Poveste despre criza si creativitate

Probabil ca in ultimul an ati auzit aproape in fiecare zi despre criza, asa ca am ocolit cu incapatinare acest subiect. Acum ne-am hotarit, in sfirsit, sa scriem despre criza, dar cu optimism: va prezentam trei povesti cu happy-end. Fotografii: Iulian Nan.

Nu veti gasi in acest articol nici un fel de cifre exacte, grafice sau tabele despre evo­lutia pietei de munca din România in contextul crizei economice mondiale. Nici un cu­vintel despre rata somajului, nimic despre numarul de an­gajati disponibilizati. Nu va voi tine lectii in 10 pasi simpli despre cum sa-ti gasesti un job in timpul recesiunii. Veti citi doar trei povesti despre niste tineri care au reusit sa transforme chestiunile deloc placute de mai sus in ceva bun, intr-o schimbare pozitiva. Niste tineri creativi care nu s-au lasat speriati de bau-bau-ul crizei si al pierderii unui job, ci au folosit acest moment ca sa se apuce exact de ceea ce au chef.


LIFE AFTER WORK
Cine sint: Sandra Ghitescu (28 de ani) si Elena Marineci (25 de ani)
Sandra este genul acela de persoana, debordind de energie, care se implica in zece proiecte deodata, plina de entuziasm. A terminat PR si Comunicare (dupa ce, mai intii, a inceput sa studieze Sociologie-Psihologie) si a lucrat in publicitate, training si PR.
Elena pare o fata delicata si fragila, dar despre care nu este greu sa intuiesti ca ascunde multa vointa si hotarire. A absolvit Psihologia si a tinut cursuri de leadership si comunicare timp de 4 ani la compania Human Invest (primul ei job „serios').


Ce fac: se joaca si ii invata pe altii cum sa redescopere joaca. Pe cartea lor de vizita scrie asa: Creativity Booster (Sandra) si Innovation Catalyst (Elena). Nu e o gluma, ci o treaba cit se poate de serioasa care poarta nu­mele de „Life After Work' si inseamna evenimente, experiente si spatii de joaca pentru adulti, adica „alternative de pet­re­cere a timpului liber'. Daca aruncati o privire pe site-ul lor www.lifeafterwork.ro sau daca va gra­bit­i sa ajungeti intr-o seara de joi la Car­turesti, veti ve­dea cu ce se ocupa: or­ga­ni­­zea­za funshop-uri (va­­­rian­­ta fun­ a work­shop-urilor) si pla­yground-uri (seri temati­ce). Asadar, da­ca v-ati plictisit de ves­nicele iesiri de dupa serviciu cu prietenii la cafenea, acum puteti expe­rimenta si altceva: impro­vi­za­­tie teatrala, relaxare, dans, pantomima, lomo-foto­gra­fie, origami si chiar aventura ur­ba­na in aer liber.

Momentul de criza: Ele­na isi aminteste perfect: ziua in care a ramas fara slujba a fost exact 1 iunie, anul trecut. Com­pa­nia la care lucra ca trainer hotarise, in urma cu ceva timp, sa externalizeze in viitor toate pozitiile de trainer, dar, din cauza crizei economi­ce, a trecut mult mai repede la fapte. „Eram in Piata Romana, in masina, cind m-a sunat un coleg sa-mi dea vestea ca nu mai am job. Am tras pe dreapta. Nu stiam incotro sa ma indrept, nu doar la figurat, ci chiar la propriu. Viitorul arata destul de sumbru, nu erau la orizont prea multe ocazii de colaborari. Pina la urma, m-am dus la un prieten cu care am baut o sticla de vin «de consolare» si am stat de vorba. L-am intrebat cum reuseste sa se descurce ca artist freelancer, care e secretul. Mi-a raspuns ca e o chestie de disciplina. Trebuie sa te inveti sa cauti proiecte. M-am gindit un pic si mi-am spus: OK, I can do that!'.


Cu Sandra, lucrurile au stat cam la fel: la inceputul anului trecut, lucra ca Senior Editor la o agentie de publicitate, pentru un proiect online care urma sa fie lansat. Criza a lovit insa din nou si proiectul a cazut… Nici Sandra, nici Elena nu si-au cautat un alt job, ci au hotarit sa foloseasca prilejul pentru a se abate de la carare si a incerca altceva.

Cum au depasit criza: daca in sfirsit ai avea timp sa faci ce ti-ai dorit, ce ai face? Elena visa de mult la proiectul Life After Work („Obser­va­sem ca oamenii isi pierd din culori pentru ca nu se mai joaca!'), insa niciodata nu-si gasise timp sa-si puna in practica ideile. Acum, odata cu pierderea job-ului (care ii ocupa destul de mult timp, mai ales ca presupunea deplasari prin tara), si-a dat seama ca se crease un spatiu, exact spatiul de care avea nevoie. „Lucrurile se intimpla atunci cind esti pregatit sa ti se intimple. si, cum nu-mi place sa ma joc singura, am inceput sa caut oameni care sa mi se alature', povesteste ea zimbind. Dar pentru ca, de cele mai multe ori, doar timpul si prietenii nu ajung pentru a incepe o afacere, Elena avea si niste bani pusi deoparte, pe care a hotarit sa-i investeasca in aceasta noua jucarie.


A pornit Life After Work impreuna cu doi fosti colegi, apoi unul dintre ei s-a retras si atunci a aparut… Sandra. A fost a perfect match, asa ca s-a alaturat imediat echipei. Pina atunci, Sandra se ocupase de multe alte proiecte online, de voluntariat si chiar artistice (ati mai vazut-o anul trecut in paginile ELLE intr-un articol despre Eclectique Telescope, o instalatie audio-video). „Cred ca fiecare dintre noi are niste superputeri', spune ea. „Eu am doua: scrisul si faptul ca sint foarte buna la inceput de proiect, in faza de decolare, cind am randament maxim.' Atitudinea relaxata si optimista o are de la oamenii cu care a fost in contact si de la care a in­vatat mereu cite ceva. Unul dintre acesti oameni este chiar mama ei, care a invatat-o ca nu are rost sa te superi pe ploaie fiindca ploua, mai ales ca exista atitea optiuni. „Mama este un model pentru mine, prin felul in care se reinventeaza mereu.' Citeva dintre proiectele in care Sandra mai este implicata: un blog pentru copii despre cum sa scrie compuneri creative (pui-de-compuneri.blogspot.com) si o actiune ecologista de curatare a României de deseuri intr-o singura zi (www.letsdoitromania.ro).


Ce s-a schimbat: desigur, nu va imaginati ca San­dra si Elena au devenit milionare peste noapte or­ga­nizind funshop-uri (de altfel, asta nici nu intra in pla­nurile lor de viitor…), dar amindoua declara cu mina pe inima si cu zimbetul pe buze ca viata lor este mult mai buna acum:

„Odata cu criza, am revenit la lucrurile de baza: ce stiu sa fac, ce fac bine si usor. Mi-am reevaluat nevoile. Ies mai putin, cheltuiesc mai putin, dar imi face placere sa fac lucruri fara bani. Merg la prieteni acasa si jucam jocuri sau inventez jocuri de carti impreuna cu fostul meu iubit.' (Sandra)


„Inainte calatoream foarte mult si viata mea era mai dezordonata. Acum, lucrurile sint mai asezate. M-am mutat de la bloc la casa, mi-am luat ciine, am inceput sa fiu mai atenta la ce cheltuiesc si, mai ales, am renun­tat sa ma mai enervez pentru lucrurile pe care nu am cum sa le schimb, cum ar fi gropile din asfalt. Cred ca cea mai cuprinzatoare descriere este ca imi traiesc visul si ca sint mai implinita ca niciodata!' (Elena)

 

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle