Probleme în cuplu? Afirmații pozitive care te ajută să faci față în mod sănătos

Diverse probleme în cuplu îți cauzează disconfort. Ce îți spui în legătură cu ele va face diferența în gestionarea conflictului.

Probleme în cuplu? Afirmații pozitive care te ajută să faci față în mod sănătos

Mai mici, mai mari, cu soluții mai simple și rapide, ori care necesită negociere intensă, inerent vă veți lovi de diverse probleme în cuplu. Și, ca întotdeauna, propria minte îți poate fi un aliat sau croșetează niște scenarii și interpretări ale situației și comportamentelor partenerului astfel încât bulgărele de zăpadă se face și mai mare. Deci ce era problematic se complică și mai mult prin reacțiile tale și orientarea respectivă. Anumite afirmații pozitive te ancorează în prezent și în realitatea pe care o trăiești, fiind o resursă în rezolvarea conflictelor.

Problemele în cuplu ne ajută să creștem

Dacă fiecare discuție în contradictoriu este privită ca o piatră de temelie, o dovadă că relația voastră e pe drumul pierzaniei, așa va fi. E o formă de profeție auto împlinită unde te concentrezi pe cât este de rău, și garantat va fi mai rău. Căci energia nu se duce în soluții, ci doar pe observarea disfuncționalității fără a se interveni. Dar când aceste probleme vă ajută să trageți noi limite în relație, să cereți fiecare ce aveți nevoie și să fiți receptivi autentic la acele nevoi, configurați cuplul așa cum e pe placul vostru.

Mă voi îngrijora atunci, nu acum

Ați descoperit o problemă, ați discutat despre ea, ați rezolvat-o. Iar brusc mintea ta se duce către viitor: dar dacă se va întâmpla lucrul x care va fi și mai dificil?! În asemenea situație te poți calma spunându-ți: nu știu dacă se va petrece chiar așa, și mă las pe mine cea din viitor să se îngrijoreze atunci și să se ocupe atunci dacă va fi cazul. Amintește-ți de celebra replică din Pe aripile vântului: after all tomorrow is another day/ până la urmă și mâine e o nouă zi.

Merit iubire și respect

Mânată de intenții bune, de teama ca relația să nu se strice, partenerul să nu plece, poți avea tendința de a tăcea și accepta lucruri care sunt cu adevărat deranjante pentru tine. Iar acest mod de a face față nu înseamnă nici iubire, nici respect pe care să ți le oferi tu ție în primul rând. Știi că ai dreptul la ele, știi că le meriți, le ceri și ieși din acel îngheț sau a face pe plac care te paralizează. Din același registru face parte și conștientizarea dreptului la propriile obiective și propria dezvoltare.

Să mă sacrific nu e un gest de iubire și nu îl va ajuta

Acest sacrificiu poate avea multiple nuanțe. Că este sacrificiul în care tu te ocupi 99% de ce înseamnă curățenie, cumpărături, gătit în casă. Că susții latura financiară, rezolvi problemele practice care țin de relație, poate le extinzi și în ceea ce privește familia de origine a partenerului. Aceste sacrificii în care te lași la o parte de dragul lui și al relației, în care te (hiper)responsabilizezi tu înseamnă lipsă de responsabilitate și menținerea partenerului într-un stadiu de copil.

Eu sunt în controlul emoțiilor și reacțiilor mele

Te scoate din dramatizare și victimizarea lui: uite în ce hal m-ai adus, tu ești de vină pentru cum mă port, din cauza ta sunt în punctul ăsta. Îți reamintește că puterea este la tine, și tu îți controlezi emoțiile și comportamentele, nu ele te controlează pe tine. Că tu îți controlezi deciziile și viața.

Există doar un singur abandon, iar eu voi fi alături de mine mereu

Temerile că relația se încheie, partenerul te părăsește, deși nu ai o bază reală pentru aceste gânduri, pot fi chinuitoare. Dar există doar un singur abandon posibil, acela în care te abandonezi tu pe tine. Și când te reasiguri că tu îți vei fi alături mereu, frica se disipă.

Citește și:
Partenerul tău trece printr-o perioadă grea? Cum să nu fii prinsă în vârtejul negativității

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle