Probleme de cuplu cu care se pot confrunta tinerii căsătoriți

Pot exista probleme de cuplu chiar atât de devreme, la început de drum? Da, căci tinerii căsătoriți intră într-o nouă etapă a relației.

Vă cunoașteți de multă vreme, v-ați mutat împreună la scurt timp după ce v-ați început relația, poate chiar ați și făcut un copil. Căsătoria a venit mai degrabă ca o soluție pentru diferite chestiuni legale, nu ca un vis împlinit, cu atât mai mult dacă fiecare are în spate un divorț și sunteți la a doua căsătorie. Și în acest context cum pot apărea probleme de cuplu? Tocmai pentru că vorbim despre o altă etapă de dezvoltare a relației, un alt punct sau homeostazie.


Nivel ridicat de control

Deoarece acum există acte între noi, cumva ai trecut în proprietatea mea și ca atare exercit din plin asupra ta controlul pe care îl consider necesar. Persoana se percepe pe sine ca având mai multă putere sau mai multe drepturi și devine mai autoritară, se poartă ca un stăpân de sclavi.

Soluția pe termen scurt

De ceva vreme erau probleme serioase în relație, și căsătoria a fost privită ca un fel de colac de salvare. Ori unul dintre parteneri fugea de asumare, după multiple certuri și insistențe v-ați căsătorit, dar asumarea lui rămâne aceeași, adică infimă. Prin urmare ce durea și era un simptom nu a fost abordat corect sau eficient. În spate e o profundă nesiguranță în relație, care a fost acoperită cu actul căsătoriei. Dar plasturele de hârtie va ține puțină vreme.


Abandonul

Dacă există căsătoria, ea va rezolva de la sine toate problemele, totul va merge ca uns și noi nu mai e necesar să depunem efort, să negociem, să (ne) îmbunătățim, să muncim pentru cuplul nostru. Căsătoria e privită greșit ca un fel de baghetă magică. În același timp poate produce un fel de relaxare și în ceea ce privește aspectul fizic și grija de sine. Poate apărea concentrarea excesivă pe cuplu, iar fiecare ca individ să fie anulat, ori pe gospodărie, responsabilități și uitați de distracție, relaxare, complicitate plăcută.


Lipsa limitelor

Avem căsătoria și un simț mai pregnant de comun. Ceea ce nu e imposibil să ducă la granițe difuze în diferite domenii inclusiv cel financiar. Nu mai mă îngrijorez în ceea ce privește contribuția mea la plățile și cheltuielile casei, zilnice, de timp liber. Îmi cheltui toți banii pe diverse lucruri știind că celălalt este baza care va veni să acopere găurile. Lipsa limitelor se reflectă și în ceea ce privește timpul personal, cu familiile de origine, decizii luate fără ca partenerul să fie consultat.


Libertatea restricționată

Uneori actul căsătoriei poate activa o perspectivă distorsionată despre sine, viață, cuplu. Apare sufocarea, frica de a nu mai fi individ singular ci doar parte din diadă. Teama de a nu se pierde pe sine, de a nu-și pierde libertatea, că s-a terminat cu distracția și viața frumoasă. Că de acum înainte vor fi doar responsabilități și mult greu, căci asta a fost lecția desprinsă din familia de origine sau asta s-a observat în jur, la cunoștințe. Apare și comparația cu alte cupluri, atât pe pozitiv cât și pe negativ.


Citește și:
Frici în cuplu pe baza cărora ești etichetată greșit de potențialii parteneri

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle