Fiecare persoană are în spate diverse bagaje emoționale. Poate că prieteniile anterioare te-au dezamăgit, te-au trădat, și multă vreme ai refuzat să te mai deschizi în fața cuiva sau să legi noi relații de prietenie. Ai păstrat relaționări de suprafață care îți ofereau un minim de conectare, fiind în același timp la adăpost de suferință. Ori poate experiențele romantice nu au fost cele mai fericite și ți-ai zis că nicicum nu îți mai trebuie un partener de cuplu în viața ta. Rănile s-au vindecat iar acum poți să îți asumi expunerea propriei vulnerabilități. Ai curaj să te avânți într-o nouă interacțiune, deși a trecut ceva timp și ai senzația că nu știi cum se mai face. Câteva repere care te vor ajuta să construiești o legătură emoțională sănătoasă.
Fii prezentă
Nici pe departe nu discutăm despre dependență, sacrificiu sau subjugare. În continuare ai viața ta, cu multiplele ei componente. Însă pe lângă a primi e necesar și să oferi. Mesaje, telefoane pe care le dai tu, nu doar așteptând să fii căutată, gesturi drăguțe ce reflectă grija și atenția, inițiative pentru activități împreună.
Acordă încredere
Asta poate fi partea cea mai grea, de vreme ce ai avut experiențe nu tocmai plăcute. Persoana cea nouă nu este vinovată sau responsabilă pentru ce ți s-a întâmplat și nici nu are de ce să ducă greul dezamăgirilor tale. Nu este cel sau cea care ți-a greșit în trecut. Acordă-i un capital de încredere la început și permite ca această încredere să fie consolidată treptat.
Dă-ți voie să simți
Teama de suferință poate fi uneori paralizantă. Așa că fără să îți dai seama intri într-un mecanism de detașare emoțională care te face să nu te implici cu adevărat, ori să simți disconfortul creat de frică. Aparent sună bine, însă conectarea emoțională autentică nu se poate realiza atunci când purtăm măști, iar detașarea te împiedică să simți și bucuria, entuziasmul, starea de bine.
Ascultă, nu îți imagina
Tot datorită fricii poți avea tendința să faci niște scenarii incredibile. Încerci să te protejezi, să prevezi și să previi răul. Așa că ori fără date reale croșetezi un deznodământ science fiction, ori pornind de la un sâmbure de adevăr construiești o potențială realitate (sau viitor), fără să fii cu adevărat atentă la cea care se desfășoară în prezent, în fața ta. Ai nelămuriri? Întreabă? Crezi că poți prezice viitorul? Este atât de imprevizibil… Și atenție la capcana profeției autoîmplinite. Să spunem că te temi ca partenerul cel nou să nu te părăsească. Ei bine, poți intra în comportamente de control, cicăleală, critică, astfel încât să îl împingi în direcția abandonului, confirmându-ți scenariul care te îngrozește.
Bună comunicare
În regulă, te-ai săturat să auzi constant despre comunicare? E timpul să îți asumi importanța ei. Să comunici când ceva nu este ok pentru tine, să îți vezi partea ta de responsabilitate într-o anumită problemă și să lucrezi activ pentru găsirea unor soluții. Să îți ceri scuze care să fie însoțite de un comportament care să le susțină. Să dai dovadă de empatie, înțelegere, compasiune, să fii autentică și transparentă. Să nu joci un rol pentru că îți dorești atât de mult să fii acceptată și iubită.
Echilibrul nu e plictiseală sau ceva rău
În relațiile tale toxice te-ai obișnuit ca începuturile să fie precum un foc de artificii. Neliniște, nesiguranță, nopți nedormite, multiple întrebări, fluturi în stomac datorită cărora nici nu mai poți să mănânci. Toate acestea nu reprezintă repere bune, ci mai degrabă semnale de alarmă semnificative. O legătură emoțională sănătoasă, cu nevoi împlinite, se traduce prin liniște, echilibru, stare de bine, sentimentul de siguranță. Pare că e plictisitor, ai nevoie de acțiune, de tot tumultul acela? Mai degrabă e necesar să reînveți ce reprezintă iubirea și un atașament potrivit pentru tine.
Citește și:
Învață să renunți la control și să îți dezvolți răbdarea
Foto: PR