Ca să nu ajungeți la despărțire e important să descoperiți punctele nevralgice în cuplu și cum le puteți adresa în mod corect.
Niciun cuplu nu este complet protejat, indiferent cât de mare este iubirea. Iar motivele de despărțire pot fi diverse. Și cum mai bine preîntâmpini decât să repari, ori să ajungi în punctul în care nu mai este chiar nimic de făcut, iată câteva zone fierbinți, cu potențial conflictual pe care să le abordați matur și înțelept.
Ai tăi, ai lui sau ai voștri. Este foarte important să vă puneți de acord asupra stilului de parentaj, să aveți o linie comună legată de educația și creșterea micuților. Nu vă contraziceți în fața lor, nu intrați în luptă de putere în fața lor și nu vă subminați reciproc autoritatea. Nu aveți o viziune identică? Știți că vreți să fiți împreună și să faceți copii? Puteți aborda și construi reperele de parenting chiar înainte de a rămâne însărcinată. Vă veți scuti de multe dureri de cap ulterior. Sunteți un cuplu în care unul dintre voi are un copil dintr-o căsătorie sau relație anterioară? Ei bine, și aici e necesar să setați granițele în ceea ce privește implicarea celuilalt.
Lipsa de onestitate dinamitează încrederea, care constituie un fundament foarte puternic pentru orice relație. De ce minți? Ca să te protejezi, să nu mai fii certată, criticată, judecată? Care sunt temele în legătură cu care spui frecvent minciuni? Simți că partenerul nu este o persoană de încredere? Sunt proiecții sau temeri ce vin din experințe anterioare? Ori chiar ai dovezi concrete în acest sens?
Ea poate căpăta mai multe nuanțe. Infidelitate emoțională, în care nu s-a ajuns la actul fizic, infidelitate sexuală – iar aici variază, de la sărut până la sex, infidelitate financiară când unul dintre parteneri ascunde bani, nu spune cât câștigă, cheltuie pe ascuns etc. Sunt cupluri care își pot reconstrui relația, și trec peste infidelitate, altele care nu se despart dar infidelitatea este un bolovan de care se lovesc de fiecare dată, ori cupluri în care ruptura este instant pusă în act. Comunicarea, transparența, deschiderea către celălalt și înțelegerea nevoilor lui emoționale, grija față de partener și relație, lucrul puternic cu sine pot ajuta la evitarea ajungerii într-o astfel de situație.
A ta sau a lui. Părinți, socrii, mătuși, bunici etc pot avea tendința de a fi mult prea intruzivi. Să își dorească să conducă ei noul cuplu, care să conviețuiască după regulile lor. Situația poate deveni cu atât mai tensionată dacă locuiți împreună cu părinții tăi sau ai lui, ori dacă aceștia aplică manipularea și șantajul emoțional. Vreți să vă ajutăm cu copiii, să vă oferim sprijin financiar? Atunci faceți cum spunem noi. Limitele sunt imperativ necesare!
Este firească la începutul relației când poate nu există acea bază solidă a încrederii. Și din când în când își mai poate face apariția chiar dacă sunteți un cuplu cu vechime. Problema e când gelozia erodează semnificativ relația, apar comportamente de control, intruziune a intimității precum verificarea permanentă a telefonului, conturilor de social media etc., conflicte explozive fără un motiv real. Nu doar femeile sunt geloase, ci și bărbații, iar dacă celălalt nu are un comportament care chiar să justifice gelozia (flirt, aventuri), e necesar ca cel gelos să ducă un proces intens prin care să vadă sursa geloziei sale, și cum să vindece rănile din trecut care se manifestă și în prezent.
Stresul a devenit cumva o constantă a fiecărei zilei. Însă nu toată lumea îl poate gestiona corect. Apar diverse forme de autoliniștire prin alcool, jocuri de noroc, mâncat compulsiv, izolare socială și emoțională prin care un partener se distanțează de celălalt. Consumarea stresului se poate face și prin activități aparent sănătoase, dar care practicate în exces și de unul singur îl poate determina pe partenerul de cuplu să se simtă abandonat, deprivat. Munca, prin absența de acasă (delegații, ore suplimentare), ori chiar lucrul de acasă, poate genera conflicte și distanțare. Uneori se întâmplă ca evoluția fiecăruia să fie atât de diferită, încât creșterea profesională și personală să fie chiar motiv de disoluție a cuplului.
Foto: PR