În 2018 violența domestică încă poate fi trecută cu vederea, iar proiectul "Prima bătaie" ne arată cât de departe suntem de normalitate.
România anului 2018 arată cam așa: politicienii se luptă pentru o familie tradițională, se gândesc să cheltuie din bugetul statului milioane de euro pentru un referendum în care să decidă că doar o femeie și un bărbat pot forma o familie, însă în același timp creează un proiect de lege în care femeia poate fi bătută, însă doar o singură dată, fără ca agresorul să fie pedepsit.
Practic, dacă ai ghinionul să ai o relație cu un bărbat care te maltratează și, atenție, nu vorbim doar despre abuzul fizic, ci și despre cel psihologic, statul îi dă dreptul să facă asta o singură dată și abia apoi va lua măsuri.
Proiectul de lege inițiat de UDMR a fost adoptat tacit de Senat. Ce înseamnă asta? Că un bărbat își poate maltrata iubita sau soția, însă el se poate împăca o singură dată cu aceasta, la a doua abatere semnalată la Poliție intervenind statul român.
Legea a fost criticată de societatea civilă, însă deputații au o altă părere. Potrivit Digi 24, Ion Stelian, deputat USR a declarat: „Nu doar prima bătaie este scuzabilă, în sensul că se pot împăca ori de câte ori doresc. Aşa e acum. Pe viitor, nu se vor mai putea împăca ori de câte ori doresc sau oricâte fapte săvârşeşte agresorul.”
Dacă privim legea din perspectiva proiectului care există în prezent, da, probabil pare o variantă mai bună: agresorul poate scăpa de acuzații ori de câte ori victima decide să îl ierte. Cu noua lege, practic, statul promite că va interveni după prima împăcare, însă este asta suficient? Să nu uităm că anul acesta mai multe femei au fost ucise de parteneri în ciuda faptului că acestea aveau ordin de restricție care presupune că statul ar fi trebuit să le protejeze.
În plus, să fim realiste. Câte femei merg la poliție și cer ajutorul de la prima palmă sau primele injurii? Aproape niciuna. Cei care au propus acest proiect nu s-au gândit și la motivele pentru care o femeie decide să îl ierte pe agresor. Cele mai multe victime sunt de obicei mame care nu doresc să destrame o familie sau nu doresc să ajungă o „rușine” pentru familia lor. Acestea se sacrifică, iar statul le lasă să o facă, fără să intervină și fără să le protejeze.
Și, în astfel de condiții, încă există persoane care se miră că au existat și reacții negative la această lege. Realitatea este în continuare sumbră. În România, între 2009 şi 2016, peste 102.000 de persoane, majoritatea femei, au fost victimele violenţei domestice. O femeie este bătută la fiecare 30 de secunde, adică aproape 1,2 milioane de românce cunosc din proprie experiență violența domestică.
Aleșii nu înțeleg că în anumite situații este nevoie de pedepse și măsuri mai dure, fără porțite de scăpare, mai ales când acestea depind de victimă. Iar noi, femeile, trebuie să înțelegem că prima palmă și prima jignire o va aduce și pe a doua și nimeni și nimic nu ar trebui să afecteze demnitatea unei persoane.
Foto: Shutterstock