După cum probabil știi, în fiecare joi ai motiv să te entuziasmezi. Pe de-o parte fiindcă vine weekendul, iar pe de altă parte fiindcă apare încă un episod din serialul nostru preferat și absolut genial, Povestea Slujitoarei. Dar ce treabă are Oprah Winfrey? Stai să-ți explic.
A fost un sezon plin de suspans (nu, nu s-a terminat încă, dar se apropie de final, din păcate) iar episodul de săptămâna asta este cu adevărat special: de ce? Ei bine, din două motive. Dar să începem cu începutul.
Nu știu dacă ți-ai dat seama, dar cam la minutul 10 apare scena în care June – sau Offred – găsește cumva cheile de la mașina din garajul casei părăsite, în care se află încă de la sfârșitul episodului anterior, se urcă în ea și o pornește. Odată cu mașină, pornește și radioul interzis în statul Gilead. Dar asta nu e tot. Vocea de la radio – surpriză! – este una pe care nu ai cum să nu o cunoști: doamnelor și domnilor, Oprah Winfrey! Ta-daaa!
https://www.instagram.com/p/BkljM8eji1V/?taken-by=elisabethmossofficial
Trebuie să recunosc că am avut dubii la început, dar după un research rapid, am aflat că, într-adevăr, Oprah Winfrey, regina showbiz-ului american, această femeie neînfricată care a cucerit inimile tuturor, și-a dat vocea pentru mesajul terifiant, dacă vrei, dar în același timp empowering, pe care June îl ascultă. Scena este cu atât mai puternică, cu cât reprezintă un moment de răgaz și speranță pentru eroina noastră, care, după mult prea mult timp, are primul contact cu realitatea Canadei, un tărâm liber, unde femeile au drepturi și transmisiunea la radio e legală.
Am să-ți las mesajul aici:
„Aici Radio America Liberă. Transmitem din Nordul înzăpezit… și acum, această știre, guvernul american din Anchorage (Alaska) a primit astăzi promisiuni de ajutor economic de la India și China. În Marea Britanie, au fost anunțate sancțiuni noi asupra Gileadului, precum și planuri de ajutorare a refugiaților americani relocați din Canada. Acum o melodie care să reamintească tuturor celor care ascultă – patriot american sau trădător al Gileadului – suntem încă aici. Stele și dungi pentru totdeauna, baby!”
Dacă ultima parte a mesajului face referire la steagul american (Stars and stripes), producătorul executiv al show-ului, Bruce Miller, a declarat, pentru presa din străinătate, cum au creat întregul moment: Segmentul de la radio a fost inspirat din radioul liber al Aliaților din Al Doilea Război Mondial. A fost o onoare să o avem pe Oprah Winfrey în show și, în special, extrem de entuziasmant, fiindcă ea este cea care ne-a înmânat trofeul Emmy anul trecut.' Elisabeth Moss, care o interpretează pe protagonista noastră, s-a declarat și ea oficial un mare fan al Oprei.
Iar ăsta e doar primul motiv. Al doilea are legătură cu sfârșitul incredibil al episodului, în care June o naște singură, în casa pustie, pe Holly, numită după mama acesteia. O scenă extrem de grafică, care ilustrează durerea și chinul prin care trece o femeie atunci când naște natural. Într-un cadru întunecat, lângă șemineu, vedem o June transpirată, la capătul puterilor, făcând asta de una singură, în timp ce flashback-uri de la prima ei sarcină apar și dispar, cumva, ajutând-o pe June să se concentreze asupra momentului. Și apoi, apare Holly.
Episodul se încheie cu June punând-o pe Holly, nou-născută, lângă ea. Șemineul arde iar cele două stau acoperite de-o pătură, goale: un adevăr, o realitate. O mamă, așa cum este fiecare femeie după ce naște – transpirată, obosită, dar care radiază – și fiica ei, care abia a părăsit pântecul protectiv al celei care i-a dat viață și a avut primul contact cu lumea de afară. E o scenă crudă, atât de emoționantă, atât de vie, atât de frumoasă, atât de tragică, atât de autentică. O dovadă de putere feminină, probabil cel mai powerful moment al serialului, în viziunea mea.
Așa că da, ai motive să te uiți la cel mai recent episod și fă-o cât mai repede!
Foto: Instagram