Chelsea Manning, fost soldat al armatei Statelor Unite si unul dintre cei mai cunoscuti oameni care au denuntat secrete despre luptele din Irak si Afganistan, va fi eliberata pe 17 mai, dupa ce presedintele Barack Obama i-a comutat pedeapsa.
Chelsea Manning nu isi va mai indeplini, pana la urma, pedeapsa de 35 de ani de inchisoare, in urma deciziei presedintelui Barack Obama de a o elibera pe data de 17 mai anul acesta. Este una dintre ultimele decizii ale lui Obama in calitate de presedinte, si probabil ca va fi deveni una dintre cele mai controversate, dand deja munitie republicanilor care il acuza pe presedinte de o gestionare gresita a politicii externe a Statelor Unite.
Manning este o persoana trans si probabil ca simbolismul zilei eliberarii sale (17 mai este ziua internationala de lupta impotriva homofobiei si transfobiei, IDAHOT) nu va ramane necelebrat pe masura ce va trece timpul si lumea va reflecta la aceasta decizie.
Manning a fost condamnata in 2013 pentru ca a transmis peste 700 de mii de documente secrete catre Wikileaks, in cea mai mare scurgere de informatii din istoria Statelor Unite.
Ea si-a executat o parte din sentinta in inchisoarea militara, in parte in izolare completa. Dupa condamnare si-a facut coming out-ul ca femeie si a trecut printr-o perioada dificila, ajungand chiar si la o tentativa de suicid, motiv pentru care a fost inchisa iar in izolare.
Dincolo de vestea buna a eliberarii iminente a lui Manning, insa, se pun si cateva probleme. Daca o astfel de persoana este considerata nevinovata – sau se considera ca anii de detentie au fost suficienti pentru infractiunile comise – de ce nu este eliberata imediat? Este nevoie de o astfel de declaratie simbolica, precum eliberarea ei intr-o zi de sarbatoare a comunitatii LGBTQ, in conditiile in care sanatatea mentala a detinutei este pusa in pericol?
Ce inseamna acest gest al presedintelui pentru urmatoarele denunturi ale unor oameni care au acces la informatii confidentiale? Si, mai ales, ce inseamna asta pentru alti doi oameni care s-au facut vinovati, in masuri diferite, de infractiuni similare, Julian Assange si Edward Snowden?
Foto: Instagram