge detaliile, iar asta devine o deprindere a psihicului uman. Drept rezultat, atunci cind ne confruntam cu o problema dificila, de multe ori nu sintem in stare sa descoperim pasii marunti care duc la rezol­varea ei, sfirsind prin a fi coplesiti si a nu gasi solutii.


O alta caracteristica a societatii de azi este viteza. Daca viteza este extrem de bine-venita atunci cind e vorba de partea practica a vietii, ea nu mai constituie deloc un avantaj cind e aplicata in alte domenii ale vietii, cum ar fi, de exemplu, construi­rea unei relatii. Nu poti avea dintr-o data o relatie buna cu colegii tai atunci cind ai un nou job, de exemplu. Dar toti vrem o relatie excelenta cu cei alaturi de care lucram, si asta imediat, fara sa ne gindim nici un moment cit timp iti trebuie ca sa cu­nosti pe cineva. La fel, intr-o relatie de cuplu, cei mai multi dintre se­menii nostri se asteapta imediat la o intimitate profunda si se pacalesc ca au dobindit-o prin simplul fapt de a se culca cu cineva inainte chiar de a ajunge sa stie cine e acea persoana, cu adevarat. Mai amintesc doar de impac­tul pe care il are televi­ziunea asupra psihicului. Te uiti zi de zi la televizor, vezi cum proble­me majore de viata apar si sint rezolvate in 30-40 de minute, cit dureaza un episod al unui serial TV (cu tot cu pauzele pu­bli­ci­tare!) si ajungi sa crezi ca viata e simpla. Cind, insa, te lovesti de pro­blemele vietii adevarate si vezi ca nu-i asa, frustrarea este uriasa.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle