Anul acesta, pe 14 ale lunii februarie se intimpla din nou. Valentine’s Day. Sarbatoarea indragostitilor. Ziua cea mai roz din an. Adina Rosetti ridica sceptica din sprincene, in timp ce Alina Baisan e gata sa bata din palme de bucurie. Iata motivele lor…
1.Motivul estetic:
Invazia de kitsch In general, va place sa va impodobiti casa cu balonase de culoare roz-bombon? Aveti etajera de deasupra patului plina cu iepurasi din plus daruiti de sotul/iubitul/amantul pe care il alintati, plina de dragalasenie, „iubi', „pisi' sau „puiut'? Va emotioneaza vreo melodie de-a baietilor de la Holograf in care este vorba despre inimioare si sentimente gingase? Ei, atunci o sa va rog sa va opriti aici din citit, pentru ca nu vreau sa va ranesc sentimentele. Probabil ca, acolo unde se afla, bietul Sf. Valentin nu are nici o vina pentru explozia de kitsch in care s-a transformat sarbatoarea sa in zilele noastre, la fel cum nici Mos Craciun (ala adevarat, din Laponia) nu poate fi invinovatit in vreun fel ca a ajuns un personaj de campanie publicitara, care scoate din tolba electrocasnice la pret redus. Dar asta nu schimba situatia: Valentines Day ne intoxica in fiecare an cu tot soiul de lucrusoare care se lafaie nestingherite pe cimpiile dulcege ale kitsch-ului, straduindu-se sa ne convinga ca romantismul inseamna luminarele parfumate, inimioare roz din plus si melodii lacrimogene. Nimic mai fals! Va rog sa-l aveti in vedere pe junele Werther, unul dintre primii eroi romantici par excellence, si amintiti-va ca domnul Johann Wolfgang von Goethe nu si-a trimis eroul sa aprinda luminarici parfumate, ci direct la moarte, din cauza iubirii imposibile care-l macina… Well, thats romantic!
2. Motivul politically correct:
V-ati gindit la cei singuri? Nu stiu cum sa spun, dar sarbatoare mai mustind a discriminare rar mi-a fost dat sa vad. Dar de ce sa ne miram? Se stie ca indragostitii sint niste fiinte egoiste care de-abia asteapta sa faca parada cu efuziunile lor amoroase, de parca numai ei ar exista pe lumea asta. Ginditi-va o clipa ce inseamna sa fii single si sa te prinda seara de Valentines Day in oras! Hoarde de indragostiti pasionali iti reamintesc la tot pasul de singuratatea ta, care ti se pare brusc cel mai jalnic lucru din lume, dupa ce tocmai incepusesi sa te obisnuiesti cu ea. Ajungind acasa, te cuprind cele mai negre ginduri, in care se invirtesc obsesiv idei nefaste precum: sinucidere, inghetata, mesaje catre fostul iubit. Si asta din pricina ca unii oameni vor sa ne faca sa credem ca lumea e facuta numai din dragoste si are culoarea roz-bombon. Va rugam pe aceasta cale sa nu disperati si sa nu cedati ispitei de a va indopa cu inghetata si a va suna vreun fost iubit: pe 15 februarie s-a decretat Singles Awareness Day. Organizati un super-party pe 15 februarie, specificind foarte clar ca accesul este interzis tuturor indragostitilor (dar desigur, ei vor fi oricum mult prea obositi dupa noaptea „fierbinte' de Valentines Day…).
3. Motivul nationalist:
Dar avem si noi Valentinul nostru… Daca tot e musai sa avem o zi a indragostitilor, atunci de ce sa nu fie una traditionala romaneasca? De exemplu, Dragobetele – o alternativa neaosa a Sfintului (de import) Valentin. Bietul Dragobete (in traditia populara, fiul babei Dochia) a fost pe nedrept uitat si pus la colt de varul sau occidental mult mai glam & flashy care, in plus, are avantajul ca poate fi folosit cu succes in campanii publicitare la ciocolata, chilotei si alte accesorii care poarta eticheta de „romantic'. In favoarea Dragobetelui, va pot spune ca, spre deosebire de clasicul si scrobitul Sf. Valentin, el este „un barbat chipes, neastimparat si navalnic' care fura fetelor cite o sarutare, luindu-le prin surprindere (de unde si zicala „Dragobetele saruta fetele'), vesteste venirea primaverii si renasterea naturii si „ajuta gospodarii sa aiba un an imbelsugat'. Pare destul de simpatic, unde mai pui ca Dragobetele vine de la stramosii nostri, dacii… Asadar, n-ar strica sa va puneti bine cu acest personaj magic si sa-l sarbatoriti in stil traditional pe 24 februarie: imbracati-va in straie de sarbatoare, luati-va iubitul („flacaul') si porniti sa cutreierati padurile in cautarea primelor flori de primavara, pe care sa vi le puneti in par. Apoi alergati-va si sarutati-va cu foc intr-o poiana, sperind ca nu veti stirni gelozia vreunei babe Dochia!
4. Motivul filozofic:
Ce e, de fapt, Dragostea? Chiar asa, inainte sa ne repezim sa desfacem sampania inchinata Dragostei, poate n-ar strica citeva momente de reflectie. Macar asa vom afla CE anume urmeaza sa sarbatorim… OK, e greu, stiu, mai toti marii filozofi, scriitori si intelepti s-au luptat cu aceasta spinoasa intrebare! Asa ca haideti sa tragem putin cu ochiul in caietul lor cu notite si sa vedem la ce concluzie au ajuns. „Dragostea este tortura reciproca', este de parere Marcel Proust si, avind in vedere ca vorbim despre unul dintre cei mai buni cunoscatori ai subtilitatilor sufletului omenesc, ne vom abtine, pentru moment, sa-l contrazicem. „Dragostea este copilul iluziei si parintele deziluziei', spune Miguel de Unamuno, iar cit despre filozoful nostru aflat pe culmile disperarii, Emil Cioran, nu are nici el o viziune prea optimista asupra acestui minunat sentiment care este iubirea: „Dragostea-i un inec, o scufundare in fiinta si nefiinta'. Machiavelli era de parere ca ura este un sentiment mai stabil si mai profund decit dragostea, dar – veti spune – la ce altceva ne puteam astepta din partea acestui domn atit de… machiavelic? Cit despre scriitorii si eseistii zilelor noastre, iata ce cred Julian Barnes –„Dragostea este doar un sistem pentru a face pe cineva sa-ti spuna draga dupa sex' – si Alain de Botton – „Vor fi intotdeauna momente cind ne vom indoi daca persoana iubita exista cu adevarat asa cum ne-o imaginam sau daca nu e cumva doar o halucinatie pe care am inventat-o ca sa impiedicam inevitabila cadere ca urmare a lipsei iubirii'. Si, ca sa ne reintoarcem la clasici, va rog sa ma lasati sa-l citez pe Shakespeare: „But love is blind and lovers cannot see / The pretty follies that themselves commit; / For if they could, Cupid himself would blush'. (Negutatorul din Venetia, actul II). Mai aveti chef sa deschideti sampania aceea? Eu, una, nu prea…
5. Motivul economic:
Nu dati banii pe prostii! Doamnelor si domnisoarelor, iertati-ma ca va stric elanul romantic cu argumente de natura financiara, dar va rog sa observati ca anul 2013 a venit, iar Criza nu a trecut! In plus, ciocolata ingrasa la fel de mult ca oricind (mai ales cea in forma de inimioara, fapt demonstrat de savantii americani), iar plasticul in care este ambalata a ramas la fel de nebiodegradabil. Stiu, deja va uitati urit la mine si de-abia asteptati sa cititi argumentele colegei mele mai optimiste, Alina Baisan, care va va indemna la excese romantico-culinare in numele iubirii! Of, asa e cind iti asumi cu buna-stiinta rolul de Cinica Redactiei. Nu-mi ramine decit sa ma ascund undeva de Valentines Day, sa rontai un mar verde si sa recitesc a nu stiu cita oara Suferintele tinarului Werther, acest adevarat erou romantic, cum nu se mai afla in zilele noastre! Iar acum ma scuzati, ma duc sa dau foc unei piramide de inimioare roz in Piata Universitatii! Happy Valentines Day!
Valentini si Valentine, uniti-va!
1. Not everyday is loves day!
Desigur, e frumos sa gasesti dimineata inimioare din spuma de ras pe oglinda de la baie si post-it-uri cu „te iubesc' lipite de usa de la frigider! Acum sa punem la loc in debara aripioarele de Cupidon si sa revenim cu picioarele pe pamint: nu-i asa ca, de cele mai multe ori, uita sa iti pastreze si tie mai mult de doua degete de cafea pe fundul ibricului, iar acum, dupa citiva ani de relatie, si tu ai uitat cum e sa primesti un buchet de flori? Probabil isi inchipuie ca florariile sint inchise in timpul sezonului rece, la fel ca terasele unde iesea cu baietii la bere! Asa ca nu vad ce rau poate sa faca o zi a indragostitilor, fie ea si de import, in peisajul gri si bintuit de criza al cuplurilor din Romania. O zi in care indragostitii plutesc pe strada, tinindu-se de mina, in care fetele renunta la blugi si isi pun cea mai draguta rochita din garderoba, in care baietii alearga caraghiosi pe strada spre locul de intilnire, tinind in mina un fir de trandafir. Eu zic sa ii dati inainte cu spot-urile publicitare de Valentines Day, cu inimioarele si rozul-bombon, ca poate isi aduce si el aminte cum era pe cind erati indragostiti…
2. Combinati-va!
O sarbatoare a discriminarii?! Ha! Ia sa vedem cine e mai egoist: un indragostit care e gata sa se arunce in fata tramvaiului pentru a cuceri inima iubitei sau domnisoarele care se complac in singuratate, gatind pentru ele prajituri mirobolante si plingind pe ascuns la filmele frantuzesti? Sau sa punem problema altfel: ce e mai lipsit de altruism: sa iti dai doua salarii pe poseta pe care ai pus ochii sau sa ii pregatesti pe ascuns iubitului o escapada romantica la Praga, sa zicem?! Asa ca domnisoarele single sa nu mai strimbe din nas dezgustate la auzul unui sarut zgomotos si sa puna mina sa isi caute un iubit!
3. Dragobetele si mai cum?
Hai sa fim seriosi! Citi dintre voi (cu exceptia celor care ocupati o functie de conducere in muzeele etnografice si etnologice din tara) au auzit de Dragobete, inainte sa apara St. Valentines Day? Dupa ce am vazut cit e de misto sa ai o zi a indragostitilor, ne-am trezit si noi ca avem sarbatoarea iubirii, Dragobetele. Aha! Si ce anume faceau romanii, pardon, dacii, de Dragobete? Ei bine, fetele si flacaii din sat (!!!) imbracau vesminte curate (inteleg ca in restul timpului ramineau certati definitiv cu igiena) si plecau in cautare de floricele de primavara prin cringuri si paduri. Ma si vad strabatind Bucurestiul mocirlos pina la primul cring cu pet-uri si mititei, unde sa ii fur iubitului un sarut plin de naduf, dupa ce ne-am luptat bara la bara sa depasim coloana de tineri indragostiti, care, porniti si ei in cautarea primaverii, au blocat DN-ul. Cred ca cel mai sfint e ca, de Dragobete, sa ne punem un fir de busuioc sub perna, ca la toate sarbatorile de pe la noi, gen Sinziene si Sf. Andrei, ca sa visam noaptea cine ne e ursitul si sa acordam atentia cuvenita zilei de 14 februarie.
4. Low budget
Nu e cazul sa aruncati banii pe inimioare din plus cu cristale Swarovski si pe cine exorbitante la cel mai scump restaurant din oras, pentru a sarbatori Valentines Day. Sa nu uitam ca in tarile anglo-saxone traditia cere ca indragostitii sa isi trimita cite o mica felicitare cu „Be my Valentine!' si cam atit. Daca spargi balonul umflat al consumerismului in care a fost invaluita aceasta sarbatoare, ai sa constati ca la baza nu e decit simplul si deloc kitschosul gest de a-i spune celui de linga tine ca il iubesti. Daca bugetul nu iti permite, organizeaza o cina privata si aproape gratuita la voi in garsoniera! Pregateste si o ciocolata de casa, asa cum ai invatat la orele de atelier din generala, si cu asta ai cam terminat. Si, cine stie, poate a doua zi o sa te trezesti cu aragazul curatat luna, in timp ce tu esti la cafele cu fetele. In plus, luna februarie e luna de mega-reduceri prin magazine, asa ca un cadou inofensiv nu o sa va faca o gaura atit de mare in buget.
5. Momentul razbunarii
Lasind la o parte energiile pozitive si inmiresmate cu parfum de roze, Valentines Day e un moment in care baietii devin vulnerabili, o zi de care trebuie sa profitam pentru a le plati politele restante partenerilor nostri. Acum e momentul in care ei sint gata sa faca gesturi necugetate. Luam exemplul sotului unei colege de redactie, care in cel mai americanesc spirit de Valentines Day, i-a trimis o coroana de trandafiri in forma de inimioara, gest pe care noi l-am gasit mai mult decit dubios, in contextul in care nu stiam nimic despre acest om. Va zic, de Valentines Day se simt vinovati pentru toate serile in care au ramas prin oras cu baietii. Asa ca acum e momentul sa il obligati sa se uite cu voi la toate comediile romantice pe care le-ai ratat anul trecut! Enjoy!
Foto: Shutterstock