Astazi, 20 iulie, judecatorii Curtii Constitutionale s-au intalnit pentru a discuta atat despre initiativa Coalitiei pentru Familie si despre cele 3 milioane de semnaturi stranse pentru modificarea Constitutiei, cat si pentru a lua decizia finala in cazul recunoasterii casatoriei cuplului Adrian Coman si Hamilton Robert Clabourn.
Cele doua cazuri sunt diferite, dar ambele vorbesc despre dreptul la viata de familie al persoanelor ce apartin comunitatii LGBTQ. Curtea Constitutionala este chemata sa declare drept neconstitutionale articolele din Codul civil care impiedica recunoasterea casatoriilor intre persoane de acelasi sex realizate in alte tari, dar si sa se pronunte asupra constitutionalitatii initiativei Coalitiei pentru Familie, care, modificand textul Constitutiei, ar restrictiona drepturile inca necastigate ale comunitatii.
Pentru ca decizia luata de Curtea Constitutionala ar putea fi una istorica pentru comunitatea LGBT din Romania, daca va fi in favoarea recunoasterii casatoriei unui cuplu gay, in aceasta seara, de la ora 19, se organizeaza un protest pentru egalitate, la Universitate.
In functie de hotararea luata de Curte, protestul ori va sarbatori o decizie sanatoasa, un pas inainte in lupta pentru egalitate, ori va lua atitudine in privinta unei nedreptati. Cum Curtea Constitutionala a decis ca initiativa cetateneasca de modificare a Constitutiei indeplineste conditiile privind exercitarea ei, urmatorul pas este ca aceasta initiativa homofoba sa ajunga in Parlamentul Romaniei, pentru ca, in final, sa se ajunga la un referendum. Cea de-a doua decizie anuntata nu a fost pronuntata, pana la ora publicarii articolului.
Dar de ce ar trebui sa te intereseze aceasta problema si de ce ar trebui sa participi la protest?
Pentru ca, la fel cum in declaratia despre acest subiect a Ministerul Public se invoca moralitatea societatii, membrii acestei societati ar trebui sa se implice in cauzele ce privesc incalcarea/respectarea drepturilor omului, implicit ale fiecarui individ in parte. Statul roman trebuie, la un moment dat, sa isi depaseasca conditia de societate inegala, discriminatorie, care aduce in discutie valorile morale numai in momentele oportune.
Si chiar daca nu iti doresti sa te casatoresti vreodata cu o persoana de acelasi sex, egalitatea in fata legii si, respectiv, eliminarea discriminarii si a abuzurilor ar trebui sa te preocupe.
Citeste si:
ELLEOKcasatoriileGAY
Asociatia MozaiQ cere recunoasterea legala a casatoriilor si parteneriatelor civile intre persoane de acelasi sex
Foto: MozaiQ