Cum o fată este judecată pentru munca sexuală, și nu pentru conspirațiile în care crede

După ce s-a aflat că face videochat, o tânără care a participat la un protest recent împotriva autorităților este blamată pe social media. Să fie vorba de ipocrizie?

elle Editorial de Paul Petrache

În jur de 100-200 de oameni s-au strâns weekend-ul trecut în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva restricțiilor impuse de autorități pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Printre protestatari s-au aflat și persoane publice precum Bogdan Stanoevici, fost candidat la alegerile prezidențiale, și fostul europarlamentar condamnat pentru corupție Adrian Severin, dar și oameni obișnuiți care neagă existența virusului și au purtat pancarte cu mesaje precum „Cui folosește demența termometrizării?”. Evident, nimeni nu a purtat mască, iar de distanțare socială nici nu putea fi vorba, așa că jandarmii au încercat să dialogheze cu ei de la distanță.

Dintre imaginile de la protest, a devenit virală fotografia unei tinere care ține în mână o legătură de sparanghel, făcând referire astfel la muncitorii români care au să lucreze în fermele de sparanghel din Germania și să fie exploatați de angajatori. Nu a trecut mult până când cineva s-a apucat să cerceteze cine e și cu se ocupă, așa că a aflat că protestatara lucrează la un studio de videochat și a publicat fotografii cu aceasta.

Evident, toată lumea din presă și social media a simțit potențialul de scandal, astfel încât a început să curgă cu injurii și atacuri la persoană. Rezumatul lor ar fi „Cum poți să vorbești despre familia tradițională dacă tu te dezbraci în fața camerei?”. Protestatara cu sparanghel a reacționat rapid și a declarat următoarele: „Pot să mă duc cu aceeași plăcere la biserică și să aprind o lumânare, în aceeași măsură în care fac yoga. Nu se exclud una pe alta. Nu sunt mai puțin creștină. Nu trebuie să fiu sfântă ca să-mi doresc să tind spre asta. Faptul că realizez necesitatea unui soi de sănătate a familiei, a credinței, nu înseamnă că trebuie să trăiesc ca în anul 1800.”

Nu credeam că o să apuc prea curând să-i dau dreptate unei persoane care a protestat alături de oameni care cred că pandemia de coronavirus nu există și că Bill Gates vrea să ne microcipeze pe toți, dar iată că acel moment a venit. Oare cât o să mai treacă până când opinia publică nu va mai trata munca sexuală ca pe ceva degradant, care te transformă în paria societății? Care ar putea fi problema de fapt? Că o femeie care pozează nud nu poate fi în același timp și credincioasă și să își declare vocal opiniile? Din câte îmi amintesc, nu a ieșit așa un mare scandal atunci când senatorul Călin Popescu-Tăriceanu susținea fervent Referendumul pentru familie, deși nici el nu era deloc conform cu statutul de „familie tradițională.” Nici Gigi Becali, un mare creștin, nu a fost pus la zid pentru ipocrizie atunci când sechestra persoane. Dar, da, ambii sunt niște bărbați care nu fac poze nud. Deși se îndeletnicesc cu lucruri mult mai rușinoase.

Sex work is work, iar a lucra în industria videochat nu ar trebui să fie considerat mai puțin onorabil decât a fi membru în Parlament, să zicem. Deși statul român incriminează munca sexuală (nu și videochat-ul) multe state nu o fac. Iar incriminarea nu e decât o urmă a unei stigme străvechi, și nu o încercare de a ajuta persoanele care o practică, care se lovesc de abuzuri și discriminare. Problema apare atunci când cineva se dedă la cele mai stupide teorii ale conspirației și încearcă să-i convingă și pe alții că pământul este plat.

Citește și:
Discriminarea ca armă politică. Amenzi de la CNCD pentru Iohannis, Băsescu, Bacalbașa și alții

Foto: Vlad Chirea / Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle