O victorie în ceea ce privește susținerea și ajutorul pentru supraviețuitoarele violului.
Luni, 26 noiembrie, a fost inaugurat primul Centru Pilot de Criză pentru Situațiile de Viol la Spitalul Universitare de Urgență București. Ce înseamnă asta? Ei bine, în sfârșit avem un loc unde victimelor abuzului sexual li se va asigura atât examinarea medico-legală și medicală, cât și asistență post-traumatică și consiliere de specialitate. Programul pilot a fost înființat de Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse dintre Femei şi Bărbaţi (ANES) în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Primăria sectorului 5, Institutul Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” şi Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Graţiela Drăghici, reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, a declarat că „Proiectul de astăzi se înscrie ca preambul în linia unui obiectiv major pe care-l avem prevăzut în programul de guvernare şi care vizează activarea mecanismului financiar norvegian prin care vom replica la nivel naţional alte 10 centre de criză pentru situaţii de viol. Aceste centre urmăresc de fapt o schimbare de paradigmă în privinţa managementului integrat în legătură cu victimele situaţiei de viol şi încercăm, astfel, să facilităm traseul victimei situaţiei de viol care se prezintă la camera de gardă”.
Putem trece acest Centru Pilot de Criză pentru Situațiile de Viol pe lista de victorii în ceea ce privește progresul înspre o societate mai educată, mai civilizată și mai sigură. România se situează mereu pe locurile fruntașe când vine vorba de violență și abuz împotriva femeilor, iar faptul că se fac astfel de demersuri și inițiative ne face să ne gândim că, într-o zi, această țară nu va mai fi una în care să-ți fie frică să ieși pe stradă ca femeie.
„Cele mai multe situaţii de viol se pierd între spital şi INML, deoarece femeile renunţă la efectuarea demersurilor legale, fie din lipsă de curaj, fie din lipsă de încredere, fie din imposibilitatea de a se deplasa şi a solicita certificat medico-legal. Noutatea în abordarea situaţiilor de viol constă în intervenţia integrată a unei echipe multidisciplinare”, a declarat dr. Adriana Nica, manager SUUB. Noul centru va fi, așadar, pregătit și echipat corespunzător pentru astfel de situații, încurajând femeile să fie vocale și să aibă încredere că vor primi susținerea și ajutorul de care au nevoie.
Și directorul medical al spitalului, Dorin Ionescu, a declarat că victimele violenței sexuale vor putea veni direct la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul SUUB, unde un medic specialist va anunța secția Poliție (Serviciul Criminalistică şi Omoruri), care se va ocupa de demersurile legale pentru începerea urmăririi penale și va emite ordonanţa pentru prelevare de probe şi pentru examinare medico- legală. „În baza acestor documente se vor putea recolta produsele patologice necesare cu o trusă standardizată, care permite uniformizarea practicii medicale, siguranţa corectitudinii medicale şi garanţia obţinerii unor rezultate care vor putea fi folosite în demersul juridic. Practic, acest proiect urmăreşte să plimbe hârtiile şi nu pacientele şi victimele violului, victimele urmând să primească îngrijiri medicale, consiliere psihologică, îngrijiri sociale şi protecţie socială, adecvată fiecăreia în parte„, a mai spus dr. Dorin Ionescu.
Ne bucură vestea şi sperăm că noul Centru Pilot de Criză pentru Situațiile de Viol se va ridica la standarde înalte şi le va ajuta pe victimele şi supravieţuitoarele violenţei sexuale din toate punctele de vedere. Programul pare unul bine pus la punct iar ELLE aplaudă iniţiativa!
Foto: Shutterstock