Lorde, pe numele real Ella Maria Lani Yelich-O’Connor are doar 17 ani, dar single-ul ei de debut, “Royals”, a ajuns deja pe locul 1 in Billboard Hot 100.
Cum toate posturile de radio si televiziunile specializate in muzica sunt dominate de ani de zile de prezente feminine mainstream care mai de care mai sexualizate si mai lipsite de talent, Lorde, numele de scena pe care si l-a asumat neo-zeelandeza de doar 17 ani, a aparut ca o surpriza la care toata lumea spera, dar la care nu se mai astepta nimeni.
Cu vocea ei joasa, muzica inspirata de electropop si cu versurile pe care le scrie singura, Lorde a devenit, aproape peste noapte, un simbol al adolescentilor de pretutindeni ramasi fara idoli muzicali autentici, capabili sa cante despre dramele si durerile lor, sa imagineze si sa transpuna in note realitatea atat de complexa a lumii aproape complet digitale pe care ei o populeaza.
Lorde s-a nascut in Auckland in 1996 si si-a inceput cariera la 12 ani, cand a castigat un concurs de talente tinut la scoala ei. Aproape imediat a semnat un contract cu Universal si a inceput sa scrie muzica. Primul ei EP, The Love Club, a venit cu single-ul Royals, care a luat cu asalt toate topurile, facand ca tanara cantareata sa devina una dintre putinele femei care au ajuns in fruntea clasamentelor alternative si rock. Muzica ei este inspirata din cele mai diverse surse, de la Etta James la Otis Redding, Grimes, Kanye West sau Sleigh Bells, iar despre versurile pe care le scrie singura, Lorde spunea ca se trag din structurile frazelor unor scriitori cunoscuti de proza scurta precum Raymond Carver, Wells Tower sau Tobias Wolff.
Primul ei album in toata regula, Pure Heroine, a fost lansat la finele lui septembrie si, daca inca ne mai functioneaza intuitia, ar trebui sa devina in cel mai scurt timp o colectie de piese pe care adolescentii de azi ar trebui sa le asculte pe repeat, pentru ca vorbesc despre toate subiectele care ii pasioneaza pe cei care sunt foarte tineri azi, de la mici rautati online la petreceri cu sticle de alcool golite rapid sau la realitatile pe care ni le cream in spatiul virtual.
Si, fireste, piesele lui Lorde vorbesc si despre eternele maladii adolescentine – plictiseala si convingerea pe care o are orice tanar ca e mai batran decat ii este varsta reala. Asa incat toti cei care au crezut in aceste lucruri la un moment dat pot sa ii asculte nostalgici muzica. Desigur ca si mesajul de nepasare suprema transmis prin intermediul melodiilor contribuie la imaginea atat de speciala a lui Lorde.
Si, cum cantareata deja are o piesa (cover-ul melodiei Everybody Wants to Rule the World a celor de la Tears for Fears) pe coloana sonora de la The Hunger Games si a refuzat politicos o colaborare cu Katy Perry, care a invitat-o sa mearga in turneu cu ea, nu ne ramane decat sa ne bucuram ca industria muzicala s-a imbogatit cu inca o rebela, si una autentica, de aceasta data, care se va descurca foarte bine facand lucrurile fix asa cum isi doreste.
Text: Ioana Ulmeanu
Foto: Universal Music